Atracția turistică aflată la 50 de kilometri de Sibiu. ”E ca viaţa reală din trecut!”


Ultimul update: Sambata 10 August 2019 21:08
Data publicarii: Sambata 10 August 2019 19:05
Categorie: Stiri actuale

Fericiţi sunt cei care pleacă în această perioadă în vacanță, când se coc fructele și legumele în grădini.

Pe Valea Târnavelor, în județul Sibiu, localnicii pregătesc mâncare pentru turiști cu roadele culese, proaspete și pline de arome. Iar satele săsești, răsfirate printre dealuri, așteaptă să fie descoperite.

La doar 50 de kilometri de Sibiu, intrăm în Șeica Mică, un sat întemeiat de saşi acum 7 secole. Aşezarea e străjuită de o biserică înconjurată de ziduri de apărare.

Ghid: "Bisercile astea fortificate au un rol super simplu, când te atacau indifrent cine, te retrăgeai şi aveai înăuntru posibilitatea să bei apă, să mănânci, trebuia să depozitez lucrurile pe care le aveai”.

În sat mai sunt 1000 de locuitori, care trăiesc în bună pace şi înţelegere.

Localnic: "În fiecare an prin rotaţie, la cineva acasă, gătesc împreună, dansează împreună, povestesc şi se ajuta. Se naşte un copil, toată vecinateatea participă la botez şi la tot, se căsătoreşte cineva, la fel. Moare cineva, la fel”.

Tânără: "Am fost prin sat, am întâlinit o femeie bătrână de aproape 100 de ani care era în biserică şi ne-a povestit în germană despre copilăria ei, despre tradiţiile de aici. E dincolo de experienţa unui muzeu, e ca viaţa reală din trecut!"

După plimbare vine şi poftă de mâncare, iar oaspeţii sunt poftiţi în curtea bisericii, unde gospodinele întind mesele la umbră.

Gospodină: "Primul platou îl avem cu chisatura specifică zonei noastre. Chisatura din slănină, ceapă, ouă fierte, toate proaspete din gospodăria noastră."

Atmosfera unui prânz în familie îi cucereşte pe toţi, iar gustul bucatelor le aminteşte de copilărie.

Bărbat: "Totul a fost delicios! Toate felurile de cârnaţi, şniţelul, roşiile au fost incredibile!"

Femeie: "Astăzi nu se mai număra nici o calorie, ne bucurăm de o zi frumoasă, de oameni frumoşi, de locuri frumoase şi de mâncare foarte bună."

Pentru un asemenea ospăţ, fiecare mesean plăteşte 100 de lei, fără să aibă restricţie la mâncare. Banii ajung la cei care au pregătit masa şi la finanţarea unor proiecte locale.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Cine se află printre victimele provocate de deraierea Mocăniţei din Maramureș
Doi turiști au vrut să plătească cu bani folosiți în jocul Monopoly. Ce a făcut chelnerul
Mocăniţa din Maramureş a deraiat, cu 200 de oameni la bord. 12 răniți. FOTO
VIDEO PROTVPLUS.RO