Romania are 2 destinatii ecoturistice avizate de Comisia Europeana. Locurile unde timpul pare ca s-a oprit ne duc in viitor

Ultimul update: Vineri 10 Octombrie 2014 00:13
Data publicarii: Marti 07 Octombrie 2014 18:08
Categorie: Travel

Romania are, in sfarsit, doua zone ecoturistice acreditate la nivel european. Este vorba despre Zarnesti-Piatra Craiului, in judetul Brasov si Mara-Cosau-Creasta Cocosului din Maramures.

Gazdele de aici se pot lauda ca ofera turistilor un peisaj natural impresionant si traditii locale bine conservate. In plus, ne ofera garantia ca toate acestea nu se vor degrada in timp. Cele doua zone au primit, marti, certificatele in cadrul Adunarii Generale a Comisiei Europene pentru Turism care a avut loc la Brasov.

Zarnestiul ne demonstreaza ca orice asezare se poate reinventa ca destinatie ecoturistica, daca se bucura de o arie naturala protejata in preajma si de oameni vrednici.

In cazul nostru, Piatra Craiului. Inainte de 1989, orasul nu exista pe harta turistica din cauza fabricii de armament din zona. Primele pensiuni au aparut in 2000, iar vizitatorii au fost fascinati.

"Este o destinatie unde gasesti totul asa cum ti-ar placea sa le gasesti, sa iesi din afara cotidianului, din afara oraselor pline de poluare, sa te vii sa te incarci de energie pozitiva, sa te bucuri de toate asa cum Dumnezeu le-a lasat", a spus Mirela Matichescu, vicepresedintele Autoritatii Nationale pentru Turism.

Le vindem strainilor iluzii. Reactia turistilor care vin la noi sa traiasca istoria si gasesc munti de gunoi si nepasare

Vanatoarea a fost interzisa, asa ca, pe cararile Pietrei Craiului, turistii au parte deseori de intalniri spectaculoase: cocosul de munte isi cauta perechea infoindu-se in varful unui brad, rasii nu sunt chiar o aparitie neasteptata, ursii se plimba nestingheriti, iar caprele negre alearga pe versantii care iti taie respiratia. In apele repezi si curate pot fi vazuti, deseori, pastravi.

O destinatie ecoturistica respecta cateva reguli de baza, enuntate marti in cadrul Adunarii Generale a Comisiei Europene pentru Turism care a avut loc la Brasov. Cel
putin doua treimi dintre activitatile oferite oaspetilor trebuie sa aiba legatura cu natura, mai mult de jumatate dintre locurile de cazare sa fie mici, cu doar cateva camere si construite din materiale traditionale, iar meniul sa ofere produse locale, de preferinta bio.

"Daca vorbim despre turismul in viitor, vorbim despre ecoturism, avem o singura planeta si trebuie sa avem grija de ea", a spus Peter de Wilde, presedintele Comisiei Europene pentru Turism.

Cealalta zona care a primit certificatul european se afla in Maramuresul istoric. Mara-Cosau-Creasta Cocosului: casute din lemn sculptate manual, pastravarii, meniuri traditionale si imagini de poveste.

Valea Cosaului, dar si renumitul loc Creasta Cocosului, sunt locurile unde parca timpul s-a oprit in loc. Muncile campului se fac la fel ca acum 100 de ani, iar traditiile se pastreaza cu sfintenie.

Fac curatanie sau spala vasele, iar in schimb primesc cazare gratis. Metoda prin care tot mai multi tineri calatoresc ieftin

Fac curatanie sau spala vasele, iar in schimb primesc cazare gratis. Metoda prin care tot mai multi tineri calatoresc ieftin

Targ de turism

”Brad Pitt” al R. Moldova a adus țara în top 10 destinații pe 2018

Târgul de Turism al României. Peste 290 de agenţii şi tur-operatori își prezintă ofertele

Comoara ascunsă sub oraşele din Ardeal, pe care nu ştim să o folosim. În loc de staţiuni, studii de fezabilitate

Bomboane de ciocolată umplute cu slănină, lansate de un cofetar din Iaşi

Obicei periculos în Sibiu. Tinerii învârt un cauciuc în flăcări deasupra capului ca să impresioneze fetele

Românii din nordul ţării preferă vacanţele în străinătate, decât să meargă la Marea Neagră

partie

De Ziua Îndrăgostiților, multe cupluri au ales un weekend la munte. Pârtiile, pline de turiști

Postul Paștelui catolic, marcat prin muzică și culoare în mai multe părți ale lumii

Îndrăgostiții se pot răsfăța, de Valentine's Day, la Castelul Bran

Pârtiile au fost pline, datorită scăderii bruşte a temperaturilor

Cuplurile pot petrece ziua îndrăgostiților la un castel din Covasna

Bijuteriile arhitecturale ale României, lăsate în paragină. Ruinele ar putea fi transformate în afaceri profitabile