Traseele de munte salbatice sunt tot mai populare printre turisti. Ce amenzi risca insa cei care se aventureaza neinsotiti
Traseele nemarcate, salbatice si deloc prietenoase cu cei fara prea multa experienta in mersul pe munte sunt tot mai cautate.
Dar fie ca vreti sa o luati la pas pe Valea Morarului pana la Varful Omu ori pe traseul ce parcurge Canionul Horoabei din masivul Bucegi, nu va aventurati fara un ghid sau fara aprobare. Puteti sa va rataciti sau sa va accidentati foarte usor. Insotitorul costa pana-n 200 de lei pe zi.
Acest grup a pornit la drum in zori, pe unul dintre numeroasele trasee nemarcate din abruptul Prahovean al Bucegilor, o arie protejata si una dintre vaile pe care se poate practiva schiul extrem pana tarziu in primavara.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Daca mai sunteti si pasionati de schi, cu atat mai bine. Aici gasiti putina zapada, chiar si primavara. Daca urmati firul vaii Morarului, pana sus la varful omul, faceti cam 4 ore si jumatate. Totusi, nu porniti la drum fara un ghid, riscul de accidentare e destul de ridicat.
Radu Vadcu: "Pe traseele marcate poate sa mearga oricine, fara sa aiba nevoie de insotitor. Pe traseele nemarcate nici legal nu este permis sa se mearga pe cont propriu si este si periculos. Facem in special trasee pe Muntii Bucegi si Piatra Craiului."
Un alt traseu nemarcat parcurge frumosul Canion al Horoabei, in apropiere de Pestera Ialomicioarei din masivul Bucegi.
Daca alegeti Piatra Craiului pe traseul: Braul de Mijloc veti intalni unul dintre cele mai frumoase si spectaculoase trasee din versantul vestic al Pietrei Craiului.
O zi pe un astfel de traseu nemarcat, insotit de un ghid, costa pana in 200 de lei. Totusi, unele trasee pot fi extrem de dificile asa ca s-ar putea sa aveti nevoie si de echipament.
Pentru ca si Piatra Craiului si Bucegii sunt Parcuri Naturale, protejate, accesul pe trasee nemarcate fara aprobarea administratiei se pedepseste cu amenzi usturatoare de pana la 6000 lei. De asemenea pericolul sa va rataciti ori sa va accidentati este foarte mare.
Daca nu va ajunge aventura prin locuri periculoase pe munti, puteti incerca un zbor cu parapanta sau cu planorul. Cu 350 de lei coborati de pe Varful Postavaru pana in Poiana Brasov. Un zbor cu planorul costa mai mult, pana in 800 de lei.