Tara Fagarasului, ridicata de oficialii europeni la rangul de "destinatie turistica de excelenta"

13-11-2012 20:03

Intr-o toamna frumoasa ca aceasta, unul dintre tinuturile de basm ale Romaniei arata fantastic.

Inconjurat de munti, intre Sibiu si Brasov, acest taram impadurit ascunde frumuseti nebanuite, cetati si manastiri stravechi si putem spune, pe drept cuvant, ca fiecare sat are o poveste.

Tocmai aceasta istorie savuroasa si natura de un pitoresc aparte i-au determinat in acest an pe oficialii europeni sa ridice zona la rangul de "destinatie turistica de excelenta".

De cum treci granita muntilor, orizontul se deschide in fata ta, miraculos. Lasi in urma piscurile inconjurate de nori si devii si tu mai bland si mai molcom, pentru ca Pamantul te indeamna sa fii astfel. Si intelegi putin DE CE ardelenii sunt croiti intr-un anume fel.

Intre Brasov si Fagaras ne oprim la Moara cu Noroc, de la Ohaba. O casa pitoreasca, veche de peste 150 de ani.

Se numeste moara cu noroc pentru ca a rezistat atata timp in incertitudinea si in vremurile grele in regimul comunist. A doua generatie a facut ani de inchisoare ca sa o pastreze.

Morarul e mandru ca a patra generatie din neamul lui macina grau aici, cu pietre aduse tocmai din Franta, de la Lyon.

Parasim cea mai veche moara din Tara Fagarasului, pentru un popas la Sambata de Sus, la Manastirea Brancoveanu, de secol XVII. Si vrem sa vedem faimoasele icoane pe sticla.

In atelierul fratelui Petrica, te ameteste parfumul merelor puse la pastrare pentru iarna. Si te impresioneaza, pana in adancul sufletului linistea de pe chipul acestor calugari.

Nu numai pacea si tihna ardeleneasca dau farmec locului, ci si rachiul, fara de care nu exista masa adevarata in Fagaras. Ne oprim la Ucea, unde am gasit cele mai importante distilerii din zona.

Nea Vasile, stapan peste cazane cu 1.500 de litri de tuica, de 50 de grade, ne explica arta "beutului".

Astfel de detalii au contat in decizia europenilor de a integra Tara Fagarasului in Programul EDEN, prin care se vor acorda si fonduri europene pentru conservare si dezvoltare turistica.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO