Romania va avea 12 noi statiuni turistice. Despre ce zone este vorba
12 localitati din tara vor ajunge statiuni de interes local sau national dupa ce Autoritatea Nationala pentru Turism a demarat procedurile necesare.
Mai mult sau mai putin cunoscute pentru potentialul lor, regiunile vor fi ajutate sa atraga fonduri europene ca sa se dezvolte mai usor. Turismul va deveni astfel o alternative - poate singura - in crearea de noi locuri de munca.
Una dintre localitatile vizate este Baia de Fier, din judetul Gorj, cunoscuta doar pentru faptul ca este traversata de faimoasa sosea Transalpina. In rest, cea mai cunoscuta atractie a zonei este Ranca, preferata pentru partia de schi.
Reporter: Vin turisti aici?
Localnica: Da, vara, ca ne avantajeaza Transalpina.
Reporter: Si in rest ce ar mai putea face turistii aici?
-Localnica: Sa viziteze pesterile, pestera Polovragi, Pestera Muierilor, Transalpina, Cheile Oltetului
Localnic: "Nu avem conditii prea bune, unde e statiune, nu e nici o apa termala ca sa faci statiune.Doar la Ranca."
In teren situatia e complicata. Pensiunile si cabanele ridicate la Ranca in ultimii ani sunt administrate de doua primarii, cea din Baia de Fier si cea de la Novaci, dar acte pentru transformarea localitatii in statiune a depus doar prima.
Seful cabanierilor: Noi acum suntem pe teritoriul lui Baia, aici suntem pe teritoriul lui Novaci. Va dati seama ca eu voi deveni o structura de cazare pe statiunea Baia, dar strada va ramana neasfaltata daca Novaciul nu este. Cladirea asta ramane pe terenul lui Baia si celelalte pe partea dreapta pe Novaci.
Reporter: Situatie complicata!
Seful cabanierilor: Complicata si nimeni nu vrea sa faca nimic.
Si orasul Moinesti va fi statiune turistica. Este cunoscut mai ales pentru sonde si mai putin pentru cele 10 izvoare cu ape minerale. Autoritatile cred insa ca odata cu noul titlu vor reusi sa atraga bani pentru turismul balnear.
Viorel Ilie, primar Moinesti: "In primul rand ceea ce ne-a oferit natura si Dumnezeu, resurse minerale, lucruri frumoase, statiune turistica balneoclimaterica."
Urmeaza pe lista Negresti-Oas.
Aurelia Fedorca, primar Negresti-Oas: "Polul de dezvoltare in jur, este zona turistica Luna Ses. Finalizam o partie de schi, dorim sa realizam activitati pe intreaga perioada a anului, atat turismul balnear, ecumenic cat si zonal, pe Maramuresul istoric sa fim o punte de legatura."
Vizate sunt si Sucevita, Baile Banffy-Toplita, Baile Ocna-Dej si Colibita. Ideile par bune, pe hartie. Romania nu exceleaza atunci cand trebuie sa acceseze concret fonduri europene.