Localnicii din Sfântu Gheorghe sărbătoresc vestitul colac secuiesc. Ce spune legenda
Cel mai dulce oraş din România este, zilelele acestea, Sfântu Gheorghe, din judeţul Covasna! Localnicii sărbătoresc vestitul colac secuiesc şi, în cinstea lui, au pus lemne pe foc şi s-au apucat de frământat.
Printre tarabele cu kurtos şi-au făcut loc şi mulţi ciocolatieri, patiseri şi brutari care au umplut oraşul de fondante, turtă dulce şi bezele.
Legenda spune că acest colac, gol pe dinăuntru, a apărut în timpul unei invazii tătare, când ţăranii dintr-un sat s-au refugiat într-o peşteră.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cei care au dat năvală au fost convinşi că oamenii se vor preda repede, pentru că nu au provizii de hrană.
Localnică: "O femeie s-a gândit să prepare ceva care să pară cât mai mare, l-a pus pe un băţ şi l-a arătat tătarilor.
Reporter: Kurtosul este aşadar o păcăleală?
Localnică: Da, pentru că el este mare, dar este gol pe dinăuntru!".
Kurtosul este preparat din coca dulce, copt pe jar şi învelit în crustă de zahăr sau nucă. Atenţie însă! Nu îl trataţi că pe orice... prăjitură.
Fărcaș Ferencz: "Folosire esenţelor, aromelor, este o greşeală mare, fiindcă în produsul tradiţional nu se foloseşte aromatizant."
Colacul secuiesc tradiţional are obligatoriu dimensiuni generoase - este lung, de la palmă până la cot.
Szabo Zoltan: "Trebuie să împărţim cu familia, prietenii, cu cunoscuţii, ca să ne simţim bine."
Printre sutele de colaci, la festival şi-au găsit loc şi multe alte produse dulci: "Praline cu caramel, praline cu crancsi, cu vin Malaga şi stafide, cu vişine şi cafea."
Înnebunit după ciocolată, un tânăr prepară, în bucătăria lui de la ţară, deserturi după reţete inventate de el.
Sandor Silvestru: "Asta e ciocolată cu lavandă. Lumea zice că nu am putea să mâncăm lavandă. Ba da, se poate şi e foarte intens şi bun."
Turta dulce, fondantele şi bezelele umplu şi ele tarabele şi le vor face şi viaţa grea celor care vor ajunge la festivalul din Sfântu Gheorghe.
Sursa: Pro TV
Etichete: festival, dulciuri, sfantul gheorghe, colac,
Dată publicare:
01-10-2017 09:15