Istoria satelor săsești din Sibiu, care au devenit ”magnet” pentru turiști


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Duminica 17 Iunie 2018 18:25
Categorie: Stiri Turism

Satele săseşti din Transilvania sunt mereu o atracţie pentru cei dornici să le descopere poveştile, localnicii şi gastronomia. Comuna Apoldu din judeţul Sibiu, de pildă, atrage nenumăraţi turişti, cu istoria ei.

Aşezarea veche de peste 800 de ani a primit în secolul 18 mai mulți austrieci, vorbitori de germană. Urmașii lor trăiesc și acum în bună pace cu românii.

În comuna Apoldu de Sus, situată la 40 de kilometri de Sibiu, există un muzeu plin de istoria ”landler”-ilor. Așa sunt numiți austriecii luterani, vorbitori de limba germană.

Strămoșii lor au refuzat, începând cu anul 1734, să treacă la religia catolică impusă de imperiul habsburgic și au fost deportați în satele din Transilvania. În prezent, 30 de moștenitori mai trăiesc aici, iar turiștii vin să le afle povestea.

Maria: "Puneau rufele înăuntru și cenușă și turna apă fierbinte. Și se scurgea înăuntru și se făcea din cenușă leșia. Se înmuiau hainele, care erau făcute din asta, pânză. De casă. Și după le clatea bine și le bătea să se stoarcă."

Austriecii au trăit în armonie cu sașii din zonă, deși aveau dialecte diferite.

Localnică: "Satele noastre sunt minunate. Deși sașii au plecat, se străduiesc mulți dintre români să recupereze baza materială și să le reînvie."

Cristian Cismaru, organizator eveniment: "Jumătate din populație era săsească, iar din 1734, de când Maria Tereza și-a trimis supușii din zona Saltzkamergut în Transilvania, există și o comunitate de landleri. Sunt 2 comunități diferite, plus românii care fac parte din sat și atunci în bucătărie găsești foarte des alăturarea asta de dulce și sărat, influența bucătăriei austriece și germană și românești."

Așadar, localnicii îi întâmpină pe oaspeți și cu o istorie culinară bogată.

Feloftea Domnar, bucătăreasă: "Îi așteptăm pe oaspeți cu pâine caldă făcută pe vatra, unt de casă, biluțe de brânză, șuncă, slăninuță afumată, cas proaspăt, urdă proaspătă, urdă, slănină, tartă cu spanac, aici e o cremă de brânză, caș, jambon, zacuscă, tartă cu ciuperci și cu spanac și cu brânză."

Turist: "E un concept foarte frumos și ne bucurăm că se descoperă satele vechi și tradiția veche."

Într-o veche gospodărie săsească, transformată în pensiune, se organizează frecvent un prânz gătit de femeile din sat. Vechea șură este acum un salon primitor, cu o masă îmbelșugată.

Turistă: "Am mâncat din toate produsele expuse aici, zacuscă, brânză, slăninuță, ceapă, mâncarea tradițională foarte bună. Chiar aș vrea să fac cunoscută asta printre prietenii mei și să revenim."

Turist: "Am mâncat cu plăcere tocăniță de hribi, supa de vin era cunoscută, am mâncat și mi-a plăcut."

O parte din fondurile strânse din aceste tururi ajută diverse proiecte locale.

Turiștii străini sunt încântați de campingul din Dragomirna, care are inclusiv un foișor pe apă
Turiștii străini sunt încântați de campingul din Dragomirna, care are inclusiv un foișor pe apă
Turiștii, atrași de Sovata. Caută lacurile cu apă sărată, linişte şi aer curat
Turiștii, atrași de Sovata. Caută lacurile cu apă sărată, linişte şi aer curat
The Spectator:
The Spectator: "România, cea mai puţin remarcată destinaţie de vacanţă din Europa"
VIDEO PROTVPLUS.RO
molise, italia
O regiune din Italia oferă o sumă uriașă oricui vrea să se mute aici. Condiția impusă
Aglomerație la munte în ultimul weekend cu vreme caldă. Cum s-au distrat turiștii
Toamnă cu temperaturi de iunie, pe litoral. Hotelurile rămase deschise sunt aproape pline
Comercianții își închid afacerile pe litoral, deși vremea ține în continuare cu turiștii
România, în urma Bulgariei când vine vorba de turism. De ce se plâng străinii
Reguli noi pentru construcțiile din Delta Dunării: acoperișuri din stuf și ziduri din chirpici
Ministerul Turismului vrea să redenumească pensiunile tradiționale
Ministerul Turismului vrea o nouă marcă pentru pensiunile tradiționale. Care sunt avantajele
Sejur all-inclusive achitat cu tichete de vacanță. Suma plătită de o familie
Catastrofă ecologică transformată în atracţie turistică. Marea care a devenit un deşert
Număr record de turiști la munte, în acest weekend. Locurile cele mai aglomerate
Oferte pe litoral, înainte de începerea școlii. Cât a plătit un turist pentru 7 zile la Mamaia
Festival de trupe tribute, în Capitală. Reacţia publicului când aude hiturile reinterpretate