Orasul incarcat de istorie, care in 2018 va deveni primul smart city din Romania
Pentru romani, Alba Iulia este un simbol istoric, aici avand loc, in urma cu 99 de ani, in decembrie 1918, Marea Unire.
Principala atractie a zonei este, cel mai probabil, Cetatea Alba Carolina. Povestea ei incepe inca din Evul Mediu, cand pe zidurile orasului s-a ridicat cetatea Balgrad. Apoi, la inceputul secolului 18, s-a transformat intr-o fortificatie in forma de stea, cu trei linii de aparare, primind numele de Alba Carolina.
"Costurile la aceea vreme au fost imense, aproximativ 1 milion de guldeni au costat lucrarile si au fost adusi 20.000 de iobagi din toata Transilvania pentru a lucra la constructiile cetatii, plus, sigur, arhitecti din Austria, Italia, Germania", noteaza istoricul Tudor Rosu.
Anii care au urmat au fost nemilosi cu cetatea: cele sapte bastioane inalte de 12 metri, cele 6 porti triumfale si cei 6 kilometri de ziduri au fost uitate si acoperit de pamant, incet, incet.
In 2014 insa, dupa o investitie de zeci de milioane de euro, si-a recapatat stralucirea de pe vremuri si arata ca in urma cu 300 de ani. La restaurare au fost folosite special materiale similare cu cele din anii 1700, caramida din lut si piatra adusa dintr-o cariera din apropierea orasului.
Astfel, persoanele care ajung acum in zona raman fascinate si sustin cu tarie ca nu trebuie ratata de niciun turist. In plus, la cetatea Alba Carolina aveti si Wi-Fi gratuit de la Orange.
Daca doriti sa o vizitati, va recomandam sa ajungeti aici in weekend si inainte de ora 12:00. Motivul este simplu: puteti asista la schimbarea Garzii austriece de la Poarta a III-a si vor fi si salve de tun!
Aici, puteti vedea de asemenea celula in care a stat Horea inainte de a fi executat si Sala Unirii, locul in care s-a semnat Actul prin care Transilvania s-a unit cu Romania, in 1918.
Luati-o apoi la pas si mergeti sa vedeti Catedrala Ortodoxa, locul in care au fost incoronati Maria si Ferdinand ca regi ai Romaniei Mari. La 15 octombrie 1922, Patriarhul Romaniei de la acea data, Miron Cristea, a tinut in catedrala o liturghie solemna si a sfintit coroanele regale, dupa care s-a trecut la ceremonia incoronarii. Evenimentul a avut loc in curtea bisericii si nu in catedrala, deoarece Ferdinand, care era catolic, nu a dorit sa fie incoronat de un membru al Bisericii Ortodoxe. Regele si-a asezat singur pe cap Coroana de Otel, dupa care a pus coroana de aur pe capul sotiei.
Un alt edificiu incarcat istoric este castelul vechi de patru secole, Bethlen-Haller, construit in Cetatea de Balta in care s-au investit sute de mii de euro, pentru a-i amplifica frumusetea.
De aceea, datorita acestui potential istoric interminabil de care dispune Alba Iulia, orasul a fost ales sa devina primul smart city din Romania, in 2018. Proiectul pilot, in colaborare cu Orange, a fost demarat de catre primaria locala si va imbunatati viata cetatenilor si nu numai.
De exemplu, cu ajutorul unei aplicatii speciale, e-alba iulia, disponibila atat pe Android, cat si pe iOS, puteti descoperi toate obiectivele turistice locale, precum ghetarul de la Scarisoara, al doilea ghetar ca marime din lume, format in urma cu peste 4 milenii.
Digitalizarea orasului le va oferi oamenilor un mediu mult mai sanatos decat cel actual, multumita senzorilor pentru masurarea calitatii aerului, care vor transmite datele direct catre primarie, drept urmare, autoritatile se vor asigura ca aerul respirat de cetateni va deveni unul curat.
Ba mai mult, si localnicii pot veni in ajutorul autoritatilor locale prin intermediul aplicatiei Civic Alert. In numai cateva secunde, puteti semnala administratiei primariei problemele cu care va confruntati, de exemplu, sesizari despre transportul public, trafic sau spatii verzi. Intre timp, vor putea urmari in ce stadiu se afla problema pe care au semnalat-o.
Prin urmare, tehnologia si istoria se afla deja in Alba Iulia, voi trebuie doar sa calatoriti ca sa va uniti cu ele, ca la 1918.