Obiective turistice în Teleorman. Ce poți să vezi în Alexandria

Teleorman obiective turistice
Shutterstock

Poate puțină lume știe, dar județul Teleorman este unul cu adevărat frumos, dacă știi ce să vizitezi. Aflat în regiunea istorică Muntenia, în sudul României, Teleorman se învecinează cu Olt, Argeș, Dâmbovița și Giurgiu.  

Județul se află la granița cu Bulgaria, la nord de Dunăre și este unul dintre cele mai vechi județe din țara noastră.

Teleorman – obiective turistice

Cu toate că nu se numără printre cele mai vizitate județe din România, Teleorman are câteva lucruri de oferit celor care îi calcă pragul.

Turiștii care ajung aici vor fi cu adevărat surprinși de frumusețea obiectivelor naturale și a atracțiilor turistice.

Muzeul Județean de Istorie Teleorman este musai de vizitat pentru pasionații de istorie, numismatică și arheologie. Găzduiește expoziții permanente și temporare și are multe colecții de artă, colecții de numismatică, de etnografie sau de istorie.

Citește și
Gafa grupării pro-ruse care a salvat referendumul din Republica Moldova

Orașul Alexandria nu trebuie ratat. Reședința județului Teleorman, acest oraș este faimos pentru platoul pietonal realizat din marmură.

Biserica Sfântul Haralambie din Turnu Măgurele este cel mai important monument din județul Teleorman. Catedrala este impresionantă și are 37 de metri lungime, 23 de metri lățime și 25 de metri înălțime.

A fost construită în perioada 1901-1905 și ar fi rezultatul unui plan gândit inițial de arhitectul francez Emiel Andre Lecomte du Nouy.

Dimitrie Maimarolu a fost cel care a ridicat construcția în stil baroc și bizantin.

Pădurea Troianu este o arie protejată de interes național, unde poți vedea bujorul românesc, specie pe cale de dispariție. Pădurea se întinde pe 71 de hectare și se mândrește cu specii de stejar deosebite, printre care gerul, gârnița, stejarul brumăriu sau pufos.

Casa Memorială Constantin Noica și Capela Stella Maris se află la câțiva kilometri de Alexandria și sunt printre cele mai populare obiective turistice.

Constantin Noica s-a născut în această casă în 1909. Tot aici există o sală de spectacole.

Mănăstirea Coșoteni are o vechime de peste 500 de ani și a fost ctitorită de Negru Vodă.

În 1647, Matei Basarab a ridicat construcția, ca semn de recunoștință.

Interiorul acestui monument are o structură unică în lume, formată doar din altar și naos.

Aria naturală Corabia – Turnu Măgurele se întinde pe teritoriul a cinci localități din Teleorman și patru localități din Olt. Aici, Oltul se unește cu Dunărea și oferă habitate ideale pentru câteva specii de păsării. Aria protejată de lege face parte din rețeaua ecologică Sit Natura 2000. Are o suprafață de 9.000 de hectare și poți vedea lebăda, cormoranul, stârcul, egreta sau țigănușul.

În Siliștea-Gumești poți vedea centrul memorial Marin Preda, care se află în vechea școală din satul natal al scriitorului. Poți vedea aici documente, manuscrise, scrisori, cărți, publicații și fotografii lăsate de scriitor.

Județul Teleorman a devenit popular datorită romanului Moromeții.

În Roșiorii de Vede poți vedea Casa Mamut, un alt obiectiv turistic popular din județ. Arhitectura clădirii este una cu adevărat specială.

Obiective turistice în Alexandria

Municipiul județului Teleorman, Alexandria este un oraș micuț, dar cu câteva obiective turistice interesante pentru cei care vor să îl viziteze.

Catedrala Episcopală Sf. Alexandru este impresionantă. Cu 45 de metri înălțime, 42 m lungime și 25 lățime, această biserică are picturi în stil bizantin, făcute de artiști precum Ștefan Luchian, Constantin Artachino sau Constantin Pascali.

Biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel este construită în stilul bizantin și are la bază un plan în formă de cruce și patru turle, două mari și două mici.

Pietonalul din marmură este foarte celebru în oraș. Acesta se întinde pe aproximativ 1 km.

Casa de Cultură a Sindicatelor a fost inaugurată la 1 aprilie 1973 și dispune de o sală de spectacole cu 600 de locuri, o sală de conferințe, săli pentru expoziții și săli de repetiții.

Biserica Sfinții Împărați Constantin și Elena a fost construită între anii 1852 și 1854. A fost repictată în anul 1909 și acum este una dintre atracțiile turistice ale orașului.

Biserica Sfânta Vineri și Cuvioasa Paraschivă a fost construită în anii 1858 și 1861, suferind de-a lungul timpului o serie de renovări. Zidurile au fost înălțate, pronaosul lărgit și actuala turlă a fost ridicată. Ea a fost repictată în 1913 de către George Albany.

Obiective turistice în Turnu Măgurele

În orașul dunărean așezat pe deal poți vedea câteva lucruri foarte interesante.

Această zonă, conform arheologilor, a fost locuită de daci, apoi de romani. Unii cercetători au spus că cetatea Turnu ar fi fost opera împăratului roman Traian.

Fortificația din apropierea Dunării a apărut mult mai târziu însă. Turnu Măgurele a fost întemeiat de domnitorul Alexandru Dimitrie Ghica printr-un document emis în 1836.

Chiar dacă nu este un oraș extrem de vizitat, Turnu Măgurele are câteva lucruri de oferit.

Monumentul Independenței și Parcul Central sunt principalele atracții ale orașului. Acest monument grandios este dedicat ostașilor care au luptat în Războiul de Independență din 1877-1878.

A fost realizat în anii 1980 și este compus dintr-un grup statuar central și două aripi laterale. Pe fețele aripilor sunt înfățișate momentele traversării Dunării, ale atacului de la Plevna, dar și ostași îngrijiți de Carol Davila.

Parcul care îl înconjoară este unul deosebit, în care se află fostul Cinematograf Flacăra, construit în 1936.

Catedrala Sf. Haralambie este un lăcaș de cult a cărui construcție a durat din 1900 până în 1905.

Statuia Dorobanțului se află aproape de centrul orașului, pe Strada Independenței. Este opera unui sculptor italian, Raffaelo Romanelli, pe care a realizat-o în anul 1907.

Dorobanțul este Tudorică Nicolae, care a căzut pe câmpul de luptă în Războiul de Independență. Pe soclu este un vultur de bronz care ține în gheare un pergament pe care sunt trecute numele altor eroi.

Statuia lui Mircea Cel Bătrân se află tot pe strada Independenței. Monumentul a fost amplasat aici în 1968.

Biserica Sf. Vineri este un monument al secolului al XIX-lea. Are un turn clopotniță și o scară de lemn exterioară, iar interiorul a fost pictat de frații Belizarie.

Chiar vizavi se află sediul fostei Cooperative de Credit Cetatea, care a fost construită la finalul secolului XIX.

Portul Turnu Măgurele este locul în care se făceau tranzacții comerciale din vechi timpuri și a fost un punct de trecere important.

În 1910, portul Turnu Măgurele era considerat al patrulea port românesc la Dunăre, iar până în anul 1960, activitatea porturală la Turnu Măgurele a fost puțin semnificativă.

Dar când s-a construit combinatul de îngrășăminte chimice, portul a devenit foarte popular. Astăzi, portul este într-o stare foarte proastă, însă autoritățile locale vor să îl modernizeze.

Articol recomandat de sport.ro
Reacția kosovarilor după ce au auzit ce îi așteaptă la București contra României
Reacția kosovarilor după ce au auzit ce îi așteaptă la București contra României
Citește și...
Top destinații de city-break pentru toamnă. Unde să evadezi câteva zile în Europa
Top destinații de city-break pentru toamnă. Unde să evadezi câteva zile în Europa

Chiar dacă sezonul vacanțelor s-a încheiat, toamna este anotimpul ideal pentru a ne bucura de un city-break la un preț redus.

Orașul cu „cel mai lung bar din lume” se află în Europa. Care este cea mai cumpărată băutură
Orașul cu „cel mai lung bar din lume” se află în Europa. Care este cea mai cumpărată băutură

Orașul Düsseldorf, fondat în 1288, este unul dintre cele mai vizitate în Germania, fiind renumit în materie de modă, activități artistice și baruri.

 

Palatul Cantacuzino din București, martor al unei controversate povești de dragoste. Povestea unei comori arhitecturale
Palatul Cantacuzino din București, martor al unei controversate povești de dragoste. Povestea unei comori arhitecturale

Superba clădire situată în centrul Bucureștiului, pe Calea Victoriei nr. 141, care a adăpostit mulți ani Muzeul George Enescu, este închisă pentru consolidare și restaurare din anul 2021 și în prezent nu poate fi vizitată.

Recomandări
Cristian Diaconescu, față în față cu Andreea Esca: „Nu am bani de campanie”. ”Voi apăra România împotriva prostiei și hoției”
Cristian Diaconescu, față în față cu Andreea Esca: „Nu am bani de campanie”. ”Voi apăra România împotriva prostiei și hoției”

Primul tur al alegerilor prezidențiale are loc pe 24 noiembrie, candidaturile au rămas definitive, iar campania electorală începe oficial vineri, 25 octombrie. În cursa pentru Cotroceni a intrat și Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe.

Analistul Armand Goșu: „Aproape șocant interesul Rusiei pentru a destabiliza o țară mică precum R. Moldova”
Analistul Armand Goșu: „Aproape șocant interesul Rusiei pentru a destabiliza o țară mică precum R. Moldova”

Vot cu mari emoţii în Republica Moldova. Tabăra pro-europeană a câștigat, însă la un scor extrem de strâns, în referendumul istoric.

O contabilă de la MAE ar fi plătit salarii false iubitului ei și fiului acestuia, fără ca cei doi să fie angajați la minister
O contabilă de la MAE ar fi plătit salarii false iubitului ei și fiului acestuia, fără ca cei doi să fie angajați la minister

Ministerul de Externe este în centrul unui scandal fără precedent, investigat de Parchetul Militar. O contabilă este bănuită că vreme de 12 ani le-ar fi virat iubitului ei și fiului acestuia salarii lunare, deși cei doi nu au lucrat niciodată în diplomați