90% din pestele pe care il consumam provine din export. Romanii prefera fructele de mare sau dorada

×
Codul embed a fost copiat

Tara noastra mai produce doar 10% din pestele pe care il consumam.

Ni s-au schimbat gusturile si nici nu mai avem mari unitati de productie de peste autohton.

Inclusiv celebra hamsie o importam de la bulgari. Chiar daca suntem binecuvantati cu Marea Neagra, Dunarea si mii de lacuri, care ar putea fi exploatate, preferam de ani buni fructele de mare, somonul sau dorada mediteraneana.

Pana si la Galati, judet pe malul Dunarii, conform celor mai recente cifre, doar 20% din luciul de apa mai este folosit pentru productia de peste.

In Galati, un oras care ar trebui sa fie plin de pescarii, abia mai gasim cateva. Chiar daca orasul este marginit de Dunare, de Siret si de Prut, iar judetul este plin de lacuri, cel mai mult peste nu provine din zona.

Citește și
fructe de mare
Sambata este prima dezlegare la peste, pentru romanii care tin post. Cat costa kilogramul si ce sortimente gasiti in piete

Vasile Bocaneala, sef serviciu, Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura: „Circa 10% din consum. Diferenta de 90% o reprezinta pestele provenit din import, mare parte din el fiind peste oceanic."

Studiile recente au aratat ca romanii mananca intre 4 si 6 kilograme de peste intr-un an. Chiar si la un consum atat de mic, producem si mai putin. Cea mai mare baza de productie ramane Delta Dunarii.

De acolo se aprovizioneaza toata lumea, inclusiv judetele din jur, cum ar fi Galatiul sau Braila.

Scrumbia, care este regina in aceasta perioada a anului, se mai pescuieste in cantitati importante doar la Sfantu Gheorghe. Iar bucatarii abia asteapta sa o gateasca, dupa retete pastrate cu grija:

Sofica Cercel, bucatareasa
: „Reteta este specifica Galatiului. Avem saramura care cuprinde legume - ardei, rosii, cimbru, verdeata, sare, piper, ardei iute si, bineinteles, mamaliga."

Deseori apar si situatii incredibile, care ii iau prin surprindere pana si pe administratorii de restaurante cu specific pescaresc.

Marcel Bejenaru, administrator restaurant pescaresc:Din pacate, hamsie romaneasca gasim si nu prea gasim, mai mult de-aia bulgareasca. Aducem brichete de la mall-uri, adusa din Bulgaria. Spre mirarea mea, chiar am fost aprovizionati si cu crap din Brasov, si chiar si de la Iasi. Crapul de crescatorie e una, crapul de Dunare e altceva, cu totul altceva."

In restaurantele in care saramura de crap era vedeta meniurilor si-au facut loc, in ultimii ani, dorada, somonul si fructele de mare. Pestele autohton este tot mai greu de gasit.

Cristian Baitatescu, sef restaurant pescaresc: „Incercam sa aducem cat mai salbatic. De la pescariile din Tulcea si, uneori, cel oceanic, de la hipermarketurile din Galati. In ultimul timp toata lumea se axeaza pe dorada, somon."

Specialistii spun ca o revigorare a acvaculturii este absolut necesara in tara noastra. Numarul unitatilor de productie scade de la an la an. Iar alimentatia, chiar daca nu mai este dictata de sloganul "nici o masa fara peste", nu poate fi lipsita de acizii grasi, vitaminele si mineralele din peste. 

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Care este cel mai sanatos peste din apele Romaniei. Grasimea lui reduce colesterolul si protejeaza inima
Care este cel mai sanatos peste din apele Romaniei. Grasimea lui reduce colesterolul si protejeaza inima

 Mai este putin pana cand vom sarbatori Pastele. Inainte, avem insa Duminica Floriilor. Drept pentru care va recomandam, din nou, sa consumati peste. De trei ori pe saptamana, daca aveti posibilitatea.

Sambata este prima dezlegare la peste, pentru romanii care tin post. Cat costa kilogramul si ce sortimente gasiti in piete
Sambata este prima dezlegare la peste, pentru romanii care tin post. Cat costa kilogramul si ce sortimente gasiti in piete

Sambata, crestinii ortodocsi sarbatoresc Bunavestire, iar pentru cei care tin post este si prima dezlegare la peste. Asa se explica aglomeratia de vineri din piete si fuga dupa marfa proaspata, in special crap si scrumbie.

Cativa barbati din Braila au trait o aventura periculoasa: au facut un gratar pe un sloi de gheata care plutea pe Dunare
Cativa barbati din Braila au trait o aventura periculoasa: au facut un gratar pe un sloi de gheata care plutea pe Dunare

Oamenii au venit pregatiti cu mici, peste si bautura, cat sa le stropeasca pe toate si sa incalzeasca atmosfera.

Pastravul romanesc, alungat din magazine de cel din Turcia. Reteta traditionala veche de 200 de ani
Pastravul romanesc, alungat din magazine de cel din Turcia. Reteta traditionala veche de 200 de ani

Intampinam sarbatoarea Floriilor cu cel mai mare pastrav de cultura. Se numeste curcubeu, provine din Statele Unite si e crescut de toate fermele din Romania cu destinatia supermarket.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h
Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h

Iarna pare că își intră în drepturi, cel puțin la altitudini mari. Meteorologii anunță că, de la ora 10:00, până marți seara, la ora 21:00, în zona de munte va bate vântul cu până la 90 de km pe oră.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.