Turist in Romania. Locul in care legendele se imbina cu povestirile adevarate despre voievozi: Curtea de Arges
Despre orasul Curtea de Arges ar fi multe de spus, dar, cele mai importante detalii sunt cele istorice, care ii atrag pe toti cei pasionati de trecutul Romaniei.
Cetate de scaun, prima capitala a Tarii Romanesti, Curtea de Arges are in trecutul sau istoric adevarate comori pentru pasionatii de monumente istorice, pentru iubitorii de folclor si arta populara, dar si pentru cei care doresc sa admire frumusetile naturii.
Orasul Curtea de Arges din zilele noastre nu este cel mai vechi din tara, dar se numara printre acelea in care populatia autohtona este atestata de cateva milenii. Dintre monumentele faurite de-a lungul veacurilor si din cele care au impodobit Argesul voievodal, Manastirea Curtea de Arges - biserica inaltata de Neagoe Basarab - este cea mai valoroasa constructie de arta si arhitectura bisericeasca.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Constructia a fost inceputa in 1514, din "vrerea" lui Neagoe Basarab de a crea un monument fara seaman de frumos. Conform legendei, acesta a incredintat constructia manastirii mesterului Manole, care - cu pretul propriei sale vieti si a vietii sotiei sale, zidita de vie in zidurile bisericii - a realizat acest edificiu. Legenda semnifica mitul jertfei pentru creatie.
Dar mai sunt si altele de vazut in Curtea de Arges. Biserica Domneasca, de exemplu, reprezinta unul din monumentele cele mai de pret ale arhitecturii romanesti, dupa modelul clasic bizantin al bisericilor de tip "Cruce greaca inscrisa". Sau va mai puteti duce in Cheile Argesului, la aproximativ 2 km de satul Capataneni, sa vizitati Cetatea Poenari. O adevarata fortareata, cetatea a fost un puternic loc de aparare si de refugiu pentru „domnia sa” Vlad Tepes. Cetatea Poenari este situata in apropierea barajului Vidraru, pe un varf de munte. De aici se pot admira privelisti frumoase, cum ar fi Muntii Fagaras.
Muzeul Municipal a fost inaugurat la 29 mai 1969, iar expozitia de baza a sectiei de etnografie si arta populara este adapostita in casa care a apartinut pictorului Dumitru Norocea. Acolo se afla o bogata colectie de obiecte si arta populara: vase de ceramica, cusaturi si tesaturi argesene, costume populare, sau obiecte folosite la indeletnicirile casnice.
Gara Curtea de Arges sau Gara Regala, cum mai este numita, a fost construita in vremea lui regelui Carol I. Aceasta gara merita adaugata pe lista obiectivelor turistice de maxima importanta din Arges si din Romania. I se spune Gara Regala deoarece toti regii inmormantati la Manastirea Curtea de Arges au fost adusi cu trenul. Prin sala de asteptare a garii a trecut si ultimul drum al Regelui Carol I, in 1914, adus la manastire pentru a fi inmormantat.
FOTO: Gara Curtea de Arges
Sursa: Pro TV
Etichete: turism, turisti, calatorii, curtea de arges, travel,
Dată publicare:
26-01-2015 11:20