Premieră în România: concert de operă într-un vulcan. ”Suntem uimiţi”
Concert de operă într-un vulcan - de asta au avut parte turiştii care au trecut ieri pe la Racoş, în judeţul Braşov.
Zeci de oameni s-au strâns în craterul plin de rocă şi cenuşă vulcanică despre care geologii spun că ar avea un milion de ani. Acustica excelentă şi peisajul selenar au făcut că experienţa să fie una de neuitat.
Concertul, care este o premieră pentru ţara noastră, a încheiat "Ziua Pietrei", o sărbatoate prin care organizatorii au vrut să promoveze acest ţinut de o frumuseţe aparte.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Concertul s-a desfăşurat chiar în cariera de zgură de la Racoș, loc în care, acum un milion de ani, se producea o puternică erupţie vulcanică. Publicul, risipit de jur împrejurul craterului a fost fascinat de peisaj şi acustică.
Iniţiativa acestui concert inedit aparţine custodelui ariei protejate de la Racoș, un loc unic în ţară, cunoscut turiştilor ca "grand canionul românesc".
Cătălin Cantor, custodele zonei protejate: ”Suntem uimiţi de cât de multă lume a venit”
Înainte de concert, turiştii au avut parte de o lecţie de geologie.
Însoţiţi de ghid, turiştii au putut admira lacul de smarald şi coloanele de bazalt, aflate la mică distanţă. Pe drumul până acolo au poposit fie să guste mure, fie să culeagă catină.
Idiko Soos, vulcanolog:"Lacul s-a format din cauza exploatării de bazalt. Se zice că apa are şi 25 de metri adâncime, e interzis scăldatul dar pentru că e cald, localnicii nu se pot abţine deşi este foarte periculos.”
Fosta exploatare de bazalt de la Racoş s-a închis, iar cariera a devenit arie protejată la nivel european. În sat mai există însă meşteri pietrari care încă sunt chemaţi să paveze curţi sau să ridice temelii trainice pentru casă.
De la un an la altul, complexul geologic de la Racoş atrage tot mai mulţi turişti. Rămaşi fără vechile locuri de muncă de la carieră, localnicii au început să investească în pensiuni şi mici restaurante.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!