Solutia autoritatilor pentru ca lana sa nu mai fie aruncata la gunoi de ciobani. Crescatorii de oi spun ca nu ajuta la nimic
Trei sferturi din lana stransa de la oile din Romania ajunge la gunoi sau putrezeste in hambare. Pentru ca primesc bani putini pe ea, ciobanii nu se mai obosesc sa o vanda.
In hambarul acestui cioban din Ianosda - judetul Bihor - doua tone si jumatate de lana stau sa putrezeasca in saci. Pentru un kilogram, omul primeste 70 de bani asa ca vrea sa o arunce la gunoi. "In trecut din lana de pe o turma iti faceai casa, acum am ajuns de batjocara ca nu aveam ce face cu ea... Anul trecut am ingropat lana si i-am dat foc."
In celalalt colt al tarii, la Galati, patru crescatori de oi s-au asociat si au impreuna 1.100 de mioare. De la ele, strang 3 tone de lana pe care o vand cu bani putini unui intermediar, care o da mai departe la export. "E bine ca luam si acoperim treaba cu tunsul, ca asta oricum trebuie facuta. Pana acum doi ani, daca lana am aruncat-o sau i-am dat foc, de tuns tot a trebuit sa le tundem, tot a trebuit sa platim."
Crescatorii de oi spun ca, in prezent, nu castiga absolut nimic din comercializarea lanii. Platesc cu cinci lei un zilier ca sa tunda o oaie, iar kilogramul de lana costa cam doi lei si jumatate. O oaie, la un tuns, da doua kilograme, trei kilograme maximum de lana.
Ministerul Agriculturii le promite crescatorilor de oi ajutoare. Potrivit unui proiect care urmeaza sa fie dezbatut de Guvern, ciobanii vor primi de la stat un leu pentru fiecare kilogram de lana pe care il vand. Ajutorul, care ar urma sa fie acordat de anul viitor, va putea ajunge pana la 15 mii de euro, iar suma va fi impartita pe trei ani. Crescatorii de oi cred insa ca ideea Ministerului va fi speculata de cei care cumpara lana.
„Daca or sa afle ca se mai da un leu la kilogram, ei or sa scada. Ca nu vindem noi lana. Ei ne ofera pretul. Ca, daca noi am cere pretul pe lana, nu mi-ar lua-o nimeni."
Pe piata din Romania lana a inceput sa nu se mai caute dupa ce fabricile care produceau stofa din lana au disparut una dupa alta. S-au inchis si fabricile de covoare, care foloseau lana, iar centrele de colectare sunt tot mai putine. Lana romaneasca ajunge in cea mai mare parte la export.
Ergun Akavci, cumparator si exportator de lana:"Din Romania 90% la export in Turcia, de acolo se prelucreza in fabrica, se spala, se pregateste pentru covoare si textile. Din Turcia pleaca in Europa, In China, India. Unde este cerinta mai multa. In Germania, in Franta."
In alte tari, lana este folosita in constructii, iar ministerul Agricultrii si cel al Cercetarii vor sa urmam modelul si sa utilizam si noi lana in acest domeniu. Insa termoizolatia din lana este scumpa si exista foarte putini producatori in Europa.
Sursa: Pro TV
Etichete: export, agricultura, scumpiri, pret, ajutoare, Minister, lana, izolatie,
Dată publicare:
18-05-2017 18:34