Studentii straini promoveaza orasul Baia Mare pentru capitala culturala europeana in 2021. "Maramuresul este un loc unic"

Dată publicare: 03-09-2016 18:54
Dată actualizare: 06-09-2016 07:15


Fascinati de peisajele unice, studenti si absolventi de film din toata Europa cutreiera in aceste zile pitorescul Maramures.

Tinerii artisti, dotati cu aparatura de ultima generatie, surprind spun ei, imagini pentru cel mai bun documentar despre aceste locuri.

Si, nu in ultimul rand, prin povestile lor incearca sa pomoveze candidatura orasului Baia-Mare la titlul de capitala culturala europeana.

In acest an, 12 studenti din Anglia, Italia, Finlanda si Romania au inceput cursurile pentru un documentar despre Maramures.

Tot aici, de-a lungul anilor, multi alti straini au realizat productii de exceptie. Este si cazul unui irlandez stabilit in Romania de peste 20 de ani, Peter Hurley.

Printre cei care ii indruma pe acesti tineri se numara si un fost mare actor al anilor '70, Dan Nuţu.

Dan Nuţu, initiator proiect: "Scopul este sa aduni cativa copii talentati, sa-i pui laolalta si sa-i indrumi spre un documentar curat. Este arta secolului 21 documentarul. Imi place de mor limba, si verdele e mai verde si decat in Bucovina."

Tinerii cauta povesti la stana ori in gospodăriile traditionale in care localnici inca mai pregatesc bucate la fel ca stramosii lor.

Marina Evelina Crăcană, studenta regie: "Caut insolitul si personalul in povesti si imi place sa descopar oamenii."

Piero are 30 ani si a ajuns pentru prima data in Maramures. Palinca l-a cucerit dintr-o...sorbire.

Piero Di Silverio, cameraman: "Imi place, e similar cu locul unde locuiesc, traiesc si eu in munti, langa Napoli. Majoritatea oamenilor sunt prietenosi si cred ca italienii si romanii sunt la fel. Nu-mi place mancarea, imi pare rau, palinca imi place, e minunata, o sa duc si acasa."

Thierry Garrel, producator ARTE France: Mereu ma simt nostalgic cand vad ca satele de aici frumoase sunt pline de viata si natura e minunata si ma bucur ca traditiile inca se pastreaza. E unic."

Cristina Hoffman, producator documentare : "Am venit aici in acest Maramures pe care il redescopar si este extraordinar si studentii nostri simt acest loc magic."

Cel mai bun film va fi rasplatit cu 2000 de euro. Si, va promova, poate, prin frumusetea lui candidatura orasului Baia-Mare pentru capitala europeana a anului 2021.


VIDEO PROTVPLUS.RO