Masuratul laptelui, sarbatoarea cand ciobanii negociaza cu proprietarii de oi, a devenit o adevarata atractie turistica
Zilele acestea in satele de la munte se masoara laptele. Este un obicei prin care ciobanii se inteleg cu proprietarii de oi si vite cata branza o sa primeasca oamenii la toamna, cand animalele vor cobori de la stana.
In zona Bran - Fundata, turistii sunt invitati sa asiste la intregul eveniment.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Sunetul buciumului i-a adunat dimineata pe localnici si turisti pe un deal din satul Sirnea. Tinerii din zona au dat de veste, asa cum se facea, pe vremuri ca incepe masuratul laptelui. Desi are doar 17 ani, George a primit deja de la tatal sau noua vaci. Azi trebuie sa fie foarte atent cand isi mulge animalele pentru ca de cantitatea de lapte masurat depinde cata branza va primi de la stana, la toamna.
Dupa muls vine momentul cel mai important: seful de stana, proprietarul si un martor masoara foarte atentent cantitatea de lapte.
Radu Fruntes, localnic: "Laptele poate fi mai mult primavera si mai putin toamna sau invers, dar depinde si cum fata vacile si deci se face o medie, si media se face in jurul sarbatorii de Petru si Pavel."
Vizitatorii de la oras, mai ales copiii, au avut multe de invatat si au putut gusta si laptele crud.
Dupa munca si rasplata. Toata lumea prezenta la masuratul laptelui a fost invitata la un adevarat festin cu produse locale. Turistii au putut gusta o tochitura la ceaun pregatita dupa o veche reteta mostenita de la celebrii haiduci ai zonei: Fulga si Budac.
Ioan Boghez, bucatar: "Ei recupereau animalele de la boieri si le dadeau inapoi la oameni, la stapani si bineinteles ca isi opreau si ei ca sa manance si ei ca oamenii."
Insa evident ca nimic nu poate concura cu bulzul pregatit de ciobani.
Localnicii au organizat si un mic targ cu produse traditionale, asa ca turistii au putut sa cumpere branza de toate felurile, pastrama si chiar pasta de mici pregatita dupa o reteta locala.