Regiunea din Romania cu cel mai frumos peisaj de iarna. Cat platesc turistii pentru a petrece Craciunul intr-un decor de vis
E iarna autentica in inima Bucovinei, asa ca cei care se pregatesc de un Craciun la Pojorata au stiut de ce si-au facut rezervare inca de anul trecut.
In zona, peisajele fantastice sunt completate de o liniste nefireasca. Sa nu mai spunem ca mesele vor fi imbelsugate, iar gazdele le-au pregatit plimbari cu sania trasa de cai sau vizite la manastirile din zona.
La poalele muntilor Rarau, la 80 de kilometri de Suceava, in comuna Pojorata, casele ca de turta dulce iti fac pofta de o vacanata la gura sobei.
Oana Bedrule, proprietar de pensiune: "Am incercat sa pastram stilul traditional, tot ce am avut de la bunica. Mai ales pentru straini, dar au inceput si cei din Romania sa aprecieze stilul rustic si este altceva decat pensiunile noi si moderne."
Gazdele isi cuceresc turistii si cu plimbarile cu sanii trase de cai, iar uneori, in drumul lor, pot intalni umbrele sfioase ale caprioarelor. Si cum la Pojorata a nins in aceste zile, tabloul este unul de poveste.
Calatoriile cu saniile trase de cai sunt atractia turistilor, care pot admira zona pitoreasca. Acestea sunt oferite gratuit de catre gazde, iar cei mai curajosi pot sa ia fraiele in mana si sa conduca singuri trasura. Iar caii sunt si ei pregatiti pentru astfel de momente.
Oana Erhan, proprietar de pensiune: "Ii gatim de sarbatoare cu canafi rosii, zgarda care atrage atentia in mod special turistilor, vestind o atmosfera de sarbatoare."
Pentru ca varful Rarau se afla la 15 kilometri distanta, turistii pot face si anumite trasee. Iar daca temperaturile scad sub minus 20 de grade, Cascada Moara Dracului ofera o imagine splendida: inghetata, seamana cu o dantela. In plus, cele 4 partii deschise anul trecut in Pasul Mestecanis ii asteapta pe schiori.
Alexandru Bulboi, administratorul unei partii de ski: "La o urcare cu teleski e 3 lei, la teleski mare si la cel mic pentru copii, pentru incepatori e 2 lei. Facem asa sa vina lumea sa se simta bine, sa iasa la aer curat."
In Bucovina, efortul este rasplatit intotdeauna la masa, asa ca oaspetii sunt asteptati cu bucate traditionale: vestitul pastrav in smantana, pe care fiecare il face dupa cum a invatat acasa. Din nici una dintre retete nu lipsesc insa usturoiul, ceapa si slaninuta, stinse, in final, cu un pahar de vin alb.
In vecinatate, este si Manastirea Voronet. Preturile pentru cazare la pensiunile din zona pornesc de la 600 de lei pentru un sejur de 3 nopti, cu mesele incluse.