Turistii vor putea vizita primul muzeu subacvatic din Romania, la Constanta. Spectacolul care li se pregateste sub apa

Ultimul update: Marti 27 Ianuarie 2015 07:04
Data publicarii: Sambata 24 Ianuarie 2015 07:57
Categorie: Travel

Un muzeu subacvatic cu submarine, nave de razboi si corabii antice va putea fi vizitat vara aceasta de turistii pasionati de scufundari.

Se intinde de la Constanta pana la Capul Kaliakra, in Bulgaria. Multe dintre epave, cu povesti interesante, au stat ascunse in adancuri pana le-au descoperit specialistii in cercetari marine, intr-un proiect cu finantare europeana.

Ultima descoperire, un submarin sovietic din Al Doilea Razboi Mondial, a infierbantat deja imaginatia amatorilor de scufundari. Aceasta noua epava le-a aparut cercetatorilor romani pe sonarul cu care au scanat adancurile Marii Negre in ultima saptamana. Si nu este singura lor descoperire.

"Sunt cateva nave de razboi spectaculoase ca marime, unele ca si mod de conservare. Te sperie putin cand te apropii de ele, la o suta si ceva de metri lungime sunt cam mari", a spus managerul proiectului, Glicherie Caraivan.

Este recomandat ca turistii sa se scufunde doar insotiti de instructor. Dar adancurile Marii Negre nu ascund doar epave, ci si marturii ale existentei cetatii antice Tomis.

"S-au gasit obiecte ceramice, obiecte din cupru in zona Costinestiului, nedatate inca, dar undeva in secolele 18-19, dupa modul in care erau lucrate", a spus Cosmin Branzeanu, instructor de scufundari.

Toate aceste descoperiri au fost facute in cadrul unui proiect romano-bulgar, a carui valoare este de 1,5 milioane de euro, fonduri europene. Contributia celor doua tari vecine este de aproape 2 sute de mii de euro.

Practic se va crea un muzeu subacvatic, deoarece nimic din ceea ce va fi descoperit nu va fi scos la suprafata, totul va ramane acolo dupa ce va fi documentat. Odata cercetarea incheiata, se va crea o harta a acestor vestigii si se vor putea astfel organiza tururi pentru scafandrii amatori.

Epave sunt pe tot litoralul romanesc, de la cazinoul din Constanta pana la Vama Veche. Iar fauna este cu adevarat spectaculoasa: calcani, pisici de mare, meduze uriase si caluti de mare. O sedinta de scubadiving costa 120 de lei cu tot cu echipament. In apa se intra numai alaturi de instructor, in cazul amatorilor. Alternativa ar fi sa urmati un curs ce costa intre 800 si 1200 de lei si sa obtineti brevet de scafandru.

Turist in Romania. Localitatea Vadu Izei din Maramures: traditii, obiceiuri si biserici de lemn
Turist in Romania. Localitatea Vadu Izei din Maramures: traditii, obiceiuri si biserici de lemn
VIDEO PROTVPLUS.RO
decor de craciun
Decor de Crăciun. Ce recomandă Adela Pârvu
Reacţia unor italieni care au ajuns în Maramureş, în satul preferat al prinţului Charles
Cârciumarii de la munte au început să taie porcii. Turiștii se înghesuie la șorici
Rețetele românești se întorc cu succes în meniurile restaurantelor: "Sunt produse naturale”
A nins în Poiana Brașov. Sezonul de iarnă s-a deschis oficial în stațiunile de munte
Se deschide oficial sezonul de schi în Poiana Brașov. Prețurile sunt mai mari decât anul trecut
cabana munte
Prețurile pentru o vacanță de sărbători la o cabană izolată, pe munte
Angajații de la stat vor primi și în următorii doi ani vouchere de vacanță
Cât costă o noapte de cazare într-o căsuță cochetă ridicată într-un copac
Sărbătoare cu 30 de Moşi Nicolae, într-un orăşel din Sibiu. Reacţia localnicilor
Locul din România considerat ideal pentru o ”detoxifiere digitală”
Ziua Națională, sărbătorită pe pârtie. Bugetul pentru 3 zile: 1.500 de lei