România, în topul țărilor UE cu cei mai mulți cetățeni care nu îşi permit o vacanţă
Tinerii din România sunt în fruntea clasamentului european când vine vorba de călătorii. Din păcate, un studiu arată că românii de peste 55 de ani nu mai au aceeași dorință să plece în lume, spre deosebire de cei din vest.
Îi țin acasă veniturile mici, dovadă că 60% nu își permit o vacanță de o săptămână.
Potrivit Eurostat, românii încep să călătorească din adolescenţă, iar la categoria de vârstă 15-24 ani suntem în top 10 în Uniunea Europeană privind zilele petrecute în vacanţă.
Cei mai mulţi tineri îşi fac vacanţele în condiţii modeste, dar ăsta este ultimul lucru care-i deranjează. Cel mai mult contează distracţia şi noile experienţe.
Tânăr: „Zicem că avem hotel de câte stele poţi să numeri pe cer, de un milion de stele, pentru că, de obicei, mergem cu corturile. Unde ne prinde noaptea, acolo punem cortul”.
Tânăr: „În primul rând, mă interesează foarte mult experienţa asta de a acumula diversitatea culturilor şi de a vedea cum trăiesc oamenii în diferite zone. Mi se pare că te face mai bogat”.
Datele arată că peste 60% dintre cei care călătoresc îşi aleg destinaţia şi în funcţie de unde au prieteni sau cunoscuţi, asta însemnând un loc de cazare asigurat şi cu costuri mici.
Reporter: „De unde vă luaţi resursele pentru călătorii?”
Tânăr: „De la părinţi, din joburi part-time. Este o variantă low-budget, pentru că una e să dai 120 lei pe noapte la o cameră de hotel, alta e să dai 20 lei pe noapte la un cort”.
Anca Raciu, administrator unitate de cazare: „Într-adevăr, merg destul de des în vacanţe. Sunt, în general, oameni care atunci când au două-trei zile libere, fac o escapade la mare”.
Potrivit studiului, odată cu înaintarea în vârstă, românii îşi pierd însă apetitul pentru călătorii, iar bugetele de vacanţă se îndreaptă spre locuinţă sau pentru achiziţionarea unui autoturism.
Din păcate, mulţi nu au bani nici pentru o scurtă ieşire de câteva zile, spre deosebire de cetăţenii din alte ţări europene, aşa că, după 45 de ani, stăm mai mult pe acasă.
Femeie: „Deci dacă nu aş merge să muncesc afară, nu aş avea bani de concediu. Deci sunt pensionară şi cu o pensie de 640 ar fi imposibil. Muncesc în jur de patru luni pe an să am bani suplimentari”.
Ioan Hosu, sociolog UBB: „Categoriile de vârsta peste 50-60 de ani, pensionarii, au o problemă mai degrabă financiară. Nu cred că dintr-o pensie în România, dintr-o pensie medie în România îţi poţi permite concediu anual. Datele ne arată că, în 2018, 60% din români nu şi-au permis un concediu”.
Printre ţările Uniunii cu numărul cel mai mare de cetăţeni care nu îşi permit o vacanţă de o săptămână se află România, Croaţia, Grecia şi Cipru.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: vacanta, pensionari, calatorii, eurostat, statistici,
Dată publicare:
10-08-2019 19:21