Motivul pentru care românii preferă să plece în vacanțe în extrasezon. Ce tip de călătorii preferă Generația Z
România ar putea înregistra anul acesta un nou record de turiști care pleacă în vacanță. Tot mai mulți vor să călătorească, însă temperaturile și prețurile mari din sezon îi determină să își programeze concediile în iunie ori septembrie.
Iulie și august rămân lunile preferate de familiile cu copii ori tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani.
Un grup format din 16 tineri se pregătește de o vacanță de 9 zile în Sicilia. Băieții sunt responsabili cu bagajele, fetele cu organizarea.
Băieți: „Am zis să ne fierbem puțin în Sicilia că e un pic mai răcoare ca la noi din câte am auzit, doar 50 de grade. Noi nu facem nimic, să stăm să ne relaxăm un pic. Dacă ați observat mi-am luat troler roz și vă puteți da seama că nu este al meu, eu am un bagaj de mână.
Reporter: Fetele au organizat tot și voi doar mergeți?
Băieți: Exact”.
Și ca să nu le reproșeze iubitele că nu sunt responsabili, s-au asigurat că nu lasă nimic în urmă.
Nerăbdătoare să înceapă vacanța în Egipt au fost mai multe familii.
Familii: „Deocamdată suntem 9 familii. E mai mult vacanța copiilor.
Reporter: Ce aveți planificat să faceți în această vacanță?
Familii: Safari, mergem pe o insulă care ne-a plăcut foarte mult, cu submarinul , sunt multe activități, la priamide”.
Sunt tot mai mulți români care vor să călătorească, însă...
Numărul românilor care pleacă în vacanțe în lunile de vârf, adică iulie și august a scăzut cu 9% față de anul trecut, potrivit unui studiu.
Surprinzător este faptul că nu numai părinții cu copiii aleg această perioadă mai aglomerată pentru concediu ci și tinerii din Generația Z. Aceștia sunt de cele mai multe ori spontani, își fac bagajele și pleacă în prima destinație pe care o găsesc mai ieftină.
Potrivit aceluiași studiu, cei mai mulți români și-au planificat o singură vacanță pentru vara aceasta, în timp ce 30% vor să aibă 2. 15% și-au planificat trei sau mai multe. Generația Z optează pentru vacanțe mai scurte de 7 zile, iar cei care au peste 35 de ani vor vacanțe mai lungi.
Fată: „În Varșovia, pentru Taylor Swift la un concert. O să mai și vizităm.
Reporter: Alte planuri de vacanță ai?
Fată: Da, luna viitoare plec în Budapesta cu niște prieteni”.
În funcție de vârstă sunt organizate și activitățile din vacanță. Părinții cu copii mici își doresc să se relaxeze, iar tinerii, dar și cei care au vârste între 35-44 de ani caută experiențe noi.
Marius Luican, CEO-ul unei companii: „Românii sunt mult mai programați, își stabilesc perioada vacanțelor și încep să fie mult mai atrași de intervalele mai, iunie, septembrie, octombrie încercând să evite temperaturile ridicate de pe parcursul verii și prețurile la fel de ridicate proporțional cu temperaturile”.
Și agențiile de turism au observat o creștere a cererii în extra sezon.
Marius Berca, managerul operațional al unei agenții de turism: „Pentru destinațiile tradiționale și ordinea aleatorie, Grecia, Turcia, Bulgaria, Spania, circuite, croaziere suntem undeva în trend 33-35% creștere. Dacă ne referim la destinațiile exotice, în extra sezon când la noi este rece, trendul este în creștere, undeva la 40-45% ceea ce arată că oamenii își doresc să călătorească”.
Studiul a fost realizat pe un enșantion de 1003 de persoane.
Sursa: Pro TV
Etichete: vacanta, romani, generația z, tursim, myimpact,
Dată publicare:
04-08-2024 00:00