Obiective turistice în Botoșani. Ce poți vizita în județul lui Eminescu și în împrejurimi

judetul botosani
Shutterstock

Botoșani este un județ în nordul regiunii Moldova și se învecinează la nord cu Regiunea Cernăuți din Ucraina, la est cu raioanele Briceni, Edineț, Rîșcani și Glodeni din Republica Moldova, în sud cu județul Iași și în vest cu județul Suceava.

Sunt multe obiective turistice în Botoșani, iar printre acestea se numără Muzeul de Etnografie, Muzeul de Istorie și Arheologie, Galeriile de Artă Plastică Ștefan Luchian, Casa Memorială Nicolae Iorga sau muzeul memorial Octav Onicescu.

Județul Botoșani, lucruri mai puțin știute

Județul Botoșani este cunoscut pentru frumusețea sa naturală, dar și pentru bogata sa istorie și cultură.

Pe lângă lucrurile deja cunoscute despre acest județ, există și câteva lucruri mai puțin știute și interesante:

Satul Horodiștea din comuna Păltiniș, județul Botoșani, este cel mai nordic punct al României și este legat de restul țării prin șoseaua națională Dorohoi-Rădăuți-Prut.

Citește și
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Botoșani găzduiește anual Festivalul Național de Muzică Ușoară Românească „Mărțișor Dorohoian”, care are loc în luna martie și este un eveniment cultural tradițional.

Festivalul include expoziții de mărțișoare, concerte, dansuri populare și alte activități culturale.

Botoșani a fost, în trecut, un important centru al comunității evreiești din România. În secolul al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, comunitatea evreiască din Botoșani a fost una dintre cele mai numeroase și influente din țară. Astăzi, există încă urme ale culturii evreiești în Botoșani, inclusiv sinagoga și cimitirul evreiesc din oraș, care reprezintă locuri de importanță istorică și culturală.

În Botoșani, există câteva case memoriale care au aparținut unor personalități importante ale culturii românești, cum ar fi poetul Mihai Eminescu, scriitorul Nicolae Iorga și compozitorul George Enescu.

Aceste căsuțe sunt transformate în muzee și pot fi vizitate de către turiști, oferind o incursiune în viața și operele acestor mari personalități culturale române.

Aici s-au născut și alte personalități precum Octavian Băncilă, Ștefan Luchian, Octav Onicescu, Dimitrie Negreanu sau Grigore Antipa.

Botoșani este cel mai verde municipiu din România. Chiar dacă nu este o destinație turistică foarte populară, oamenii de aici respiră cel mai curat aer, pentru că există parcuri cu o suprafață de peste 320 de hectare de spații verzi. De fapt, 10% din suprafața orașului este reprezentată de parcuri.

Obiective turistice în Botoșani

Județul Botoșani are multe obiective turistice, pe lângă multitudinea de parcuri în care te poți plimba admirând natura.

Chiar dacă nu este cel mai vizitat județ din România, așa cum am menționat, zona este una care are multe de oferit. De la Casa Memorială Mihai Eminescu și Lacul de la Ipotești, locurile care au fost o sursă de inspirație pentru cel mai mare poet, până la Mănăstirea Vorona casele memoriale Grigore Antipa și George Enescu sau Delta nordului, un loc absolut superb de descoperit.

Judetul Botosani

Dacă ajungi aici, nu uita să vizitezi muzeul Județean Botoșani, care are expoziții de obiecte arheologice, documente, fotografii, artă populară și etnografie. Vei găsi și o colecție de artă plastică modernă și contemporană.

Nici Catedrala Sfântul Gheorghe nu trebuie ratată. Este una dintre cele mai frumoase catedrale din România, construită în stil neobizantin. Se află în centrul orașului Botoșani.

Casa Memorială Mihai Eminescu - locul în care s-a născut marele poet, este un loc unde poți vedea obiecte personale, manuscrise și documente care ilustrează viața și opera poetului.

Muzeul Satului Botoșani este un muzeu în aer liber din comuna Răchiți și găzduiește numeroase case tradiționale, mori de apă și biserici de lemn.

Mănăstirea Vorona este printre cele mai vechi așezăminte din județ, cu o vechime de peste 500 de ani. Interiorul se păstrează aproape intact, deși a fost pictat între anii 1860 și 1870.

Biserica Uspenia din Botoșani, ctitorită Elena Rareș, este considerată clădire monument. Aceasta este biserica în care ar fi fost botezat Mihai Eminescu, a cărui statuie o poți vedea în curte.

Orașul Flămânzi din județul Botoșani este un alt loc pe care îl poți vizita. A devenit oraș abia în 2004 și este considerat un loc istoric, fiind punctul în care a pornit Răscoala din 1907, în care țăranii s-au revoltat împotriva conducătorilor pentru creșterea arendei.

Alte obiective pe care le poți vizita în județ sunt: localitatea Vorona cu Muzeul de Măști Populare Țugui Gheorghe, Rezervația Naturală Pădurea Vorona, localitatea Stâncești cu cetățile traco-getice, rezervația Bălțile Siretului sau Delta din Lunca Siretului (se află la granița dintre Botoșani și Suceava).

Orașul Botoșani, locuri de vizitat

Judetul Botosani

Dacă nu vrei să vizitezi județul, ci doar orașul Botoșani, atunci această listă cu obiective turistice te va ajuta.

Parcul Mihai Eminescu - cea mai frumoasă locație în care botoșănenii își petrec timpul liber. S-a deschis în anul 1869 pe locul fostei grădini Varna. În centrul parcului este un lac artificial deasupra căruia trec două poduri. Pe aleile principale sunt statui cu busturile personalităților care s-au născut în Botoșani.

În acest parc vei găsi câțiva arbori care au fost contemporani cu Mihai Eminescu. Dacă ajungi aici de sărbători, vei putea asculta cântecele fanfarei militare care sunt prezente în centrul parcului.

Vara, poți să te plimbi cu barca pe lac sau, cu bicicleta, trotineta, rolele sau poți pur și simplu să o iei la pas pe aleile umbroase și răcoroase.

Nu poți rata Centrul Vechi din Botoșani, unde vei găsi o colecție unică de aproape 60 de clădiri declarate monumente istorice. Ansamblul arhitectural are o vechime de peste 100 de ani, multe dintre aceste clădiri fiind ridicate la finalul secolului al XVIII-lea.

Centrul Vechi se află în jurul Pieții 1 Decembrie 1918 și Strada Mare. Această zonă a fost centrul de dezvoltare a orașului Botoșani, iar în urmă cu mai bine de 10 ani, o parte din clădirile Centrului Vechi au fost reabilitate.

Muzeul Etnografic oferă o viziune asupra arhitecturii populare și a ocupației oamenilor din zonă. Aici vei putea admira piesele de mobilier și ceramică, întregul loc fiind plin de cultură populară. De altfel, este printre cele mai importante obiective turistice din Botoșani.

Alte obiective sunt Casa Memorială Nicolae Iorga, Biserica Sfântul Nicolae Popăuți, Casa Antipa, Biserica Uspenia și multe altele.

Obiective turistice naturale în Botoșani

Județul Botoșani are o frumusețe aparte și este ideal pentru iubitorii de natură, care vor să exploreze și se deconecteze de viața agitată de la oraș.

Printre obiectivele turistice naturale din Botoșani se numără:

Rezervația forestieră Pădurea Tudora, care se află la o altitudine de peste 550 de metri, se găsește în regiunea Dealu Mare - Tudora. Găsești aici specii de arbori de tisă, o specie de arbore rară pentru România.

De fapt, rezervația a fost constituită pentru conservarea acestui arbore, Taxus baccata, care este declarat monument al naturii pe întreg teritoriul țării.

În plus, dacă ai noroc, poți vedea vulpi, cerbi sau mistreți.

Trebuie să vezi și Lacul codrilor albastru, situat într-un luminiș al pădurii. Este plin de nuferi galbeni, care pot fi admirați cel mai bine în lunile iunie-iulie.

Există și un traseu marcat prin pădure, iar după o oră vei ajunge la Cabana Stejarul, la 10 kilometri de Botoșani.

Localitatea Agafton este una deosebită. Cel mai atractiv obiectiv turistic este Mănăstirea Agafton, care datează din secolul al XVI-lea.

Aici s-ar fi călugărit mătușile lui Mihai Eminescu, iar locul are o vegetație compusă din stejari și fagi, o priveliște absolut minunată.

Botoșani are 27 de arii naturale și protejate, așa că nu e de mirare că este un loc ideal pentru a explora natura, pentru a face drumeții sau a pentru activități sportive în aer liber.

Zona Rezervației Naturale Stânca-Costești sau Aria Protejată Vorona sunt doar două dintre multele trasee care merită descoperite.

Judetul Botosani

Puțini știu, dar Botoșani se află pe locul doi în România, după Tulcea, în ceea ce privește suprafața de apă dulce. Dintr-o suprafață totală a județului de aproape 5.000 de kilometri pătrați, o mare parte este acoperită de iazuri, lacuri artificiale, lacuri naturale, pârâuri și râuri.

Este un loc ideal pentru pasionații de mountain bike, cei care iubesc sportul în natură, activitățile recreative sau pur și simplu relaxarea într-un peisaj verde.

La intrarea în județul Botoșani, la doi kilometri de la DN 28 B, poți vizita Podgoria Rădeni, o continuare a celebrelor podgorii Cotnari din Iași.

Localitatea Tudora este o așezare străveche și foarte bine conservată. Aici te poți bucura de natură și poți face plimbări și drumeții.

Orice ai alege să faci în județul și orașul Botoșani, nu uita să te bucuri de vacanță, să guști din preparatele tradiționale și să guști din vinul făcut de localnici, care este roșu rubiniu, extrem de gustos și aromat.

Articol recomandat de sport.ro
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
Citește și...
100 de mii de voturi exprimate în primele zile de votare la “Destinația Anului 2024 în România”. Vezi rezultatele parțiale
100 de mii de voturi exprimate în primele zile de votare la “Destinația Anului 2024 în România”. Vezi rezultatele parțiale

S-a dat startul votului pentru Destinația Anului 2024 în România și în prima săptămână de votare au fost exprimate peste 100.000 de voturi. 

Unde vor românii să-și petreacă minivacanța de Paște. Detaliul care le influențează decizia
Unde vor românii să-și petreacă minivacanța de Paște. Detaliul care le influențează decizia

Pentru vacanța de Paște românii nu vor să cheltuiască foarte mult. Potrivit unui sondaj recent, când își caută cazare, două treimi dintre ei exclud camerele care costă peste 300 de lei pe noapte.  

Stațiunea din România aflată într-un peisaj de vis, cu izvoare sulfuroase folosite la tratament de mii de români
Stațiunea din România aflată într-un peisaj de vis, cu izvoare sulfuroase folosite la tratament de mii de români

Stațiunea Pucioasa se află în județul Dâmbovița, la 350 de metri altitudine. Izvoarele de sulf și iod au fost descoperite în 1828, iar factorii naturali de cură ai zonei constau în ape minerale sulfuroase, sulfatate, clorurate, calice și sodice.

Recomandări
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”

Primarul general Nicușor Dan nu a mai avut răbdare să stea până la finalul negocierilor PSD-PNL în seara zilei de luni, în care Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au decis soarta candidatului Cătălin Cîrstoiu, așa că s-a jucat cu copiii și ... s-a culcat.

Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin
Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin

"Ce se va întâmpla pe termen lung cu Rusia?" este marea întrebarea pe care foarte multă lume și-o pune, mai ales că nici măcar "Țarul de la Kremlin", Vladimir Putin, nu poate scăpa de moarte.

Marcel Ciolacu: „Locul domnului Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5”
Marcel Ciolacu: „Locul domnului Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5”

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri, că locul lui Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5, el precizând că nu va negocia cu acesta pentru retragerea din cursa electorală.