Lipsa zăpezii a stricat multe planuri de vacanță. Mulți dintre turiști și-au anulat concediile din această iarnă
Lipsa zăpezii a stricat multe planuri de vacanță. Cum vremea pare mai degrabă de primăvară, mulți nu au mai plecat la munte, ori și-au reprogramat concediul.
Dacă luăm în considerare prognoza meteo, poate luna februarie va semăna a iarnă. Zăpada se găsește greu în stațiunile de la noi, dar și în cele din apropierea României.
Stațiunea Bansko, situată la poalele munților Pirin, este cea mai mare stațiune de schi din Bulgaria aleasă deseori de români pentru vacanțe.
Vremea a dat peste cap planurile turiștilor
Sezonul începe, de regulă, în decembrie și durează până în mai. Anul acesta, vremea a dat peste cap planurile turiștilor. Există mai mult zăpadă artificială, însă doar acolo unde e suficient de frig, așa că pârtiile se aglomerează.
Tedy Drăgan, administrator agenție de turism: „Ne așteptăm să fie mai multă zăpadă. Din păcate nu este ce s-a preconizat. Zăpadă artificială este la altitudini mai înalte, unde au fost temperaturile scăzute. Au fost turiști care au sunat și ne-au anunțat că ar dori să renunțe”.
În zona de munte a Bulgariei, acum sunt deschise două pârtii în Bansko, două în Borovets și una în Poporova. Fiecare are o lungime de un kilometru și funcționează cu zăpadă artificială.
Steluța Șerban, agent de turism în Bulgaria: „În Bansko se așteaptă zăpadă după 10 ianuarie. Borovets au și ei două pârtii deschise la fel ca la Bansko se schiază”.
Cea mai mare stațiune de munte din Serbia - Kopaonik - a cucerit tot mai mulți români în ultimii ani
Anul acesta însă, zăpada este doar pe unele pârtii, așa că mulți își anulează sejurul.
George Coca, instructor de schi: „Ne întâlnim cu o situație unicată în ultimii zece ani de zile de când facem tabere în Serbia, în Kopaonik. Anul acesta nici măcar artificial nu avem din cauza meteo, temperaturi ridicate și a trebuit să anulăm”.
Gabriela Ofrim, turist: „Vacanța de anul acesta de iarnă a fost din păcate anulată. Nu zăpadă, nici o picătură comparativ cu anul trecut sau anii trecuți”.
Deși se feresc să recunoască public, unii proprietari de hoteluri din Kopaonik admit că numărul turiștilor a scăzut la jumătate în ultimele două săptămâni, din cauza vremii.
Aceeși situație este și în unele locuri din țară. Specialiștii spun că temperaturile din zonele montane sunt acum similare cu cele de câmpie.
În satul de vacanță Vârtop de la Arieșeni, de pildă, nimic nu amintește că ne aflăm, calendaristic, în plin sezon de ski.
Alex Chemeciu, administrator cabană: „Anii trecuți era 100% în această prioadă, dar acum undeva la 60%. S-au anulat în ultimele trei zile cel puțin trei cabane care nu mai au turiști. Văzând că nu este zăpadă, nu mai vor să vină”.
La Muntele Mic, în județul Caraș Severin, zăpada nu mai acoperă iarba verde ca în anii trecuți.
Dan Florea, turist: „M-am uitat pe camerele web și am văzut că nu e zăpadă și atunci am anulat rezervarea”.
Anulări sunt și la Șureanu. Aproape o treime dintre turiștii care aveau programare pentru prima săptămână din ianuarie au reprogramat vacanțele pentru a doua jumătate a lunii.
La Sinaia, o parte dintre sejururi au fost decalate în așteptarea zăpezii.