Romania are 2 destinatii ecoturistice avizate de Comisia Europeana. Locurile unde timpul pare ca s-a oprit ne duc in viitor
Romania are, in sfarsit, doua zone ecoturistice acreditate la nivel european. Este vorba despre Zarnesti-Piatra Craiului, in judetul Brasov si Mara-Cosau-Creasta Cocosului din Maramures.
Gazdele de aici se pot lauda ca ofera turistilor un peisaj natural impresionant si traditii locale bine conservate. In plus, ne ofera garantia ca toate acestea nu se vor degrada in timp. Cele doua zone au primit, marti, certificatele in cadrul Adunarii Generale a Comisiei Europene pentru Turism care a avut loc la Brasov.
Zarnestiul ne demonstreaza ca orice asezare se poate reinventa ca destinatie ecoturistica, daca se bucura de o arie naturala protejata in preajma si de oameni vrednici.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In cazul nostru, Piatra Craiului. Inainte de 1989, orasul nu exista pe harta turistica din cauza fabricii de armament din zona. Primele pensiuni au aparut in 2000, iar vizitatorii au fost fascinati.
"Este o destinatie unde gasesti totul asa cum ti-ar placea sa le gasesti, sa iesi din afara cotidianului, din afara oraselor pline de poluare, sa te vii sa te incarci de energie pozitiva, sa te bucuri de toate asa cum Dumnezeu le-a lasat", a spus Mirela Matichescu, vicepresedintele Autoritatii Nationale pentru Turism.
Vanatoarea a fost interzisa, asa ca, pe cararile Pietrei Craiului, turistii au parte deseori de intalniri spectaculoase: cocosul de munte isi cauta perechea infoindu-se in varful unui brad, rasii nu sunt chiar o aparitie neasteptata, ursii se plimba nestingheriti, iar caprele negre alearga pe versantii care iti taie respiratia. In apele repezi si curate pot fi vazuti, deseori, pastravi.
O destinatie ecoturistica respecta cateva reguli de baza, enuntate marti in cadrul Adunarii Generale a Comisiei Europene pentru Turism care a avut loc la Brasov. Cel
putin doua treimi dintre activitatile oferite oaspetilor trebuie sa aiba legatura cu natura, mai mult de jumatate dintre locurile de cazare sa fie mici, cu doar cateva camere si construite din materiale traditionale, iar meniul sa ofere produse locale, de preferinta bio.
"Daca vorbim despre turismul in viitor, vorbim despre ecoturism, avem o singura planeta si trebuie sa avem grija de ea", a spus Peter de Wilde, presedintele Comisiei Europene pentru Turism.
Cealalta zona care a primit certificatul european se afla in Maramuresul istoric. Mara-Cosau-Creasta Cocosului: casute din lemn sculptate manual, pastravarii, meniuri traditionale si imagini de poveste.
Valea Cosaului, dar si renumitul loc Creasta Cocosului, sunt locurile unde parca timpul s-a oprit in loc. Muncile campului se fac la fel ca acum 100 de ani, iar traditiile se pastreaza cu sfintenie.