Stațiunile montane în care au fost impuse noi restricții. Hotelierii trebuie să lase o treime din camere libere

Dată publicare: 14-03-2021 18:23
Dată actualizare: 14-03-2021 19:38


Au fost impuse restricții noi și în mai multe stațiuni montane.

Hotelierii trebuie să lase o treime din camere libere, ca să nu se aglomereze. Cu toate că sezonul de schi este pe final, unele unități erau ocupate peste limită și au fost nevoite să anuleze unele rezervări. În alte zone, cum este Sinaia, de pildă, hotelierii le-au spus din start turiștilor că nu îi pot primi.

În Poiana Brașov, hotelierii i-au anunțat deja pe clienții care și-au făcut rezervarea pe ultima sută de metri că nu îi mai pot primi.

Gabriel Roșca, manager hotel: „Ne-am sunat toți clienții, ne-am rezervat toate weekend-urile. Nu depășesc 70%. Înseamnă că suntem în siguranță, dar invităm românii la munte în timpul săptămânii.”

Restricția impusă de autorități înseamnă că în cazul unui hotel cu 100 de camere, de exemplu, să mai poată fi cazați turiști în 70 dintre ele. Dacă vorbim de un hotel boutique sau de o pensiune cu cinci camere, din care 30% nu pot fi ocupate, practic proprietarii mai pot vinde trei dintre ele.

O pensiune din Sinaia are mai tot timpul cele nouă camere ocupate, dar acum gazdele au primit mai puțini turiști.

Bogdan Madan, manager pensiune: „Preventiv, încă de weekend-ul acesta, pensiunea noastră a funcționat la gradul de maximum 70 la sută.”

Și într-un boutique hotel de cinci stele a scăzut numărul de rezervări.

Alexandru Petruț, manager boutique hotel cinci stele: „Aveam grad de ocupare de sută la sută, în fiecare weekend. Lumea nu mai vine așa des la munte, chiar dacă suntem în zona verde și se schiază.”

Reporter: „Ce plănuiți pentru weekendul viitor?”

Turist: „După câte se pare, nu cred că mai facem multe planuri.”

Turist: „Eu am fost pe munte, să iau aer, să fac sport, să îmi întăresc imunitatea.”

Reporter: „Cât ați stat la munte?”

Turist: „Trei zile.”

Reporter: „Și când veți mai veni?”

Turist: „La vară.

Pârtia de la Rânca nu a mai fost la fel de plină ca în mijlocul sezonului. Totuși, sute de turiști au venit să se bucure de zăpadă. Cabanierii aveau deja rezervări, peste limita impusă acum. Pe unii turiști trebuie să îi anunțe acum că nu îi mai pot primi.

Adelin Maria, proprietar pensiune: „Nu știu cum vom face această selecție.”

Iulian Chirău, proprietar pensiune: „Noi credem că totuși este o măsură tardivă, deoarece suntem spre sfârșitul sezonului.”

Ciprian Enea, consultant în turism
: „Acei turiști, care totuși vor să vină, se vor caza la o pensiune sau hotel din zonă. Vor fi situații în care vor căuta acele stațiuni, orașe în care nu vor fi restricții de cazare și sunt situate la jumătate de oră de mers cu mașina sau la o oră de mers cu mașina."

23 de stațiuni montane, din 14 județe, au impusă limita la cazare. Printre acestea se numără Sinaia, Poiana Brașov, Arieșeni, Rânca și Straja.


VIDEO PROTVPLUS.RO