Tabere în țară pentru românii care trăiesc în străinătate. Cine se poate înscrie

Ultima actualizare: 02-04-2019 20:31

Peste 3.000 de elevi, studenţi şi chiar profesori români, care locuiesc în diaspora, sunt invitaţi în tabere de vară acasă.

Astfel, vor afla mai multe despre cultura şi tradiţiile româneşti, pot participa la cursuri de limbă ori la activităţi menite să îi apropie de ţară natală. Oficialii speră că astfel îi vor convinge să se întoarcă aici măcar pe unii dintre cei peste trei milioane de români stabiliţi în străinătate.

„Sunt Alexandru, am 12 ani, sunt din Italia. Îmi place tabără, că e frumoasă."

„Mă cheamă Melina, am 10 ani, sunt din Grecia. Mi-a plăcut foarte mult în tabără şi mi-aş dori să stau aici toată viaţa mea."

La fel ca Alexandru şi Melina, mii de copii ai românilor care trăiesc în străinătate sunt aşteptaţi şi în această vară acasă. Pentru ei sunt pregătite 4 tabere în 4 judeţe diferite, din 1 iulie până în 27 august.

Una dintre ele este în staţiunea balneoclimaterică Săcelu din judeţul Gorj. Celelalte trei sunt în judeţele Tulcea, Neamţ şi Hunedoara.

Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească cei care vor să participe

Se pot înscrie în program elevi între 8 şi 18 ani, dar şi studenţii şi tineri până-n 35 de ani. Doritorii trebuie să depună o cerere până pe 1 mai la misiunile diplomatice ale României, iar aceștia vor fi selectaţi după mai multe criterii. Cel mai important este să nu mai fi fost într-o astfel de tabără dar contează să ştie limba romana ori să aibă rezultate bune la şcoală.

Constantin Bogdan Matei: „Vreau să cred că o parte din participanţi îşi vor dori să se întoarcă pe meleagurile româneşti, pe ceilalţi în încurajez să coopereze cu alţi tineri, să participe la schimburi de experienţă."

Tabăra nu este în totalitate gratuită. Participanţii vor fi nevoiţi să îşi achite transportul până la Bucureşti.

Natalia Elena Intotero: „În anul Centenar, 2018, am decis creşterea nr. participanţilor cu 50 la sută, anul ăsta vom avea peste 3.000 de participanţi."

Oficialii speră că aceste tabere îi vor convinge pe mulţi să revină acasă.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO