Locul fascinant din România pe care turiștii abia acum îl descoperă. „A fost o surpriză, este foarte liniște”
Transapuseana - șoseaua care traversează Munții Apuseni a adus la viață satele izolate și abandonate, care acum sunt admirate de turiști.
Pe măsură ce a fost construit drumul, pe traseu s-au renovat case și au apărut pensiuni. Iar unii localnici plecați de ani buni s-au întors acasă.
Drumul Județean 107I - sau Transapuseana - șerpuiește pe culmile munților și străbate patru comune: Râmeț, Ponor, Mogoș și Bucium, toate în județul Alba. Pornește din Aiud și ajunge în partea de est a orașului Abrud, în total aproape 80 de kilometri de peisaje spectaculoase, presărate cu sate vechi, până acum părăsite.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pentru că abia descoperă zona, turiștii sunt fascinați. Pe șosea sunt mai multe puncte de belvedere unde pot opri să admire în tihnă locul.
Turiști: „Când ne uităm în jos și vedem căsuțele în poiană, drumul acela șerpuind, nu găsești în multe locuri în lume asta așa ceva. Suntem cu prietenul nostru din America și special l-am adus să îi arătăm locurile frumoase din România.”
Mihai, român stabilit în SUA: „E extraordinar de frumos, într-adevăr un peisaj fantastic. Îmi place, aș mai veni înapoi, așa mult îmi place.”
Zona era puternic depopulată, dar odată cu deschiderea circulației pe prima porțiune de șosea, acum doi ani, a atras atenția mai multor oameni care și-au cumpărat proprietăți acolo. Alții s-au întors acasă. Acești soți, el din Moldova, ea din Austria, s-au mutat la Râmeț, de la Viena.
Elisabeth Mimler: „A fost o surpriză, este foarte liniște aici; copiii pot crește fără beton în jur.”
Gabriel Mimler: „Zona ne-a ales pe noi; mie îmi plac munții extraordinar, este o zonă cu un potențial extraordinar din toate punctele de vedere.”
Ion Dumitrel, președintele CJ Alba: „Au început oamenii să vină acasă, să își pună în valoare avuția pe care o părăsiseră.”
Au apărut și investitori care au ridicat spații de cazare.
Ioana Sârbu, proprietar cabană: „Ne aduce și un plus de turiști, am avut din Israel, din Polonia, din Olanda, din toate părțile Europei // mai ales motocicliștii sunt fascinați.”
Vasile Raica, primar Râmeț: „Prețul la teren a crescut; vin din alte părți, din marile orașe să își facă un loc de liniște să își construiască o căsuță de vacanță. Terenul se vinde acum începând de la 3 la 20 de euro, depinde de locație, unde este priveliște se caută.”
Lucrările la șosea au durat aproape patru ani, iar circulația a fost deschisă pe măsură ce acestea au avansat. Investiția a fost de 74 de milioane de euro, din care aproximativ 70% bani europeni.