Lacul Roșu, unul dintre cele mai interesante obiective turistice din România

Lacul rosu
Shutterstock

Lacul Roșu este unul dintre puținele lacuri naturale mari formate în România printr-o alunecare de teren, având o suprafață de 30 hectare. S-a format după prăbușirea unui versant în urma cutremurului din 1838, care a avut o magnitudine de 6,9.

Lacul Roșu, unul dintre principalele atracții turistice din județul Harghita, se află la poalele Muntelui Hășmașul Mare, în apropierea Cheilor Bicazului, la distanță de 26 de kilometri de Gheorgheni.

Lacul Roșu și legendele care îl înconjoară

Specialiștii au două teorii despre mecanismul declanșator al Lacului Roșu. Prima este că alunecarea de teren a fost declanșată în 1837 în timpul unei perioade de ploi torențiale. Cea de-a doua se referă la cutremurul din 1838, având o magnitudine de 6,9.

Lacul Roșu, unul dintre puținele lacuri baraj din Europa Centrală și de Est, este situat în Parcul Național Cheile Bicazului-Hașmașu.

Noutatea și unicitatea sa stă în faptul că rămășițele vechii păduri pot fi încă observate pe fundul lacului, deoarece rocile locale conțin oxizi de fier care s-au diluat în apa lacului, ducând la conservarea cioturilor de plante.

Citește și
Ucrainenii uciși de un rus în Germania erau soldați răniți în război care se recuperau medical în Bavaria

Unii cred că numele lacului este legat de oxizii de fier care obișnuiau să se dilueze în apă și să o coloreze în roșu. Între timp, ca rezultat al depunerilor sedimentare, apa Lacului Roșu a devenit verde.

Conform legendelor vechi, există și o poveste de dragoste legată de formarea acestui lac.

Cea mai faimoasă legendă spune că într-un sat din apropiere trăia o fată numită Eszter, de o frumusețe mirifică. Într-o zi, a mers la târgul din Gheorgheni, unde a observat un tânăr viguros "capabil să stoarcă suflarea dintr-un urs cu mâinile goale" și s-a îndrăgostit de el.

Cuplul a decis să se căsătorească, dar băiatul s-a dus în armată și fata a rămas acasă, așteptându-l cu dor. Într-o zi, Eszter a fost răpită de un hoț care voia să se căsătorească cu ea, dar ea pur și simplu nu s-a lăsat.

A cerut ajutorul munților și aceștia, cu un zgomot teribil, au aruncat stâncile în vale ucigând totul în cale, inclusiv fata și hoțul.

Aceasta este legenda despre formarea Lacului. O altă legendă susține că stâncile au ucis un cioban și oile sale, iar apa s-a înroșit din cauza sângelui ciobanului și al animalelor.

Lacul rosu

De ce să vizitezi Parcul Național Cheile Bicazului-Hășmaș

Parcul Național Cheile Bicazului-Hășmaș acoperă o suprafață de 6.800 de hectare și este un parc destul de mic în comparație cu alte parcuri naționale din România, dar este foarte bogat în monumente naturale și peisagistice. Aici se găsesc Lacul Roșu, Cheile Bicazului, Munții Hășmașu Mare, Cabana Piatra Singuratică, precum și valori biologice remarcabile.

În parc poți vedea animale precum râsul, lupul sau ursul.
Puțini știu că zona Parcului Național Cheile Bicazului-Hășmaș găzduiește al doilea cel mai mare grup de urși din România, după cel din Munții Harghita.

Până la 80 de urși aleg Munții Hășmașu Negru și Hășmașu Mare pentru perioada lor de hibernare, petrecând iarna în peșteri, vizuini sau alte locuri ascunse de ochii oamenilor.

Acesta este și locul în care urșii femele nasc pui de-a lungul cărărilor și traseelor turistice nefolosite pe timp de iarnă.

Parcul Național este și adăpost pentru o plantă unică în lume, denumită "astragalus pseudopurpureus" sau "cosacii bicăjeni", care poate fi găsită doar pe o suprafață de 25 de metri pătrați în Cheile Bicazului.

Parcul găzduiește și zeci de specii de orhidee, precum orhideea vanilie roz sau orhideea pantofului doamnei, declarate monumente ale naturii.

În ceea ce privește păsările, în Cheile Bicazului au fost găsite două perechi de vulturi. Prezența lor în Cheile Bicazului este extrem de importantă pentru biodiversitatea parcului, având în vedere că este o specie în pericol.

Grădina Zânelor, o zonă stâncoasă cu terase acoperite cu vegetație, este un loc unde caprele negre vin să-și învețe puii cum să urce. 78% din parc este o zonă complet protejată, ceea ce înseamnă că nu este permisă nicio intervenție umană.

Cum ajungi la Lacul Roșu și ce poți vizita în împrejurimi

Lacul rosu

Cu o istorie fascinantă și înconjurat de peisaje montane impresionante, acest loc este printre cele mai vizitate obiective turistice din România.

Dacă alegi să călătorești cu mașina, cel mai accesibil traseu este pe DN12C, care leagă Transilvania de Moldova prin Cheile Bicazului.

Lacul Roșu se află la aproximativ 26 de kilometri sud de Bicaz. Drumul oferă priveliști uimitoare și serpentine prin Cheile Bicazului, permițându-ți să te bucuri de peisajul montan în timp ce te îndrepți spre destinație.

Pentru cei care preferă transportul public, autobuzele și microbuzele sunt disponibile către Bicaz sau Gheorgheni, de unde poți lua un alt mijloc de transport până la Lacul Roșu.

În împrejurimi, poți vizita fascinantele Chei ale Bicazului, care reprezintă un fenomen geologic impresionant, având cei mai înalți pereți calcaroși din Europa.

Aceste chei oferă trasee turistice care te conduc prin peisaje uluitoare. Poarta de Piatră este un punct de atracție spectaculos.

Munții Hășmașu Mare sunt și ei un alt obiectiv turistic de neratat dacă ajungi la Lacul Roșu.

Traseele de drumeții te conduc prin păduri seculare și pe vârfuri care oferă panorame spectaculoase asupra regiunii.

Cabana Piatra Singuratică este un refugiu montan în mijlocul naturii. Este un loc ideal pentru a începe sau încheia excursiile tale și oferă o atmosferă liniștită și autentică.

La o altitudine de aproximativ 1.350 de metri, Vârful Suhardul Mic este ideal pentru a vedea panorama splendindă a Lacului Roșu și a împrejurimilor sale.

Este un punct de observație perfect pentru cei care doresc să admire frumusețea naturală de la înălțime.

O călătorie la Lacul Roșu și în împrejurimile sale îți vor oferii o șansă unică de a admira frumusețea regiunii și peisajele montane impresionante. Fie că ești un iubitor al aventurii sau o persoană căreia îi plac plimbările și drumețiile în natură, această destinație are ceva special de oferit.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Anunțul momentului la Rapid: ”99 la sută el va fi noul antrenor”
NEWS ALERT Anunțul momentului la Rapid: ”99 la sută el va fi noul antrenor”
Citește și...
Drepturile călătorului aerian. Ce trebuie să știe orice pasager care circulă cu avionul și când poți obține compensație
Drepturile călătorului aerian. Ce trebuie să știe orice pasager care circulă cu avionul și când poți obține compensație

Călătoriile cu avionul au devenit parte integrantă din viața celor mai mulți, dar puțini știu care sunt drepturile călătorului aerian și cum pot obține compensații pentru pierderile suferite.

Satul din România desprins parcă din Rai. Comoara ascunsă, situată nu departe de București
Satul din România desprins parcă din Rai. Comoara ascunsă, situată nu departe de București

Aflată la granița județelor Argeș și Brașov, se află o comoară ascunsă: comuna Dâmbovicioara, care a fost declarată stațiune de interes național.

Vacanța de 1 Mai la mare. De ce merg românii pe litoral de Ziua Muncii. Ce tarife sunt la cazare anul acesta
Vacanța de 1 Mai la mare. De ce merg românii pe litoral de Ziua Muncii. Ce tarife sunt la cazare anul acesta

Vacanța de 1 Mai este un prilej așteptat cu nerăbdare de mulți români. În 2024, minivacanța bugetarilor din luna mai durează șase zile, când va fi și ziua liberă de 1 Mai, dar și Paștele Ortodox, în perioada 5-6 mai.

Recomandări
Cine sunt cei 4 candidați independenți la alegerile europarlamentare din 2024: Gheorghe, Șoșoacă, Ștefănuță și Pîrvănescu
Cine sunt cei 4 candidați independenți la alegerile europarlamentare din 2024: Gheorghe, Șoșoacă, Ștefănuță și Pîrvănescu

Patru cetățeni români candidează la alegerile europarlamentare din 2024 pe cont propriu, fără să fie sprijiniți de vreun partid sau o alianță politică.

Probleme pe front pentru Ucraina cu armele americane. Rusia se laudă cu o distrugere de proporții
Probleme pe front pentru Ucraina cu armele americane. Rusia se laudă cu o distrugere de proporții

Ucraina pare să aibă dificultăți în ceea ce privește armele americane. Două dintre ele au fost retrase de pe front, iar o altă armă livrată de Washington ar fi lovită de ruși.

Lista finală a candidaturilor la alegerile europarlamentare 2024: 12 partide și alianțe electorale, precum și 4 independenți
Lista finală a candidaturilor la alegerile europarlamentare 2024: 12 partide și alianțe electorale, precum și 4 independenți

Biroul Electoral Central (BEC) a publicat, luni, 29 aprilie, lista candidaturilor rămase definitive pentru alegerile europarlamentare din 2024.