Le vindem strainilor iluzii. Reactia turistilor care vin la noi sa traiasca istoria si gasesc munti de gunoi si nepasare
Le vindem strainilor istorii captivante si ruine de mii de ani dar, uneori, cand ajung sa le viziteze, turistii raman cu un gust amar. Edificiul "Roman cu Mozaic" din Constanta, de pilda, unic in Europa, este eclipsat de gunoaie si ferestre sparte.
Asa ca americanii, italienii sau nemtii care dau mii de euro pentru o croaziera care ii poarta si pe la noi sunt dezamagiti. Iar la Histria, ghizii asteapta sa fie rugati sa le spuna vizitatorilor povestea vechii cetati.
In portul Constanta debarca in week-end sute de pasageri de pe nave vestite de croaziera. Cei mai multi stau doar o zi si se indreapta, de regula, spre Edificiul Roman cu Mozaic, un complex de terase antice situat in zona veche a orasului. In fata institutiei, un domn face curat printre ruine. Este chiar fostul director al Muzeului de Arheologie din Constanta, acum muzeograf. Omul spune ca in fiecare zi sunt aruncate gunoaie, pe care cei de la salubrizare nu se grabesc sa le ridice: "Mormanele de gunoaie sunt primele atractii pe care turistii straini le vad atunci cand vor sa viziteze Edificiul Roman cu Mozaic. De cum cobori scarile, peisajul dezolant te lasa fara rasuflare."
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Unii vizitatori din Canada, fotografiaza, uluiti, gunoaiele.
Turist canadian: "Sa vezi gunoiul asta, apoi sa vezi o frumusete veche de 1600 de ani e cam descurajant."
Turista: "Sa vezi ceva atat de frumos din trecut si apoi ceva atat de urat, din prezent... Unii oameni chiar nu stiu sa pretuiasca ceea ce au".
Edificiul Roman cu Mozaic dateaza din secolul 4. Aici se afla centrul economic si social al vechiului oras Tomis. Constructia se degradeaza insa rapid, iar oficialii se gandesc sa puna lacatul pe usa, pentru ca, oricand, geamurile crapate ar putea sa le cada in cap turistilor.
Ajungem si in alt loc din Dobrogea incarcat de istorie. Cel mai vizitat sit archeologic din judetul Constanta este cetatea Histria. Turistii care vin aici se plimba insa singuri printre ruine, pentru ca nu exista nici un ghid care sa le explice istoria. Pe ghid il gasim stand in fata portii.
Turist: "O sa ne uitam pe Google, sa vedem ce-am vizitat."
Pentru restaurarea acestei bucati din istoria noastra ar fi nevoie de cateva milioane de euro, bani care pot fi atrasi din fonduri europene, daca vreo institutie din Romania si-ar dori acest lucru...
Sursa: Pro TV
Etichete: constanta, turism, turisti, gunoaie, tomis, ruine, histria,
Dată publicare:
28-09-2014 08:41