Turismul românesc, în pierdere pe sfârșit de 2022. Ce destinații de vacanță au fost în topul preferințelor

×
Codul embed a fost copiat

A trecut vacanţa, este vremea bilanţului, deloc favorabil pentru turismul românesc. Cei care au avut bani de dat pentru un sejur au plecat prin Europa, în căutarea zăpezii, sau pur şi simplu pentru că nu au mai fost restricţii.

Au existat clienţi inclusiv pentru destinaţiile exotice dar scumpe din Asia, ori pentru o vizită în regatul lui Moş Crăciun.

Dacă în 2021 românii s-au înghesuit în Egipt, Maldive sau Zanzibar, țări cu puţine restricţii anti-covid, anul trecut în decembrie au preferat orașele faimoase din Europa. Pentru un sejur de patru nopți, de tip city break, cei mai mulţi au dat pentru zbor și cazare în jur de 600 de euro.

Cristian Nuțuică, consultant în turism: „Cererea de Revelion a fost destul de mare, în special pe marile orașe din Europa: capitalele Roma, Praga, noutate a fost Zurich. E prima dată când facem programul acesta de Revelion, dar și comportamentul turiștilor este un pic mai restrictiv față de anii trecuți, mai temători din cauză că își vor pierde banii în cazul în care se îmtâmplă iarăși o închidere a tuturor granițelor, sunt mai precauți, nu mai vor să plătească o sumă mare dinainte."

Au fost însă destui şi cei care au achitat fără să clipească sejururi de 2500 de euro de persoana în Băli, Republica Dominicană, Mexic, Mauritius, Seychelles sau Caraibe. S-a bucurat de succes şi Marocul. O vacanţă de opt zile a costat 1900 de euro de persoană.

Citește și
Putin are un plan de împărțire a Ucrainei care implică și România și i-l va propune lui Trump

Răzvan Pascu, consultant în turism: „În afara Europei s-a călătorit în destinații de plajă, iar cei care au ales să petreacă Revelionul în străinătate au făcut-o inclusiv în destinații din Asia. Asia a fost închisă timp de doi ani și acum sunt multe țări care s-au redeschis și am să vă dau exemplul Thailandei, Vietnamului sau a Filipinelor, iar împreună cu pachetul de Revelion, totul a costat undeva pe la 5000 de euro de persoană."

Ciprian Enea, consultant în Turism: „A doua categorie este reprezentată de românii care își doresc o vacanță la ski mai ales că în România nu s-a prea putut schia așa că mulți români au ales detinații din Alpii italieni, francezi, elvețieni sau destinații precum Bulgăria sau Georgia în Caucaz."

Sute de turiști au ajuns cu zboruri charter și în țara lui Moș Crăciun - Laponia, o altă destinație în tendințe în 2022. Acolo, un sejur de patru - cinci nopți de cazare cu mic dejun și cină incluse a costat în jur de 2300 de euro de persoană. E drept, turiștii au beneficiat de plimbări cu sania trasă de reni sau câini husky, o vizită în orașul lui Moș Crăciun și cine a avut noroc a putut observa și fotografia aurora boreală."

În ţara în schimb, încasările au fost și cu 30 la sută mai mici ca în perioada în care erau restricții. Lipsa zăpezii și a banilor au fost principalele motive.

Dragoș Răducan, Președintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc: „O scădere mare ținând cont de faptul că indiferent cați turiști sunt în unitatea hotelieră lumina trebuie să se aprindă și căldura trebuie să funcţioneze."

În aceste condiții, doar hotelurile cu numeroase facilități au avut oaspeţi.

Gabriel Roșca, administratorul unui hotel din Poiană Brașov: „Dacă ne uităm la 2019 undeva un plus de 25, luând și cifra de afaceri, dar să nu uităm și de inflație."

Cornel Posea, administratorul unui hotel din Păltiniș: „Partea de Crăciun a mers mult mai bine decât 2021, respectiv totul a fost 100% și pachetele s-au vândut din timp și lumea mulțumită."

Surpriza a venit de pe litoral. A fost vreme bună aşa că s-au deschis mai multe hoteluri.

Articol recomandat de sport.ro
Reacția lui Gică Hagi după conflictul dintre Denis Alibec și Mircea Lucescu! Mesajul către jucătorul său
Reacția lui Gică Hagi după conflictul dintre Denis Alibec și Mircea Lucescu! Mesajul către jucătorul său
Citește și...
Sezonul zăpezii dă startul căutărilor pentru “a doua casă” la munte
Sezonul zăpezii dă startul căutărilor pentru “a doua casă” la munte

Fenomenul „work from home” a generat, în imobiliare, accentuarea trendului de a achiziționa o a doua casă, mai aproape de natură, unde proprietarii locuiesc pentru diverse perioade, atât în vacanțe, cât și în timpul anului.

Recomandări
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta

Prima ninsoare serioasă din acest sezon a provocat haos pe drumurile din țară și pe calea ferată. Cele mai mari probleme au fost pe Drumul Național 1, unde, joi înainte de răsărit, un TIR a intrat într-un parapet la Bușteni, blocând complet circulația.

BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui

BEC pentru alegerea preşedintelui României a decis înlăturarea materialelor de propagandă electorală din mediul online care îl ilustrează pe candidatul independent Călin Georgescu şi nu conţin codul de identificare al mandatarului financiar.

Ministrul Digitalizării: „Nu se pune problema desfiinţării de oficii poştale. Îi sugerez dlui director să cântărească bine”
Ministrul Digitalizării: „Nu se pune problema desfiinţării de oficii poştale. Îi sugerez dlui director să cântărească bine”

Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a afirmat că nu se pune problema desfiinţării unor oficii poştale, aşa cum anunţase directorul Poştei Române.