Reacția unor turiști spanioli când văd cetele de juni din Sibiu
Mărginimea Sibiului a fost vineri mai animată ca oricând. Cetele de juni, tradiționale în această zonă, s-au strâns laolaltă într-o impresionantă paradă a costumelor, a dansurilor şi a obiceiurilor de Crăciun.
Fotele înflorate, pieptarele brodate şi pălăriile cu zurgalăi au fost vedete în filmări şi fotografii, distribuite apoi cu generozitate pe internet.
Sunt peste 100 de ani de când cetele de juni din cele 18 sate ale Mărginimii se întâlnesc la Sălişte, după Crăciun, ca să încingă o horă mare. E un adevărat regal al ciucurilor, paietelor şi broderiilor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Mihaela a îmbrăcat costumul moştenit de la bunica ei şi mărturiseşte că fota înflorată e piesa de rezistenţă chiar şi la petrecerile cu ştaif.
Reporter: „Cum dă costumul ăsta în selfiuri?”
Mihaela: „De minune, de minune! Cele de azi au ieşit nemaipomenite.”
La băieţi, pieptarul brodat manual de meşteri cojocari e piesa cea mai scumpă şi tocmai de aceea trebuie protejată.
Simon Rotărescu: „Pieptar brodat şi înfrumuseţat cu flori, îl purtam azi aşa, întors că plouă şi ar fi păcat.”
Între sutele de tineri îl remarcăm pe Moş Nicolae Joarca: vorbeşte numai în versuri şi, cu toate că are peste 70 de ani, tot june se declară.
Nicolae Joarcă: „De vreo 30 de ani vin aici. Am trecuţi munţii Carpaţi şi am venit la ai noştri fraţi. Ca în Sălişte e sărbătoare şi e sărbătoare mare. Sărbătoarea portului, fala Sibiului."
O mulţime de turişti români şi străini au fost fascinaţi de spectacolul tradiţiilor.
Reporter: „Aţi avut ce filma?”
Turist: „Da, da, da. Şi o să arătăm prietenilor noştrii din străinătate, că venim de departe de prin Barcelona, dar tot aici e frumos."
Turiști: „Păstrează tradiţia şi e minunat. Întoarcerea asta la orgini este voluntară şi făcută cu plăcere, poate să fie o soluţie şi pentru viitor, indiferent de datini sau orice.”
La acesta întrunire a cetelor, fiecare comunitate îşi prezintă colindele, portul popular şi jocurile din locurile lor de baştină: unii cu zurgalăi, alţii cu pluguşoare sau toiege. Seara, întreaga suflare se strage la un mare bal unde petrecerea va ţine până în zori de zi.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!