Se caută personal pentru stațiunile de pe litoral. Candidații însă nu sunt încântați de salarii
Hotelierii şi proprietarii de restaurante se pregătesc pentru sezonul estival şi vor să angajeze mii de tineri. Sunt căutaţi atât oameni cu experienţă, dar şi studenţi sau elevi care pot învăţa la locul de muncă.
Cei care nu locuiesc pe litoral, dar vor să lucreze la mare, primesc cazare şi cel puţin o masă pe zi. Salariile sunt însă uneori şi de trei ori mai mici faţă de cele oferite în străinătate şi mulţi le refuză.
Georgiana a muncit anul trecut la un hotel din Londra, unde câştiga aproximativ 1.200 de lire. Câteva sute le dădea pe cazare. Acum vrea să lucreze pe litoralul nostru şi spune că nu accepta mai puţin de 2.000 de lei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Mulţi studenţi se interesează de acum pentru o slujbă la vară.
Discuție angajator- angajat:
Angajator: Căutam pe cineva pentru postul de ajutor de agent de rezervări. Unde ai mai lucrat?
Angajat: Am lucrat la o agenţie de turism din sudul litoralului, vara trecută.
Angajator: 1.600 lei va fi salariul, plus bonuri de masă şi transportul decontat. Programul este de 5 zile pe săptămână.
Angajat: Nu ştiu ce să vă spun pe moment, m-ar interesa să cunosc mediul respectiv.
Anul trecut, 5.000 de locuri de muncă au rămas libere în restaurantele, hotelurile şi terasele de pe plajă. Criza s-a resimţit în primul rând în calitatea serviciilor. Hotelierii spun că nu se pot ridica la standardele din vestul Europei şi salariile de acolo, care sunt şi de trei ori mai mari.
Elena Oprea, reprezentant hotel: "Salariul variază de la 1.800 lei în perioada aceasta, până la 2.200, poate, în sezon şi bineînţeles masa inclusă, transport decontat."
Patronii sunt de acord să angajeze şi tineri necalificaţi.
Răzvan Dobre, hotelier: "Avem foarte multe posturi pentru cei care vor să înveţe şi sunt la început. Ne dorim să fie deschişi, să fie o fire comunicativă, dispuşi să muncească."
Unii angajatori nu anunţă însă de la început ce pachete salariale oferă.
"Nu mi-au dat detaliile în legătură cu salariul. Bănuiesc că voi avea aceste informaţii de abia după ce voi fi anunţată că sunt angajată", spune Alexandra.
Daniela Ioniță, reprezentat hotel: "Au început să spună ceea ce îşi doresc să facă şi ceea ce pot ei să facă şi zic că e un pas înainte. Nu au mai început cu "cât ne oferiţi?""
Pentru acest an, pe tot litoralul sunt peste 20.000 de locuri de muncă în turism, potrivit autorităţilor. Multe sunt ocupate încă de anul trecut de angajaţi din Republica Moldova, Filipine şi Nepal.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!