Rejkavik - Islanda. Ghid complet pentru prima ta vacanță aici. Top atracții turistice în pe care nu trebuie să le ratezi

Reykjavík, capitala Islandei, este un oraș vibrant, plin de contraste, unde natura se îmbină armonios cu cultura urbană. Dacă plănuiești o vacanță aici, trebuie să știi că transportul este bine organizat, iar orașul oferă acces facil către multe atracții.
Reykjavík este capitala și cel mai mare oraș al Islandei. Este situat pe Peninsula Seltjarnar, în colțul sud-estic al golfului Faxa, în sud-vestul Islandei.
Având o latitudine de 64° N, este cea mai nordică capitală a unui stat suveran din lume. Dacă plănuiești o vacanță în Rejkavik - Islanda, iată tot ce trebuie să știi.
Aeroport și transport public în Rejkavik
Aeroportul Internațional Keflavik (KEF), cunoscut local ca Keflavikurflugvollur, este cel mai mare aeroport din Islanda, deservind aproape 7 milioane de pasageri anual. Situat la aproximativ 50 de kilometri de Reykjavík, este principala poartă de acces pentru călătorii internaționali.
Ajungerea în Reykjavík de la aeroport este simplă, existând mai multe opțiuni de transport disponibile. Călătorii pot alege dintre shuttle-uri aeroportuare, transferuri private sau închirierea unei mașini pentru mai multă flexibilitate.
Toate meciurile de la FIFA Club World Cup pot fi văzute pe VOYO cu comentariu în limba română.
Călătoria durează aproximativ 45 de minute cu mașina sau autobuzul. Aeroportul Keflavik este principalul hub pentru transportul internațional în Islanda și se află la doar 50 km de Reykjavík. De la aeroport, ai trei opțiuni pentru a ajunge în capitală: taxiul, un transfer privat sau autobuzul.
Autobuzul public nr. 55 din Reykjavík leagă Aeroportul Keflavik de oraș și este cea mai accesibilă variantă ca preț. Totuși, dacă călătorești cu familia, ai multe bagaje sau nu vrei să aștepți, poți lua un taxi sau să aranjezi un transfer privat.
O călătorie cu autobuzul public costă 26 de euro, iar călătoria durează 45 de minute. Programul autobuzului este de la 7:00 la 21:30.
Transport public în Rejkavik
Când vine vorba de transportul public (numit Strætó în islandeză), Reykjavík dispune de un sistem excelent de autobuze, cu curse regulate către și dinspre toate cartierele importante și principalele atracții ale orașului. Pentru informații și acces la planificatorul de traseu și aplicația gratuită de călătorie, vizitează site-ul straeto.is.
Dacă alegi să explorezi Reykjavík cu autobuzul, merită să iei în considerare achiziționarea unui Reykjavík City Card. Acest card îți oferă 24, 48 sau 72 de ore de călătorii nelimitate cu autobuzele din oraș, precum și acces gratuit la principalele atracții și reduceri la magazine și restaurante.

Scurt istoric al orașului Rejkavik
Ingólfur Arnarson, considerat primul colonist al Islandei, s-a stabilit în această țară în anul 870, potrivit tradiției, și a numit locul Reykjavík, unde astăzi se află orașul. Descoperirile arheologice recente din centrul Reykjavíkului – în special din Aðalstræti, Suðurgata, Kirkjustræti și Lækjargata – susțin această ipoteză, iar urme umane datând din jurul anului 870 au fost descoperite, conform visitreykjavik.
De-a lungul timpului, în jurul acestui nucleu s-au construit tot mai multe ferme, cele mai notabile fiind Laugarnes și Nes, lângă Seltjörn. În 1226, s-a început colonizarea insulei Viðey, când călugării ordinului augustinian au înființat acolo o mănăstire.
Gamla Reykjavík
Biserica Víkurkirkja exista în orașul Reykjavík încă din jurul anului 1200. Așezările urbane nu au început să se formeze în Reykjavík decât în secolul al XVIII-lea; până atunci, zona unde se află acum orașul era populată de ferme de diferite dimensiuni. În secolul al XVIII-lea s-a încercat dezvoltarea unei industrii de lână la Reykjavík, cunoscută sub numele Innréttingarnar, ceea ce a marcat un punct de cotitură în evoluția zonei, care a început treptat să capete aspect de sat. În acea perioadă au fost construite șaisprezece case în Reykjavík datorită industriei lânii – o creștere considerabilă la vremea respectivă –, iar urmele a două dintre acestea mai pot fi văzute și azi.
Prima închisoare din țară a fost construită între anii 1761–1771, o clădire impunătoare din piatră, care astăzi adăpostește sediul Guvernului Islandei, pe Lækjargata. Catedrala din Reykjavík a fost sfințită în 1796 și a fost prima clădire construită special cu intenția de a face din Reykjavík capitala țării. Reykjavík a primit statut de oraș în 1786, după desființarea magazinelor cu monopol comercial din Islanda, iar în același an a fost înființată acolo școala Hólavallaskóli. Directiva din 1786 acorda drepturi de oraș pentru șase localități comerciale din Islanda și preciza că locuitorii orașului aveau dreptul să ceară un blazon și o ștampilă oficială. Una dintre aceste localități era Reykjavík.
Aceste drepturi de oraș au rămas valabile până în 1836, când o nouă directivă a stabilit că Reykjavík era singurul oraș, celelalte localități fiind doar centre comerciale autorizate. Începând cu anul 1815, Reykjavík avea o stemă care înfățișa un pescar în picioare, o barcă și pești plați. Această stemă a fost folosită drept logo-ul orașului până în 1957, când a fost adoptat actualul simbol. Sigla orașului Reykjavík prezintă stâlpii de lemn albi ai lui Ingólfur Arnarson, valuri pe fundal albastru și scuturi gotice. A fost desenată de artistul Halldór Pétursson.
În secolul al XIX-lea, în oraș s-au format grupuri dense de căsuțe mici sau colibe de pescari. Parlamentul islandez (Alþingi) a fost reînființat la Reykjavík în 1845. În 1846, liceul Reykjavík High School a fost mutat din Bessastaðir în centrul orașului. În 1881, clădirea actuală a parlamentului (Alþingishúsið) a fost dată în folosință. Academia Navală și-a început activitatea în 1891, după ce vasele cu punte au ajuns în țară. În 1898, a fost finalizată școala Miðbæjarskólinn de pe Tjarnargata. Totuși, ea a fost deschisă abia în toamna anului 1908, când aproape 300 de copii au început să studieze acolo.
La înființarea universității, școala de preoți, școala de medicină și cea de drept au fost comasate, formând fiecare câte o facultate, iar pe lângă acestea s-a adăugat și o facultate de filosofie. Rețeaua de apă a orașului Reykjavík (Vatnsveita Reykjavíkur) a început să funcționeze în 1909. Stația de gaz din Reykjavík, situată în zona Hlemmur, a fost dată în folosință în 1910 și a funcționat până în 1956. Porturile orașului au fost construite treptat între anii 1913–1917, ceea ce a dus la o îmbunătățire semnificativă a facilităților pentru vasele maritime.
Centrala hidroelectrică Elliðaárvirkjun a fost construită în 1921 pentru a furniza energie electrică unui oraș aflat în plină expansiune. În 1928, a fost forată prima sondă pentru sistemul de încălzire geotermală, în zona Þvottalaugarnar, folosită de zeci de ani pentru spălat.
Primul primar al Reykjavíkului, Páll Einarsson, și-a preluat funcția în 1908, iar primele femei care au făcut parte din consiliul municipal din Islanda au fost alese pe lista candidaților femeilor în alegerile locale din Reykjavík, în ianuarie 1908.
Acestea sunt doar câteva dintre momentele importante din istoria orașului. Reykjavík are astăzi 234 de ani, a crescut și a prosperat în pas cu vremurile și este în prezent capitala Islandei și cea mai populată municipalitate din țară.
Orașul are 136.764 de locuitori, iar întreaga regiune metropolitană numără 233.944 de persoane, împărțite în 7 municipalități.
Principalele atracții turistice
Capitala Islandei, Reykjavík, este un oraș plin de farmec, cunoscut pentru culorile sale vii, muzeele interesante, clădirile deosebite, natura spectaculoasă și împrejurimile frumoase — toate acestea făcând din Reykjavik o destinație în care nu te vei plictisi timp de câteva zile. Dacă plănuiești o vizită în capitala Islandei, iată câteva atracții turistice din Reykjavík: obiective, activități, repere importante și locuri de neratat.
Hallgrimskirkja – simbolul orașului
Această biserică este cea mai înaltă clădire religioasă din Islanda, construită între anii 1945 și 1986. Cu o înălțime de 74,5 metri, Hallgrimskirkja este vizibilă din aproape orice colț al orașului, devenind astfel simbolul principal al capitalei.
Biserica este deschisă aproape zilnic și poți urca în turn pentru o priveliște impresionantă asupra centrului Reykjavik. Lăcașul poartă numele lui Hallgrímur Pétursson, autor de imnuri religioase. Arhitectul Guðjón Samúelsson s-a inspirat din formațiunile de bazalt întâlnite în natura islandeză. Deși interiorul este modest, atracția principală o reprezintă orga cu 5275 de tuburi.
În fața bisericii se află statuia lui Leif Eriksson, fiul lui Erik cel Roșu, despre care se crede că a ajuns în America de Nord cu peste 500 de ani înaintea lui Columb. Statuia a fost oferită de Statele Unite în 1930, la aniversarea a 1000 de ani de la înființarea Parlamentului Islandez (Alþingi), scrie reykjaviktips.
Perlan
Perlan este o construcție unică și un punct de atracție important în Reykjavik. Se remarcă prin cupola de sticlă așezată pe șase rezervoare mari, unul dintre ele transformat în muzeu. În acest spațiu poți explora peisajele Islandei, fauna, flora și formațiunile geologice. De asemenea, te poți urca pe platforma exterioară pentru o panoramă superbă asupra orașului.
Printre atracțiile muzeului se numără o peșteră de gheață artificială lungă de 100 de metri, o expoziție de natură cu animale împăiate, o sală de proiecție despre vulcani și ghețari, precum și un restaurant panoramic rotativ. În interior există și un planetariu unde poți admira imagini spectaculoase cu Aurora Boreală. Vara, poți încerca tiroliana care pornește de la Perlan. Este o atracție potrivită și pentru zilele ploioase. (Sfat: rezervă biletele online pentru Perlan).
Harpa
Harpa este un centru de conferințe și sală de concerte situat în portul vechi din Reykjavik. Clădirea a fost proiectată de arhitectul danez Henning Larsen, în colaborare cu artistul Olafur Eliasson. Deși construcția a fost afectată de criza financiară din 2006–2007, clădirea a fost finalizată și inaugurată oficial în 2011.
Designul clădirii din sticlă se bazează pe lumină, culoare și fenomene naturale. Numele „Harpa” provine din calendarul nordic vechi. Clădirea este ușor de găsit datorită fațadei sale cu sticlă colorată care reflectă spectaculos lumina apei înconjurătoare. Merită măcar o vizită rapidă în interior sau, dacă ai ocazia, participă la un concert.
Sun Voyager
La doar 500 de metri de Harpa, pe promenada de pe coastă, se află sculptura Sun Voyager. Deși seamănă cu o navă vikingă, lucrarea simbolizează o „navă a visurilor”, fiind un omagiu adus soarelui. Sculptura din oțel inoxidabil transmite speranță, libertate și progres. Este un loc popular pentru fotografii, mai ales la apus. Între Sun Voyager și casa istorică Höfði poți face o plimbare relaxantă pe malul mării, admirând alte lucrări artistice.
Laugavegur – strada colorată a orașului
Laugavegur este principala stradă comercială din Reykjavik, ideală pentru plimbări, shopping și relaxare. Aici găsești restaurante, cafenele, baruri și magazine cu suveniruri. Fațadele colorate ale clădirilor dau zonei un farmec aparte. Laugavegur are și numeroase străduțe laterale pline de galerii de artă și ateliere. În apropiere sunt multe hoteluri, deci ai totul la îndemână.
Activitate de iarnă: Vânătoarea de Aurore Boreale
În oraș se află muzeul Aurora Reykjavik, unde poți vedea proiecții, filme și chiar experimenta Aurora Boreală cu ajutorul realității virtuale. Tot aici înveți cum să fotografiezi fenomenul.
Pentru o experiență autentică, poți rezerva un tur în afara orașului pentru a evita poluarea luminoasă. Cel mai bun moment pentru a vedea Aurora este între octombrie și martie, dar sunt șanse și în septembrie și aprilie. Se spune că la Reykjavik poți vedea fenomenul până la 280 de zile pe an.
Lacul Tjörnin și Piața Austurvöllur
În centrul orașului poți face o plimbare relaxantă în jurul lacului Tjörnin, unde trăiesc multe păsări acvatice. În apropiere se află primăria orașului, unde poți vedea o hartă 3D a Islandei și poți accesa toalete publice. Iarna se poate patina pe lac, iar vara te poți bucura de sculpturile din jur.
De la lac poți merge spre Piața Austurvöllur, unde se află clădirea Parlamentului (Alþingi) din 1881. În apropiere este și Catedrala Dómkirkja. În centrul pieței se află statuia lui Jón Sigurdsson, liderul luptei pentru independența Islandei. De aici, poți merge spre cea mai veche stradă a orașului, Aðalstræti, unde la nr. 10 se află cea mai veche clădire din Reykjavik (1762), transformată în muzeu – The Settlement Exhibition.
The Settlement Exhibition – începuturile Islandei
Muzeul The Settlement Exhibition prezintă începuturile locuirii în Islanda și face parte din Reykjavik City Museum. Se află parțial sub pământ, în clădirea de la Aðalstræti 10. Dacă ai timp doar pentru un muzeu, acesta și Perlan sunt cele mai recomandate. Poți vedea ruinele unei ferme din secolul al X-lea, elemente din epoca vikingă și o mulțime de exponate interactive.
Intrarea este inclusă în Reykjavik City Card sau costă aproximativ 3000 ISK (~19 euro). Muzeul este deschis zilnic între orele 10:00 și 17:00.
Lucruri utile de șiut când călătorești în Islanda
Pentru cei care vizitează pentru prima dată, capitala tinde să fie mai caldă decât s-ar aștepta și este întinsă pe o suprafață mult mai mare (de două ori cât Parisul). Iată câteva lucruri esențiale de știut înainte să pleci.

Bea apă de la robinet
Apa de la robinet este întotdeauna sigură pentru consum. Nu există niciun motiv real să cumperi apă îmbuteliată, decât dacă scopul tău este să contribui la distrugerea planetei cu deșeuri din plastic. Recent, guvernul islandez a lansat o campanie online, inclusiv în limba engleză, prin care îi încurajează pe vizitatori să bea kranavatn – cuvântul islandez pentru „apă de la robinet”.
Card, nu cash
În Islanda, cele trei categorii de persoane care mai folosesc bani cash sunt: infractorii, copiii de 5 ani și turiștii. Plata cu cardul este opțiunea standard în magazine și restaurante. În Reykjavík, tot mai multe afaceri acceptă exclusiv plata cu cardul.
Totuși, banii lichizi pot fi utili în unele situații, de exemplu pentru un hotdog sau un tur ghidat pe jos. Bancomatele sunt ușor de găsit. Schimbul valutar cash este posibil la majoritatea băncilor din centrul orașului. (Având în vedere comisioanele pentru tranzacțiile internaționale, cash-ul poate fi și mai ieftin pentru cumpărături mici.)
Zborurile internaționale nu aterizează în Reykjavík
Aeroportul Internațional Keflavík este punctul de intrare pentru toate zborurile comerciale către sudul Islandei, iar la aterizare, piloții obișnuiesc să spună: „Bun venit la Reykjavík.” În realitate, aeroportul se află la 50 de kilometri distanță.
Această distanță este importantă mai ales dacă închiriezi o mașină. Verifică dacă firma de închirieri este situată chiar la aeroport sau în orașul Keflavík, pentru a evita un drum cu autobuzul până în capitală. Autobuzele de la aeroport sunt scumpe, dar confortabile. Cele trei companii principale, care funcționează 24/24, sunt Fly Bus, Airport Direct și Grayline, iar prețurile variază între 3000 și 3500 de coroane (între 25 și 30 de euro).
„Regiunea Capitalei” nu înseamnă același lucru cu Reykjavík
Când hotelurile sau ofertele Airbnb menționează că sunt situate în „Regiunea Capitalei”, cel mai probabil se referă la una dintre cele cinci municipalități care înconjoară orașul Reykjavík.
Pentru vizitatori, această aglomerație urbană – care găzduiește aproximativ 65% din populația Islandei – pare un tot unitar, iar granițele dintre aceste localități sunt greu de observat și lipsite de semnificație. Totuși, ai grijă să nu le spui locuitorilor din Kópavogur, Hafnarfjörður, Garðabær, Seltjarnarnes sau Mosfellsbær că locuiesc în Reykjavík, sfătuiește lonleyplanet.
Clima în Reykjavík
Pe scara Celsius, temperaturile medii lunare din Reykjavík sunt surprinzător de constante pe tot parcursul anului – de la 3°C în ianuarie la 14°C în iulie – datorită curentului cald al Golfului. Însă, dacă te uiți mai atent la intensitatea vântului, vei înțelege mai bine clima. O briză puternică poate face ca o zi cu temperaturi moderate să pară glacială.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: aurora boreala, islanda, obiective turistice,
Dată publicare:
28-05-2025 11:56