Trei comune ascunse în inima Apusenilor prind din nou viață. Oamenii vin de la oraș să cumpere case vechi de sute de ani

Dată publicare: 08-05-2021 00:00
Dată actualizare: 08-05-2021 19:49


Trei comune izolate din inima Apusenilor, care mai au doar câteva sute de locuitori, au întinerit.

Vin tot mai mulți vizitatori, iar unii vor să se stabilească în zonă, atrași de sălbăticia locului și mai ales ajutați de șoseaua de 80 de kilometri, care străbate muntele. Drumul nu este încă finalizat, dar poate fi folosit.

Privită de sus, zona pare neatinsă de om: cu creste blânde și petece de pădure - doar un drum șerpuiește domol. Casele abia se zăresc, ici, colo. După 42 de ani de stat la bloc această femeie s-a mutat la Râmeț în casa socrilor, ea în sine o bijuterie.

Elena Buta, localnică: "În jur de 300 de ani, cu lemn de gorun și locuibilă. Acoperișul din paie, nu îl stricăm, îl lăsăm așa rustic, de aia am venit de la bloc”.

Autoritățile locale speră că și alții se vor muta în zonă. Deja mulți străini și-au cumpărat teren.

Vasile Raica, primar Râmeț: ”Terenul este foarte căutat, se ajunge și la noi, se vinde la metru pătrat. E o zonă izolată, dar cu potențial turistic foarte mare. Când va fi gata drumul o să se dezvolte agroturismul".

Modernizarea drumului care pornește din Aiud și măsoară 78,5 km a trezit interesul pentru cele trei comune pe care le traversează, altfel izolate și depopulate. În fiecare mai erau câteva sute de oameni.

Maria Stan, localnică: ”Au început să vină investitori să cumpere terenuri, să își facă ba o casă de vacanță, o pensiune, chiar noi am vândut două bucăți de teren".

Bujor Petruț, primar Ponor: ”Înainte se făceau 35 de km în două ore, acum se face în 40 de minute și a început agroturismul să înflorească”.

Șoseaua este făcută din bani europeni.

 

”M-am îndrăgostit de toate dealurile astea cu case”

 

Ion Dumitrel, președinte CJ Alba: ”Este undeva la aproximativ 40 de milioane de euro, am avut șansa fondurilor europene”.

Deocamdată șoseaua este în lucru și cu toate că nu a fost turnat asfaltul, se poate circula pe tot traseul. Drumul urcă până la aproximativ 1.200 de metri, iar turiștii care îl explorează rămân fascinați. Tot aici sunt Cheile Mănăstirii și Cheile Râmețului.

Oana, turistă Brașov: ”M-am îndrăgostit de toate dealurile astea cu case, te simți ca în povești, Heidi, mie îmi place așa mai pitoresc".

Cătălin, turist Bistrița Năsăud: ”Sătenii ne-au spus că încep să se vândă foarte mult și la un preț foarte bun casele lor cu acoperiș din paie”.

Casele acoperite cu paie, unele vechi și de 200 de ani, au stârnit și interesul unor turiști din Germania sau Scoția. Autoritățile spun că vor termina șoseaua în 2023. Aceasta va avea și 14 poduri, aproximativ 200 de podețe și șapte kilometri de piste de biciclete în zona Aiudului.

 

 

 

 

Tags: ramet, comune, apuseni,


VIDEO PROTVPLUS.RO