Cel mai spectaculos obicei de Craciun din Romania. Oameni din toata tara au venit sa-i vada
Prima zi de Craciun a adus in Marginimea Sibiului un obicei spectaculos si foarte vechi. Turistii cazati in pensiunile din Gura Raului isi vor aminti toata viata de cetele junilor. 24 de flacai, ca brazii au dansat, au cantat si le-au facut urari de bine.
De sute de ani in Marginimea Sibiului se pastreaza un obicei nemaintalnit in alta parte a tarii. In prima zi de Craciun 24 de juni neinsurati condusi de judele lor, ies pe ulite la cantat si jucat. Imbracati in costum national, cu palarii cu pene si zurgalai la picioare, flacaii merg la colindat.
''De unde au dat sa nu se cunoasca, Dumnezeu sa le implineasca! Si la anul care vine sa ne intalnim tot cu bine! Din acesti ani crestini din gura sa le multumim! De trei ori traiasca! Traiasca, traiasca, traiasca!
Alegeri 2024
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
Junii sunt rasplatiti pentru dans si urari cu carnati, cozonac, bautura si bani.
''250 de lei sa traiasca! Traiasca!''
Veniti din toate colturile tarii, turistii au admirat costumele colindatorilor si au facut o multime de poze, ca sa-i cunoasca toata lumea.
''Sunt de-a dreptul impresionat, foarte frumos si cred ca ar trebui mai multa lume sa aiba ocazia sa vada cum se pastreaza aceste traditii.
''Ne-am simtit foarte bine, ne-au placut foarte mult traditiile de aici de la Sibiu, de aia am si venit de la atata distanta, suntem cu familia, ne simtim foarte bine si am fost primiti foarte bine aici de gazde''
Pentru Ceata Junilor si pentru locuitorii din Marginimea Sibiului acest moment din prima zi de Craciun este foarte important.
Pana la sfarsitul anului, junii merg pe la toate casele din Marginimea Sibiului. Colindul a fost recunoscut si de Organizatia Natiunilor Unite pentru Educatie, UNESCO.