Istoria satelor săsești din Sibiu, care au devenit ”magnet” pentru turiști

Ultimul update: Duminica 17 Iunie 2018 20:14
Data publicarii: Duminica 17 Iunie 2018 18:25
Categorie: Travel

Satele săseşti din Transilvania sunt mereu o atracţie pentru cei dornici să le descopere poveştile, localnicii şi gastronomia. Comuna Apoldu din judeţul Sibiu, de pildă, atrage nenumăraţi turişti, cu istoria ei.

Aşezarea veche de peste 800 de ani a primit în secolul 18 mai mulți austrieci, vorbitori de germană. Urmașii lor trăiesc și acum în bună pace cu românii.

În comuna Apoldu de Sus, situată la 40 de kilometri de Sibiu, există un muzeu plin de istoria ”landler”-ilor. Așa sunt numiți austriecii luterani, vorbitori de limba germană.

Strămoșii lor au refuzat, începând cu anul 1734, să treacă la religia catolică impusă de imperiul habsburgic și au fost deportați în satele din Transilvania. În prezent, 30 de moștenitori mai trăiesc aici, iar turiștii vin să le afle povestea.

Maria: "Puneau rufele înăuntru și cenușă și turna apă fierbinte. Și se scurgea înăuntru și se făcea din cenușă leșia. Se înmuiau hainele, care erau făcute din asta, pânză. De casă. Și după le clatea bine și le bătea să se stoarcă."

Austriecii au trăit în armonie cu sașii din zonă, deși aveau dialecte diferite.

Localnică: "Satele noastre sunt minunate. Deși sașii au plecat, se străduiesc mulți dintre români să recupereze baza materială și să le reînvie."

Cristian Cismaru, organizator eveniment: "Jumătate din populație era săsească, iar din 1734, de când Maria Tereza și-a trimis supușii din zona Saltzkamergut în Transilvania, există și o comunitate de landleri. Sunt 2 comunități diferite, plus românii care fac parte din sat și atunci în bucătărie găsești foarte des alăturarea asta de dulce și sărat, influența bucătăriei austriece și germană și românești."

Așadar, localnicii îi întâmpină pe oaspeți și cu o istorie culinară bogată.

Feloftea Domnar, bucătăreasă: "Îi așteptăm pe oaspeți cu pâine caldă făcută pe vatra, unt de casă, biluțe de brânză, șuncă, slăninuță afumată, cas proaspăt, urdă proaspătă, urdă, slănină, tartă cu spanac, aici e o cremă de brânză, caș, jambon, zacuscă, tartă cu ciuperci și cu spanac și cu brânză."

Turist: "E un concept foarte frumos și ne bucurăm că se descoperă satele vechi și tradiția veche."

Într-o veche gospodărie săsească, transformată în pensiune, se organizează frecvent un prânz gătit de femeile din sat. Vechea șură este acum un salon primitor, cu o masă îmbelșugată.

Turistă: "Am mâncat din toate produsele expuse aici, zacuscă, brânză, slăninuță, ceapă, mâncarea tradițională foarte bună. Chiar aș vrea să fac cunoscută asta printre prietenii mei și să revenim."

Turist: "Am mâncat cu plăcere tocăniță de hribi, supa de vin era cunoscută, am mâncat și mi-a plăcut."

O parte din fondurile strânse din aceste tururi ajută diverse proiecte locale.

Turiștii străini sunt încântați de campingul din Dragomirna, care are inclusiv un foișor pe apă
Turiștii străini sunt încântați de campingul din Dragomirna, care are inclusiv un foișor pe apă
VIDEO PROTVPLUS.RO
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior semifinala - Răzvan Gheorghe
Răzvan Gheorghe s-a descurcat cu brio la primele probe deși a suferit unele accidentări. Cum a făcut față traseului din semifială?

04:51
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior semifinala - Rareș Paraschivu
Rareș Paraschivu, care și-a eliminat propriul frate în prima rundă, s-a înscris în lupta pentru un loc in finală fără prea mari emoții.

04:43
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior semifinala - Marius Crăciun
Go Monkey! Ce agilitate, Marius Craciun s-a întrecut pe el însuși și a reușit să apase buzzer-ul

03:06
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior semifinala - Ismail Kesu
Susținut de familie, Ismail Kesu a trecut fără probleme primele obstacole, însă nu a mai putut la ultima probă

05:13
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior semifinala - Gabriel Bozga
Un performer al calificărilor, vloggerul Gabriel Bozga a apăsat buzzer-ul și a reușit să-și asigure un loc în finala Ninja Warrior

03:50
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior semifinala - Cosmin Atomei
Băiatul atomic, Cosmin Atomei a fost parte de o galerie de excepție și-a reușit să treacă de probe, apăsând buzzer-ul. Ce performanță, bravo! >

03:05
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior semifinala - Cătălin Tătar
Prietenii au fost alături de el și de data asta, iar pentru Cătălin Tătar totul a mers ca pe roate când dintr-o dată >

01:23
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior semifinala - Bogdan Pascal
Bogdan Pascal a făcut spectacol la Ninja Warrior Romania. Ce performanță, bravo!

03:40
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior semifinala - Andrei Nașcu
Brokerul Andrei Nașcu a avut parte de un ghinion teribil la prima probă. Ce s-a întâmplat după?

00:42
NINJA WARRIOR
Ninja Warrior semifinala - Andrei Ciobanu
Adrenalină maximă! Lovit la o probă, muzicianul Andrei Ciobanu a reușit să finalizeze traseul Ninja Warrior și a apăsat buzzerul

05:29
Barbati pe Matasari
„Bărbați pe Mătăsari”. Un tânăr a renunțat la vopsitul de avioane ca să facă pantofi
Festival cu piftie de prepeliță și caracatiță, acasă la Brâncuși: „E o premieră”
La ce prețuri poate ajunge un sejur de Anul Nou și ce pregătesc hotelurile
”Monştri” pe străzile din Braşov. "Să declanşez iadul pe Pământ, atât vreau"
Plimbări cu caiacul, în Prahova. Cât au plătit amatorii de aventură
Experiență de neuitat sâmbătă, pentru turiștii din Prahova
alistmagazine.ro
Cele mai tari locuri în care să-ți petreci Halloweenul
Programul UE prin care tinerii pot călători, gratuit, cu trenul o lună prin Europa
Reprezintă ”aurul” Munților Rodnei și atrag anual mii de turiști
Sărbătoare în Slănic Moldova. Bunătăți de la producători locali și hore, de Răvășitul oilor
O veche tradiție a sașilor, reînviată într-un sat din Brașov. Turiștii au mâncat bunătățile gazdelor
Turism de aventură în România. Unde sunt cele mai bune afaceri