50 de zile de aventura prin munti, desert si stepa. Cine sunt romanii care intra in cel mai mare raliu caritabil din lume
Mongolia nu este, cu siguranta, una din primele optiuni care ne vin in minte, atunci cand ne planificam vacanta. Si totusi, pentru o gasca de romani pasionati de aventura, o calatorie pana in Ulan Bator pare intruchiparea unei veri perfecte.
Mongol Rally este cel mai mare si important raliu caritabil din lume, prima editie avand loc in 2004. Raliul incepe in Europa si se termina in Ulan Bator, Mongolia, fiind considerat „cea mai grozava aventura din lume“.
Peste 350 de echipaje sunt asteptate sa ia parte anul acesta la Mongol Rally. Departe de a fi considerata o cursa obisnuita, temerarii sunt pe cont propriu, fara asistenta tehnica sau medicala asigurate. La final, fiecare echipa trebuie sa stranga fonduri pentru Cool Earth, obiectivul caritabil oficial al competitiei, si catre un altul, ales individual.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dracula Khan este unul din cele echipaje romanesti inscrise in cursa – Khan fiind denumirea uzuala a conducatorilor din Asia Centrala, in special cei mongoli. Echipa e formata din Radu Manea (manager, 40 de ani), Ovidiu Niculica (arhitect, 47 de ani), Razvan Mosneag (arhitect, 38 de ani), Radu Mocanu (trainer, 39 de ani), Teo Grigore (inginer constructor, 29 de ani)si Marian Boanca (grafician, 40 de ani). Pasiunile celor sase sunt dintre cele mai diverse, de la pescuit, la fotografie si automobilism. Pe toti ii leaga insa un scop comun: provocarea de a termina cursa pana in Mongolia si inapoi, alaturi de strangerea unor fonduri in scopuri caritabile.
De regula, banii vin din donarea masinilor ajunse la destinatie si care apoi sunt vandute. In afara de fondurile destinate Cool Earth (fundatie dedicata salvarii padurilor tropicale), cei de la Dracula Khan vor dona bani si Asociatiei Caritas Bucuresti, organizatie umanitara. Beneficiarii directi sunt astfel 22 de copii, in special cu Sindrom Down, copii cu risc de institutionalizare si marginalizare sociala, provenind din familii cu resurse limitate sau care nu au acces la servicii de recuperare in comunitatea locala.
Pentru ca nu exista rute prestabilite, echipajul Dracula Khan si-a propus ca aventura lor sa insemne 28.000 de kilometri, parcursi prin 2 continente si 14 tari. Trecerea prin tari precum Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Tajikistan, Kyrgyzstan, Kazakhstan sau Rusia contureaza un traseu preserat cu deserturi, stepa, lanturi muntoase, asfalt si macadam, dar, mai ales, cu mult neprevazut.
Raliul caritabil Mongol Rally 2014 are 2 starturi: unul din Londra pe 20.07 si al 2 lea pe 22.07 din Praga. Exista insa si doua check pointuri neoficiale si neobligatorii pentru participanti, un party stop, in Sibiu, pe 24 iulie, si un altul in Vama Veche, pe 25 iulie. Astfel, in perioada 23-25 iulie, circa 200 de echipaje (din cele peste 300 inscrise) sunt asteptate sa tranziteze Romania.
Sosirea participantilor la finish este programata intre 9 si 30 August in Ulan Bator.