Orasul-fantoma care in anii 70 era raiul milionarilor. Motivul pentru care s-a transformat peste noapte intr-o ruina
Saint Tropez, Positano, Miami sau Ibiza sunt in prezent destinatiile preferate ale milionarilor din toata lumea. In anii ’70 insa, un alt oras la mare era destinatia de vacanta perfecta.
La malul Mediteranei, pe coasta de vest a Ciprului, se afla Varosha, o statiune turistica inconjurata de ape turcoaz si plaje de nisip alb. In anii ’70 era vazuta ca destinatia de vacanta perfecta, iar miliardarii lumii si vedetele de cinema, precum Brigitte Bardot si Elizabeth Taylor, erau nelipsite din hotelurile de lux.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Statiunea a fost abandonata insa peste noapte. In vara lui 1974, fara niciun fel de avertisment si in varful sezonului turistic, orasul a cazut victima razboiului dintre greci si turci. Armata Turciei a atacat statiunea atat cu forte aeriene, cat si terestre.
In timp ce statiunea era bombardata, turistii si localnicii si-au parasit casele si camerele de hotel, abandonand totul in urma lor. Nici nu banuiau ca nu vor reusi sa se mai intoarca vreodata. Insa, in scurt timp, armata turca a castigat controlul asupra orasului si a inceput sa sigileze zona cu garduri inalte si bine pazite.
Pe atunci, Varosha avea peste 39.000 de rezidenti, insa in prezent continua sa fie un oras-fantoma. Nimeni nu are voie sa intre, in afara de soldatii turci care patroleaza zona in cautare de intrusi. Acestia sunt autorizati sa aresteze sau sa execute pe oricine gaseste pe teritoriul statiunii. Tocmai de aceea, fotografiile de aici sunt rare.
Magazinele de lux, pub-urile, camerele si hotel si casele oamenilor au ramas neatinse. Un jurnalist suedez care a vizitat orasul in 1977 a marturisit ca a vazut haine inca atarnand la uscat si becuri aprinse.
Potrivit unei rezolutii ONU din 1984, Varosha ar trebui readus la viata de catre oamenii care il populau inainte de razboi, insa Turcia nu isi doreste sa-l redea grecilor. Motiv pentru care, de peste 30 de ani, orasul a ramas pustiu si invadat de natura.
Imagini via sometimes-interesting.com