Palatul Dacia - povestea sediului Pinacotecii din București
Una dintre cele mai frumoase clădiri din Centrul Vechi al Bucureștiului este Palatul Dacia, fostul sediu al Societății de Asigurări Dacia-România.
Înscris pe Lista Monumentelor Istorice, palatul din București se află pe strada Lipscani nr.18-20, la intersecția cu străzile Stavropoleos și Smârdan și este cunoscut mai mult pentru găzduirea expozițiilor Art Safari.
În prezent, clădirea este în curs de renovare, pentru că își va schimba destinația și va adăposti în curând Pinacoteca Bucureștiului, devenind astfel parte a Secţiei de Artă a Muzeului Municipiului Bucureşti. Colecția Pinacotecii orașului București include mii de lucrări de grafică, pictură europeană și românească, sculptură și artă decorativă.
Îți prezentăm în acest articol interesanta istorie a Palatului Dacia, numit acum Palatul Pinacotecii, și transformările prin care a trecut această superbă construcție.
Povestea Palatului Dacia începe în anul 1882, când Societatea de Asigurare Dacia-România a cumpărat terenul ocupat înainte de Hanul Grecilor și de Biserica Ghiormei Banul, pentru a ridica în locul acestor clădiri propriul sediu. Construcția clădirii s-a terminat în 1889, iar fațadele monumentale ale palatului sunt decorate cu sculpturi alegorice, care reprezintă Justiția, Comerțul, Industria și Agricultura.
În decursul timpului, Palatul Dacia și-a schimbat de mai multe ori proprietarul și, implicit, denumirea. În anul 1914, a intrat în administrarea Băncii Generale Române, care în 1920 a fost redenumită Banca Generală a Țării Românești. Unsprezece ani mai târziu, în timpul crizei economice mondiale, banca a intrat în faliment, iar sediul acesteia a fost cumpărat de Banca Națională a României.
Astfel, BNR a instalat în Palatul Dacia birourile Casei de Pensiuni, Împrumuturi și Ajutoare a Funcționarilor BNR, iar alte spații din clădire au fost închiriate unor firme. În anul 1938, BNR a vândut acest imobil către Uniunea Fundațiilor Culturale Regale, iar clădirea a găzduit Centrala Editurilor Regale.
În perioada 1950-1955, în acest palat a funcționat Conservatorul de muzică și artă dramatică „Ciprian Porumbescu”, iar între anii 1960-1977 a găzduit un restaurant, o cantină și o unitate a Cooperativei „Arta aplicată”. Grav afectat de cutremurul din 1977, Palatul Dacia a fost consolidat și restaurat în perioada 1979-1983 prin lucrări ample de reabilitare, pentru a putea adăposti ulterior câteva magazine de lux și o casă de modă.
După revoluția din 1990, în clădire au funcționat Banca Comercială Română și CEC Bank. În 2013, Primăria Capitalei a cumpărat Palatul Dacia pentru a deveni sediul Pinacotecii Municipiului București. De atunci și până în prezent, clădirea a fost folosită doar ocazional, pentru organizarea Festivalului Art Safari.
Cum procedurile birocratice durează destul de mult, palatul a ajuns în administrarea Muzeului Municipiului București abia în vara anului 2019. Au mai trecut însă trei ani până când autoritățile au aprobat restaurarea completă a Palatului Dacia, pentru a putea deveni Palatul Pinacotecii. Proiectul complex de reparații vizează consolidarea clădirii, care are risc seismic, reamenajarea interioară, refacerea fațadelor și a instalațiilor. La finalul acestor lucrări, impunătorul palat va putea găzdui, în sfârșit, marea galerie de artă a Pinacotecii Municipiului București.