Lectii de la greci despre cum trebuie consumat pestele. Ce nota a platit un grup de romani care a comandat 8 kilograme
Daca tot este dezlegare la pește, sa invatam de la greci cum sa il mancam si ce sa comandam la restaurant sau cherhana.
Ei spun despre noi ca suntem inca la inceput de drum si avem rezerve legate de prospetimea pestelui si numarul de oase. Pe de alta parte, in vacante, cheltuim pentru peste si fructe de mare la fel de mult ca rusii. Aproximativ 150.000 de romani isi petrec in fiecare an concediul in Grecia.
Cel mai bun peste din lume este pestele proaspat. Aceasta este regula de baza a bucatariei de peste grecesti, regula pe care o invata si milioanele de turisti straini care isi petrec vacantele in tara cu ape albastre.
Proprietar restaurant: "Cei care vin din strainatate nu stiu totul despre peste. Este datoria noastra sa le aratam si sa ii ajutam sa alegem pestele corect si sa ii invatam, putem folosi acest cuvant, sa incerce cel mai bun peste pentru ei."
Manager restaurant: "La inceput, romanii nu au stiut prea multe, dar de asta sunt aici, sa le arat calea."
Grecii au avut rabdare cu romanii, incepatori in consumul de peste si fructe de mare. Am aflat acest lucru in Afitos,un satuc din Halkidiki, declarat patrimoniu Unesco pentru arhitectura traditionala, cu stradute pietruite si case pline de farmec.
Deasupra marii, la un restaurant cu o priveliste fabuloasa, stam de vorba cu George, care administreaza acest loc de 6 ani. Pentru el, romanii sunt clienti la fel de buni ca rusii, cunoscuti pentru bugetele impresionante de vacanta.
George, manager restaurant: "Am avut o masa mare in vara, au mancat opt kilograme de peste: unul mare de 6 kilograme si unul mic. Nota a fost de 600 de euro."
Inceputul relatiei cu romanii a fost insa dificil pentru ca, acum cativa ani, ai nostri nu stiau prea multe despre peste si fructe de mare. George a simtit insa miros de profit. Si-a angajat si un vorbitor de limba romana ca sa il ajute, iar acum, nota unei mese cu patru romani ajunge, in medie, la o suta de euro.
George, manager restaurant: "Vin aici, aleg ce le place, le explicam pretul, ce fel de peste este, la ce adancimi traieste, le explicam pentru pestii rosii, pentru pestii negrii, ce sunt, ce gust au."
Proprietarii de restaurante nu concep sa cumpere din hipermarketuri: ori iau direct de pe barca, ori ii asteapta pe distribuitorii pescarilor. Preturile sunt pe masura: o farfurie de peste sau fructe de mare costa, in medie, 15 euro.
Specialistii au studiat rezistenta romanilor la consumul de peste la ei acasa. Au descoperit ca ne temem de oase, nu ne place sau nu stim sa curatam pestele si suntem neincrezatori ca produsele sunt proaspete. Se adauga pretul mai ridicat ca la alte tipuri de carne, dar si faptul ca nu prea stim sa il pregatim, acasa. Unul dintre principalii jucatori in acest domeniu, de pe piata noastra, a decis sa ii ofere romanului pestele gata de gatit: curatat, filetat si portionat. Vine la pachet si cu cateva retete rapide. De exemplu, dorada in crusta de sare cu rozmarin sau file de cod cu ciuperci sote, timp de prepare, 20-25 de minute.
Cristian Darmanescu, proprietar firma peste si fructe de mare: "Profilul acestui client este un individ urban, un om ocupat cu un venit de 2000 de lei pe luna poate chiar mai mult, 25-45 de ani, copii acasa."
O alta strategie gasim pe litoral, unde proprietarii de restaurante si cherhanele au gasit o metoda ingenioasa de a-I convinge pe romani sa manance fructe de mare. Gatesc chiar in fata lor, in special midii, la ceaun sau in tigai uriase. La un restaurant din nordul statiunii Mamaia, de exemplu, vanzarile la scoici s-au dublat dupa ce seful bucatar a inceput sa gateasca, la un ceaun de tuci, pe foc de lemne.
Cele mai multe restaurante si cherhanale de pe litoral se aprovizioneaza de la scafandrii, care culeg scoicile din Marea Neagra. O portie de midii costa intre 20 si 30 de lei. Fructele de mare reprezinta doar 10 la suta din piata totala de peste din Romania, care se ridica la 350 de milioane de euro. Dar suntem inca la inceputul unui drum plin de prejudecati si peste congelat.
Obiceiurile de consum ale romanilor difera de la un oras la altul si sunt de neclintit. De exemplu, in Grecia avem doua feluri de stavrid prins in apele Greciei. In Bucuresti, este cerut doar stavridul de mari dimensiuni in timp ce la Constanta se mananca doar pestele mic,
Ca pofta vine mancand o demonstreaza insa cresterea vanzarilor de peste si fructe de mare. Din 2014, piata creste cu putin 5 procente anula, iar jucatorii mari estimeaza ca pana in 2021, consumul se va tripla si va insuma 1 miliard de euro. In prezent, cel mai mult peste se mananca in Bucuresti si Constanta, dupa care urmeaza regiunea Moldovei.