Turistii vor putea vizita primul muzeu subacvatic din Romania, la Constanta. Spectacolul care li se pregateste sub apa
Un muzeu subacvatic cu submarine, nave de razboi si corabii antice va putea fi vizitat vara aceasta de turistii pasionati de scufundari.
Se intinde de la Constanta pana la Capul Kaliakra, in Bulgaria. Multe dintre epave, cu povesti interesante, au stat ascunse in adancuri pana le-au descoperit specialistii in cercetari marine, intr-un proiect cu finantare europeana.
Ultima descoperire, un submarin sovietic din Al Doilea Razboi Mondial, a infierbantat deja imaginatia amatorilor de scufundari. Aceasta noua epava le-a aparut cercetatorilor romani pe sonarul cu care au scanat adancurile Marii Negre in ultima saptamana. Si nu este singura lor descoperire.
"Sunt cateva nave de razboi spectaculoase ca marime, unele ca si mod de conservare. Te sperie putin cand te apropii de ele, la o suta si ceva de metri lungime sunt cam mari", a spus managerul proiectului, Glicherie Caraivan.
Este recomandat ca turistii sa se scufunde doar insotiti de instructor. Dar adancurile Marii Negre nu ascund doar epave, ci si marturii ale existentei cetatii antice Tomis.
"S-au gasit obiecte ceramice, obiecte din cupru in zona Costinestiului, nedatate inca, dar undeva in secolele 18-19, dupa modul in care erau lucrate", a spus Cosmin Branzeanu, instructor de scufundari.
Toate aceste descoperiri au fost facute in cadrul unui proiect romano-bulgar, a carui valoare este de 1,5 milioane de euro, fonduri europene. Contributia celor doua tari vecine este de aproape 2 sute de mii de euro.
Practic se va crea un muzeu subacvatic, deoarece nimic din ceea ce va fi descoperit nu va fi scos la suprafata, totul va ramane acolo dupa ce va fi documentat. Odata cercetarea incheiata, se va crea o harta a acestor vestigii si se vor putea astfel organiza tururi pentru scafandrii amatori.
Epave sunt pe tot litoralul romanesc, de la cazinoul din Constanta pana la Vama Veche. Iar fauna este cu adevarat spectaculoasa: calcani, pisici de mare, meduze uriase si caluti de mare. O sedinta de scubadiving costa 120 de lei cu tot cu echipament. In apa se intra numai alaturi de instructor, in cazul amatorilor. Alternativa ar fi sa urmati un curs ce costa intre 800 si 1200 de lei si sa obtineti brevet de scafandru.