Romania, o destinatie turistica ieftina si atractiva pentru restul Europei. Din ce tari vin cei mai multi turisti
Numarul turistilor straini de la noi a a ajuns la 1,2 milioane in prima jumatate de an. Este cea mai spectaculoasa crestere din ultimul deceniu, de aproape 20% fata de anul trecut.
Oamenii vin si sa viziteze, nu doar la conferinte sau cu serviciul, cum era pana nu demult. Cei mai multi sunt nemti, israelieni si italieni.
Zece la suta dintre strainii veniti anul acesta la noi in tara au trecut prin cea mai mare cladire din Europa - Palatul Parlamentului.
Iata un grup de norvegieni si danezi, nationalitati care nu se regaseau pana anul acesta pe lista vizitatorilor ajunsi in Romania.
Turista daneza: "E foarte frumos ca am vazut acest Palat. Suntem aici pentru prima data si ne place sa invatam istorie si sa vedem ce fac oamenii cu banii.
Reporter: E prima data in Bucuresti, dar ramaneti doar in Bucuresti?
Turista daneza: Nu, mergem la Slatina."
Surprinzatoare este si prezenta olandezilor.
Turist olandez: "Am vrut sa mergem la Budapesta si apoi am zis de ce sa nu mergem in Romania? Stam in Bucuresti si mergem la apartament acum
Reporter: Cum e apartamentul?
Turist olandez: E Bed&Breakfast, deci e ok.
Reporter: ati incercat mancareA?
Turist olandez: Ieri am mancat ceva ieftin si foarte bun"
Intr-adevar, Romania este o destinatie ieftina pentru turistii straini. Cu pretul unei singure nopti petrecute la New York, aici strainii petrec 5 zile. Citybreak-urile sunt cele mai ieftine din Europa in Bucuresti, iar mancarea e doar 40 de dolari pe zi."
Surprinzator este faptul ca din Germania vin cei mai multi sa ne viziteze. Urmeaza Israelul, iar Italia e pe locul al treilea - cu peste 100 de mii de turisti in doar 7 luni. Francezii, americanii si britanicii figureaza si ei in topul Institutului de Statistica.
Cresterea cu 16% fata de anul trecut se datoreaza si dublarii numarului de vase de croaziera care opresc in Portul Constanta, dupa inchiderea rutelor spre Ucraina. De asemenea, printul Charles, al Marii Britanii a contribuit si el la dezvoltarea fara precedent a turismului din zonele rurale ale Transilvaniei. Statiunile montane si balneare sunt si ele tot mai vizitate. Din pacate turismul din Delta Dunarii scade de cinci ani incontinuu.