Masuratul laptelui, sarbatoarea cand ciobanii negociaza cu proprietarii de oi, a devenit o adevarata atractie turistica

Ultimul update: Joi 06 Iulie 2017 07:10
Data publicarii: Luni 03 Iulie 2017 12:33
Categorie: Travel

Zilele acestea in satele de la munte se masoara laptele. Este un obicei prin care ciobanii se inteleg cu proprietarii de oi si vite cata branza o sa primeasca oamenii la toamna, cand animalele vor cobori de la stana.

In zona Bran - Fundata, turistii sunt invitati sa asiste la intregul eveniment.

Sunetul buciumului i-a adunat dimineata pe localnici si turisti pe un deal din satul Sirnea. Tinerii din zona au dat de veste, asa cum se facea, pe vremuri ca incepe masuratul laptelui. Desi are doar 17 ani, George a primit deja de la tatal sau noua vaci. Azi trebuie sa fie foarte atent cand isi mulge animalele pentru ca de cantitatea de lapte masurat depinde cata branza va primi de la stana, la toamna.

Dupa muls vine momentul cel mai important: seful de stana, proprietarul si un martor masoara foarte atentent cantitatea de lapte.

Solutia autoritatilor pentru ca lana sa nu mai fie aruncata la gunoi de ciobani. Crescatorii de oi spun ca nu ajuta la nimic

Radu Fruntes, localnic: "Laptele poate fi mai mult primavera si mai putin toamna sau invers, dar depinde si cum fata vacile si deci se face o medie, si media se face in jurul sarbatorii de Petru si Pavel."

Vizitatorii de la oras, mai ales copiii, au avut multe de invatat si au putut gusta si laptele crud.

Dupa munca si rasplata. Toata lumea prezenta la masuratul laptelui a fost invitata la un adevarat festin cu produse locale. Turistii au putut gusta o tochitura la ceaun pregatita dupa o veche reteta mostenita de la celebrii haiduci ai zonei: Fulga si Budac.

Ioan Boghez, bucatar: "Ei recupereau animalele de la boieri si le dadeau inapoi la oameni, la stapani si bineinteles ca isi opreau si ei ca sa manance si ei ca oamenii."

Insa evident ca nimic nu poate concura cu bulzul pregatit de ciobani.

Localnicii au organizat si un mic targ cu produse traditionale, asa ca turistii au putut sa cumpere branza de toate felurile, pastrama si chiar pasta de mici pregatita dupa o reteta locala.

Petre Daea, noi declaratii despre oaie.

Petre Daea, noi declaratii despre oaie. "Astazi, sigur ca oaia are doar dorinta de a fi inteleasa de toti"

hamace

Imagini spectaculoase în România. În hamace la înălțime, deasupra stâncilor

Sute de ciclişti au pornit pe Drumul Vinului din Prahova. Cum s-a terminat cursa

Orașe din România care au 100 km de piste pentru biciclete sau care le închiriază gratuit

Delta Neajlovului, loc de escapadă pentru cei sătui de aglomerația din București

Locul unde puteți admira laleaua pestriță, floare protejată de lege

Turiştii au luat cu asalt staţiunile montane, profitând de vremea frumoasă

Biserici fortificate

50 de biserici fortificate din satele săsești, deschise pentru turiști: „Transilvania nu e doar despre Dracula"

Se fac ultimele pregătiri pe litoral pentru vacanța de 1 Mai. Ce surprize îi așteaptă pe turiști

România, elogiată de un jurnalist străin: “Nu mai vreau să plec de aici”

Clisura Dunării, plină de turişti chiar înainte să înceapă sezonul oficial

Valea Prahovei s-a transformat, de Paște, în Valea Petrecerilor

Obicei vechi de secole din Alba, reînviat de tatăl lui Marius Moga