"O fi o biserica? O fi un templu?" Reactia turistilor straini care ajung la cea mai veche asezare urbana din Romania
A venit vara, este vremea vacantelor, asa ca daca e vreme insorita- puteti merge la Histria, cea mai veche asezare urbana din tara.
Dar pregatiti-va sufleteste: ruinele orasului sunt greu de descoperit, pentru ca nu exista nici drum, nici indicatoare. Zidurile fostei cetati sunt acoperite de iarba inalta, iar in zona nu exista decat un singur restaurant pentru turisti.
Primul hop al vizitei este chiar descoperirea drumului care duce catre ruine. Cetatea a fost ridica in anul 657 inainte de Hristos.
Dupa un drum printre buruieni am intrat si in cetate unde daca nu stii cate ceva despre Histria nu ai cum sa intelegi locul acesta. Nu exista indicatii privind circuitul pe care ai putea sa-l faci aici in parcul arheologic si nici informatii despre piesele arheologice ce au ramas aici mii de ani.
Sapaturile arheologice, incepute din 1914, au scos la iveala piese remarcabile. Toate sunt insa depozitate in niste camere aflate in constructie.
Pe acesti turisti din Olanda i-am gasit derutati.
Turista olandeza: "Ne-ar fi placut sa stim mai multe informatii si in alta limba, dar nu este nimic, nu este nicio informatie, asa ca nu stii ce se afla aici. O fi un templu ? O fi o biserica. Nu stim."
Ceva mai norocosi au fost niste nemti care erau insotiti de un ghid.
Mark, turist: "Informatiile sunt putine, dupa parerea mea chiar nu sunt suficiente. Dar monumentele sunt foarte interesante!"
Ghid turistic: "Este o mare problema, de trei ani de zile ma rog de ei sa faca ceva si au spus ca nu au fonduri."
Reporter: "Ce intelege un turist care intra si se uita pe aici?"
Mircea Dumitru, arheolog: "Mai nimic"
In tot acest timp vegetatia creste neincetat printre ruinele pe care a fost montat un transformator electric.
George Stan, custode Cetatea Histria: "Panoul este prins in zid, nu in altar si nu in monumentul istoric nu are cum sa-l deterioreze."
Cetatea Histria este administrata de Muzeul de Arheologie Constanta, care primeste bani de la Consiliul Judetean. Reprezentantii institutiei sustin ca in scurt timp vor aparea indicatorarele si vor fi facute lucrari de reparatie.
Vara, Cetatea Histria poate fi vizitata zilnic, intre 8 dimineata si 8 seara. Adultii platesc o taxa de 10 lei. Este bine sa stiti ca in zona exista doar un restaurant, iar locuri de cazare disponibile sunt langa lacul Sinoe.
Sursa: Pro TV
Etichete: turisti, cetate, indicatoare, ruine, histria,
Dată publicare:
18-06-2017 18:00