Statul vrea să aducă mai mulți turiști străini în România. Vor fi decontate o parte din cheltuielile agențiilor
Deși ar putea fi o resursă valoroasă pentru țara noastră, turiștii străini ne vizitează tot mai puțin. Autoritățile estimează că, în 2022, au ajuns la noi 1,5 milioane de străini, jumătate din câți au fost în 2019.
Pentru a ajuta agențiile de turism să aducă mai mulți, statul anunță că va deconta o parte din cheltuielile pentru străinii care au petrecut la noi mai mult de patru nopți consecutive.
Câțiva tineri din Italia veniți în centrul Bucureștiului sunt pentru prima dată în țara noastră și spun că un singur lucru i-a convins să vină la noi.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Tânăr: „Este o destinație ieftină pentru noi”.
Israelienii în schimb au mai vizitat România și cu alte ocazii, dar de data aceasta sunt ușor dezamăgiți.
Femeie: „Acum nu îmi place. Acum trei ani era mai bine”.
R: De ce nu?
Bărbat: „A venit să vadă târgurile, dar nu mai e așa atractiv. Nu ai ce să faci. Înainte de coronavirus a fost mai frumos și orașul mai activ. Nu sunt oameni”.
Pandemia a distrus turismul în multe țări
Ce-i drept pandemia a distrus turismul în multe țări, însă noi ne revenim mai greu, spun cei din industrie.
Anul acesta abia au venit aproximativ un milion și jumătate de străini. Cu încasări și profituri mai mici, hotelierii au mai tăiat din investiții. Ministerul Turismului speră totuși să schimbe situația și anunță că va deconta o parte din cheltuielile pe care agențiile de turism le-au avut anul acesta cu turiștii străini.
Vor primi 40 de euro pentru fiecare turist străin care a plătit un sejur de cel puțin patru nopți de cazare. În plus, vor fi acordați suplimentar 2 euro pentru fiecare noapte petrecută în plus în cadrul aceleiași vacanțe.
Măsura este binevenită, spun cei din turism, doar că pragul de patru nopți îi dezavantajează pentru că majoritatea străinilor vin la noi în sejururi scurte.
Mircea Vladu, directorul unei agenții de incoming: „Noi am adus foarte mulți turiști care au avut două-trei nopți de cazare. În jur de 20.000 de turiști. Chiar acum număram să vedem dacă în trimestrul IV, dar nu cred. Adică octombrie, noiembrie, decembrie am adus 200 de turiști cu cazare de patru nopți sau mai mult”.
Cum este promovat turismul din România
Pe de altă parte, un număr mai mare de turiști străni ar crește considerabil veniturile, sunt de părere cei din industrie. Ca să vă faceți o idee, 150 de turiști străini au cheltuit peste 150.000 de euro în trei nopți și trei zile, cât au stat în țara noastră.
Un străin lasă, în medie, cu 40% mai mulți bani la cafenele, restaurante, masaj, ori alte lucruri pe care le poate face într-o vacanță. Toate aduc venituri mai mari comercianților și bani mai mulți din taxe autorităților locale.
Călin Ile, președintele Federației Industriei Hoteliere din România: „Trebuie să le oferim sevicii de calitate pentru că dacă le-am oferi servicii de calitate numărul lor ar crește. Trebuie să stimulăm investițiile și mă refer atât la unități de cazare, restaurante, centre de entertainement. Ar trebui alocate din partea statului român resurse serioase pentru promovare. Noi avem o mare deficiență în a promova România și din păcate nu avem nici măcar o strategie sau o prezență online suficientă”.
Asta se vede foarte bine pe rețelele de socializare. Pe Facebook, de exemplu, pagina Ministerului Turismului abia a adunat 5.000 de urmăritori, iar postările au mai degrabă legătură cu activitatea oficialilor decât cu promovarea țării.
Contul de Instagram, rețea preferată de tineri și de cei care călătoresc, a fost creat abia în septembrie și este urmărit doar de 270 de oameni.
Un alt cont administrat de ministerul Turismului de mai mulți ani, „România Travel”, abia adună 40 de like-uri la o postare.