Celebrul Lac cu Nuferi, care l-a inspirat pe Eminescu, zace în paragină. Ce spun autoritățile
Unul dintre puţinele obiective din judeţul Botoşani care ar putea atrage vizitatori a devenit un loc neîngrijit şi plin de stufăriş şi mătasea-broaştei.
La Ipoteşti, satul copilăriei lui Mihai Eminescu, celebrul Lac cu Nuferi, care l-a inspirat pe marele poet, zace acum în paragină.
Autorităţile dau din umeri şi spun doar că speră să atragă fonduri, pentru ca lacul să redevină, cândva, o atracţie turistică.
Localnicii din Ipotești spun că Lacul cu Nuferi NU mai este, de mult timp, o atracție pentru turiști. Lacul se degradează, iar aleile de acces sunt distruse și vizitatorii riscă să se accidenteze.
Mai mult de atât, drumul de la casă lui Mihai Eminescu până la lac îi pune pe șoferi la grea încercare și de multe ori sunt nevoiți să renunțe.
Tânăr: "Sunt sute de vizitatori în week-end care vin cu mașinile până la jumătatea drumului și când îl văd așa de rău, se întorc ca să nu își strice mașinile. Așa se pierd foarte mulți vizitatori."
Deși este inclus în circuitul turistic național, Lacul cu Nuferi de la Ipotești nu este atractiv cu nimic în momentul actual. În urmă cu doi ani s-a alocat o sumă pentru modernizarea aleilor de acces, însă drumurile au fost distruse de ploile din această vară.
Localnic: "Cu greu merg. Urcă cu greu, iar mulți intră prin șantier pe aici ca să ocolească gropile alea mari pe acolo."
Autoritățile județene se plâng de lipsa de fonduri.
Costică Macaleți, președinte CJ Botoșani: "Avem în vedere alocarea de fonduri pentru acest drum. Legat de lacul în sine, toamna asta vom încerca să facem o igienizare, pe cât posibil. Așteptăm bani de la calamități și vom reface și partea de alei și redalare aleei până la lac."
De cealaltă parte se află reprezentanții comunei Mihai Eminescu, care susțin că nu se pot ocupa de nimic, și asta pentru că totul se află în administrația Consiliului județean.
Verginel Gireadă, șef Serviciul Investiții Primăria Mihai Eminescu: "Comuna deține 500 de metri de drum sătesc până la ieșirea din sat. Dacă CJ nu se va implică, primăria nu are posibilitatea financiară să îl facă. Așteptăm de vreo 4-5 luni o rectificare bugetară, poate reușim să ne facem bucată noastră de drum."