Stațiunile de pe litoral în care turiștii au cheltuit cei mai mulți bani
Deşi vara nu a început promiţător, sezonul estival 2017 a ieşit până la urmă pe plus. 400 de milioane de euro au lăsat turiştii pentru cazare, mâncare şi distracţie pe litoralul românesc.
Interesant este că oamenii au preferat apartamentele de vacanţă în detrimentul hotelurilor. Oficial, peste un milion apar în documente, însă autorităţile admit că cifra reală a oaspeţilor a fost cu 40 la sută mai mare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Fără să pună la socoteală turiştii care s-au cazat la negru ori la cort, mai ales în Costineşti, Eforie, Vama Veche şi 2 Mai, responsabilii din turism anunţă că numărul celor care au fost în vara pe litoral a fost cu 12 procente mai mare decât anul trecut. Turiştii au cheltuit, în medie, câte 180 de euro pe zi pentru cazare şi tot atât pentru mâncare, bătură şi distracţie.
Cristian Bârhășescu, președinte asociația Litoral Delta Dunării: "S-au cheltuit peste 200 de miloane de euro numai în achiziţia de pachete turistice. Discutăm numai de zona oficială. Știm că 50% din unităţile de cazare nu sunt clasificate, aşa că ar trebui să dublăm suma la pachete ne ducem spre 500 de milioane doar pentru pachete turistice şi activiati adiacente."
În 2017, lovitura au dat-o proprietarii de apartamente de vacanţă din Mamaia Nord şi Năvodari. Cererea pentru camerele oferite de ei a fost mai mare că la hoteluri.
Dovadă că afacerile le merg bine stă faptul că zona este în continuă dezvoltare, iar în apropierea plajei de la Năvodari se construieşte masiv.
Blocurile cu apartamente de închiriat au fost la mare căutare anul acesta şi asta pentru că turiştii au putut să se cazeze mai mulţi şi astfel şi-au putut împărţi cheltuielile. Preţul mediu pentru o noapte de cazare a fost de 100 de euro.
Mariana Guruianu, manager hotel: "Am avut un sezon foarte bun, turişti români şi străini, în număr ceva mai mare decât anul trecut. Deja avem soliciatri pentru anul viitor, avem şi câteva rezervări. Tarifele pot oscila între 65 de euro la începutul sezonul până la 200 de euro pentru apartament cu două dormitoare şi living."
Creşterea numărului de turişti pe litoral a fost stimulată şi de zborurile directe care au legat Iaşiul, Clujul şi Timişoara de Constanţa.
Aurelian Marin, expert în turism: ''Dacă ar fi să ne facem calcule, fiecare zbor 120, asta înseamnă cam 700 de turişti pe săptămâna, deci vreo 10 mii de turişti veniţi cu avionul, vara această."
Ca în fiecare an, cei mai mulţi bani au rămas în Mamaia şi Vama Veche, dar Venus şi Eforie sunt din ce în ce mai apreciate.