Lacul Roșu, unul dintre cele mai interesante obiective turistice din România

Lacul rosu
Shutterstock

Lacul Roșu este unul dintre puținele lacuri naturale mari formate în România printr-o alunecare de teren, având o suprafață de 30 hectare. S-a format după prăbușirea unui versant în urma cutremurului din 1838, care a avut o magnitudine de 6,9.

Lacul Roșu, unul dintre principalele atracții turistice din județul Harghita, se află la poalele Muntelui Hășmașul Mare, în apropierea Cheilor Bicazului, la distanță de 26 de kilometri de Gheorgheni.

Lacul Roșu și legendele care îl înconjoară

Specialiștii au două teorii despre mecanismul declanșator al Lacului Roșu. Prima este că alunecarea de teren a fost declanșată în 1837 în timpul unei perioade de ploi torențiale. Cea de-a doua se referă la cutremurul din 1838, având o magnitudine de 6,9.

Lacul Roșu, unul dintre puținele lacuri baraj din Europa Centrală și de Est, este situat în Parcul Național Cheile Bicazului-Hașmașu.

Noutatea și unicitatea sa stă în faptul că rămășițele vechii păduri pot fi încă observate pe fundul lacului, deoarece rocile locale conțin oxizi de fier care s-au diluat în apa lacului, ducând la conservarea cioturilor de plante.

Unii cred că numele lacului este legat de oxizii de fier care obișnuiau să se dilueze în apă și să o coloreze în roșu. Între timp, ca rezultat al depunerilor sedimentare, apa Lacului Roșu a devenit verde.

Conform legendelor vechi, există și o poveste de dragoste legată de formarea acestui lac.

Cea mai faimoasă legendă spune că într-un sat din apropiere trăia o fată numită Eszter, de o frumusețe mirifică. Într-o zi, a mers la târgul din Gheorgheni, unde a observat un tânăr viguros "capabil să stoarcă suflarea dintr-un urs cu mâinile goale" și s-a îndrăgostit de el.

Cuplul a decis să se căsătorească, dar băiatul s-a dus în armată și fata a rămas acasă, așteptându-l cu dor. Într-o zi, Eszter a fost răpită de un hoț care voia să se căsătorească cu ea, dar ea pur și simplu nu s-a lăsat.

A cerut ajutorul munților și aceștia, cu un zgomot teribil, au aruncat stâncile în vale ucigând totul în cale, inclusiv fata și hoțul.

Aceasta este legenda despre formarea Lacului. O altă legendă susține că stâncile au ucis un cioban și oile sale, iar apa s-a înroșit din cauza sângelui ciobanului și al animalelor.

Lacul rosu

De ce să vizitezi Parcul Național Cheile Bicazului-Hășmaș

Parcul Național Cheile Bicazului-Hășmaș acoperă o suprafață de 6.800 de hectare și este un parc destul de mic în comparație cu alte parcuri naționale din România, dar este foarte bogat în monumente naturale și peisagistice. Aici se găsesc Lacul Roșu, Cheile Bicazului, Munții Hășmașu Mare, Cabana Piatra Singuratică, precum și valori biologice remarcabile.

În parc poți vedea animale precum râsul, lupul sau ursul.
Puțini știu că zona Parcului Național Cheile Bicazului-Hășmaș găzduiește al doilea cel mai mare grup de urși din România, după cel din Munții Harghita.

Până la 80 de urși aleg Munții Hășmașu Negru și Hășmașu Mare pentru perioada lor de hibernare, petrecând iarna în peșteri, vizuini sau alte locuri ascunse de ochii oamenilor.

Acesta este și locul în care urșii femele nasc pui de-a lungul cărărilor și traseelor turistice nefolosite pe timp de iarnă.

Parcul Național este și adăpost pentru o plantă unică în lume, denumită "astragalus pseudopurpureus" sau "cosacii bicăjeni", care poate fi găsită doar pe o suprafață de 25 de metri pătrați în Cheile Bicazului.

Parcul găzduiește și zeci de specii de orhidee, precum orhideea vanilie roz sau orhideea pantofului doamnei, declarate monumente ale naturii.

În ceea ce privește păsările, în Cheile Bicazului au fost găsite două perechi de vulturi. Prezența lor în Cheile Bicazului este extrem de importantă pentru biodiversitatea parcului, având în vedere că este o specie în pericol.

Grădina Zânelor, o zonă stâncoasă cu terase acoperite cu vegetație, este un loc unde caprele negre vin să-și învețe puii cum să urce. 78% din parc este o zonă complet protejată, ceea ce înseamnă că nu este permisă nicio intervenție umană.

Cum ajungi la Lacul Roșu și ce poți vizita în împrejurimi

Lacul rosu

Cu o istorie fascinantă și înconjurat de peisaje montane impresionante, acest loc este printre cele mai vizitate obiective turistice din România.

Dacă alegi să călătorești cu mașina, cel mai accesibil traseu este pe DN12C, care leagă Transilvania de Moldova prin Cheile Bicazului.

Lacul Roșu se află la aproximativ 26 de kilometri sud de Bicaz. Drumul oferă priveliști uimitoare și serpentine prin Cheile Bicazului, permițându-ți să te bucuri de peisajul montan în timp ce te îndrepți spre destinație.

Pentru cei care preferă transportul public, autobuzele și microbuzele sunt disponibile către Bicaz sau Gheorgheni, de unde poți lua un alt mijloc de transport până la Lacul Roșu.

În împrejurimi, poți vizita fascinantele Chei ale Bicazului, care reprezintă un fenomen geologic impresionant, având cei mai înalți pereți calcaroși din Europa.

Aceste chei oferă trasee turistice care te conduc prin peisaje uluitoare. Poarta de Piatră este un punct de atracție spectaculos.

Munții Hășmașu Mare sunt și ei un alt obiectiv turistic de neratat dacă ajungi la Lacul Roșu.

Traseele de drumeții te conduc prin păduri seculare și pe vârfuri care oferă panorame spectaculoase asupra regiunii.

Cabana Piatra Singuratică este un refugiu montan în mijlocul naturii. Este un loc ideal pentru a începe sau încheia excursiile tale și oferă o atmosferă liniștită și autentică.

La o altitudine de aproximativ 1.350 de metri, Vârful Suhardul Mic este ideal pentru a vedea panorama splendindă a Lacului Roșu și a împrejurimilor sale.

Este un punct de observație perfect pentru cei care doresc să admire frumusețea naturală de la înălțime.

O călătorie la Lacul Roșu și în împrejurimile sale îți vor oferii o șansă unică de a admira frumusețea regiunii și peisajele montane impresionante. Fie că ești un iubitor al aventurii sau o persoană căreia îi plac plimbările și drumețiile în natură, această destinație are ceva special de oferit.

Articol recomandat de sport.ro
Roman Abramovich a încercat să-l salveze pe Navalny printr-un schimb de prizonieri
Roman Abramovich a încercat să-l salveze pe Navalny printr-un schimb de prizonieri
Citește și...
Autoritățile locale vor măsuri pentru limitarea numărului de turiști care aglomerează orașele
Autoritățile locale vor măsuri pentru limitarea numărului de turiști care aglomerează orașele

Vacanțele sunt tot mai aproape, dar locurile vânate de turiști sunt din ce în ce mai aglomerate. Din această cauză, autoritățile locale încearcă să găsească soluții pentru a limita numărul de vizitatori.

Stațiunile de schi, afectate de lipsa zăpezii și a temperaturilor ridicate. „Zăpadă foarte moale și foarte grea”
Stațiunile de schi, afectate de lipsa zăpezii și a temperaturilor ridicate. „Zăpadă foarte moale și foarte grea”

Primăvara grabită să se instaleze a adus numai necazuri în stațiunile de munte. Administratorii pârtiilor cară zăpadă din locurile umbrite că să acopere petele de noroi.

Reacția unui creator de conținut după ce a vizitat România. „București, unul dintre cele mai cool orașe din lume”. VIDEO
Reacția unui creator de conținut după ce a vizitat România. „București, unul dintre cele mai cool orașe din lume”. VIDEO

Nadir Nibras este un creator de conținut din Bangladesh. Bărbatul a petrecut mai bine de zece ani în SUA și a vizitat nenumărate țări.

Recomandări
Reacția Ucrainei după ce Macron a spus că nu poate fi exclusă o trimitere de trupe occidentale în războiul cu Rusia
Reacția Ucrainei după ce Macron a spus că nu poate fi exclusă o trimitere de trupe occidentale în războiul cu Rusia

Declaraţiile preşedintelui Emmanuel Macron, potrivit cărora ”nu poate fi exclusă” o trimitere a unor trupe la sol din Occident în Ucraina sunt un ”semnal bun”, îşi exprimă marţi bucuria preşedinţia ucraineană.

Inspectorul PRO a descoperit numeroase nereguli pe o porțiune din Autostrada A0, recent inaugurată. Reacția CNAIR
Inspectorul PRO a descoperit numeroase nereguli pe o porțiune din Autostrada A0, recent inaugurată. Reacția CNAIR

Avem drumuri puţine şi alea cu probleme. Pe Autostrada A Zero, o porţiune de numai câţiva kilometri a fost inaugurată la sfârşitul anului trecut cu vicii ascunse.

Pîrvulescu, despre ipoteza trimiterii de trupe occidentale în Ucraina: „N-a fost o scăpare a lui Macron. A făcut-o special”
Pîrvulescu, despre ipoteza trimiterii de trupe occidentale în Ucraina: „N-a fost o scăpare a lui Macron. A făcut-o special”

Ipoteza trimiterii de trupe occidentale în Ucraina le dă fiori reci tuturor europenilor care încă speră că războiul nu se va extinde. Punerea în practică pare totuși foarte îndepărtată, cred analiștii.