Încă mai sunt locuri pentru un Paște în Mărginimea Sibiului. Cât costă un sejur în casele-muzeu, cu bunătăți de odinioară

×
Codul embed a fost copiat

Dacă nu v-ați plănuit încă vacanța de Paște, puteți opta pentru una în Mărginimea Sibiului.  

Dincolo de liniștea satelor ardelenești, aceste așezări tihnite vă îmbie cu ce au gazdele mai bun: bucatele bunicilor inspirate de rețetele săsești, friptura de miel la cuptor cu lemne și drobul cu verdețuri.

După ospățul de sărbătoare, vă puteți încumeta la drumeții sau să descoperiți chiar mici muzee adăpostite în casele bătrânești.

Așa sună liniștea satului Sibiel. Oamenii locului au învățat încă de la începutul anilor '80 cum să atragă turiștii în satul lor. Și-au deschis locuințele bătrânești, le-au păstrat farmecul de odinioară și le-au transformat în pensiuni și case de oaspeți. Mâncarea însă a rămas neschimbată.

Dănuț Andrei, gazdă: "Din astea facem drob, dar la drob se combină cu slănină, noi băgăm și un pic de ficat de pui, vreo 600 de grame să-i schimbe puțin aroma, se bagă slanină, verdețuri multe și prin el, din pulpe se face friptură și restul îl băgăm la tocană”.

Citește și
litoral
Litoralul românesc se pregătește să primească turiști de 1 Mai. Vama este cea mai scumpă destinație de la Marea Neagră
VIDEO. „Toată România este salvată”. Femeia care a sesizat CCR și a împiedicat-o pe Diana Șoșoacă să candideze la prezidențiale a sărbătorit cu șampanie

Mioara Andrei, gazdă: "Astea sunt așa de primire, uscățele, ceva tradițional pe care punem zahăr pudră și mergem în mijlocul satului, avem un autocar de turiști care vin".

Muzeul retro din pensiune, cu muzică patriotică la pick-up

Altă gospodărie, alte oale pe foc. Sarmalele acestei gospodine nu vor sta prea mult pe platourile asezonate cu mămăligă aburindă.

Daniela Costandel, gazdă: "Am gătit sarmale cu carne de porc, afumătură în jurul lor, să prindă gust și multă chisătură. Chisătura fiind slanina afumată dată prin mașină, pusă aici să fiarbă" .

În acestă ogradă, David pregătește împreună cu bunicul ultimele detalii: curtea bine măturată, narcisele fără pic de buruiană și un pomișor împodobit de sărbătoare.

David: Am împodobit brăduțul pentru că mi s-a părut că este destul de gol și am adunat păpădii, trifoi și alte frunzulițe ca să punem pe ouă.
Reporter: Aștepți să vină iepurașul?
David: Da. Nu știu ce o să-mi aducă.
Reporter: Dar sigur vine?
David: Da!".

La câteva case mai încolo, cei mai nostalgici turiști pot descoperi un mic muzeu retro în pensiunea domnului Coldea, un pasionat profesor de istorie.

Sorin Coldea, gazdă: "Discuri de vinilin de pe care ascultăm muzică la pick-up, muzică educativă patriotică care să ne ne îmbărbăteze să zburăm pe noi culmi ale progesului și civilizației, între ghilimele”.

Un sejur de 3 zile la hotel costă 1.000 de lei

Nu departe, spre munții Cindrel descoperim Curmătura Ștezii, iar mai sus stațiunea Păltiniș. Aici pajiștile au fost cucerite de turmele de oi.

Acest hotel este pregătit pentru venirea oaspeților, iar în bucătărie toată lumea este ocupată.

Cornel Posea, manager hotel din Păltiniș: "Pregătim un bufet de noapte, unde avem ouă roșii, drob, pască, un pahar de vin ca să întâmpinăm Paștele așa cum se cuvine".

Un pachet ce include trei nopți de cazare și mese zilnice începe de la 1.000 de lei, iar locuri de cazare încă se mai găsesc. Cei ce preferă o plimbare și în Sibiu, pot vizita târgul de Paște din centrul orașului.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Scoțienii sunt împărțiți după ce Ianis Hagi a fost eliminat în primul său meci după revenirea în lotul lui Rangers: ”Jalnic” / ”Pasă perfectă!”
Scoțienii sunt împărțiți după ce Ianis Hagi a fost eliminat în primul său meci după revenirea în lotul lui Rangers: ”Jalnic” / ”Pasă perfectă!”
Citește și...
Prima navă de croazieră din acest an a acostat în portul Constanța. Peste 120 de turiști străini au ajuns în România
Prima navă de croazieră din acest an a acostat în portul Constanța. Peste 120 de turiști străini au ajuns în România

Premieră în Portul Constanța în acestă perioadă tulbure din zona Mării Negre. Prima navă de croazieră din acest an a acostat în dana de pasageri și a adus peste 120 de turiști străini.

Litoralul românesc se pregătește să primească turiști de 1 Mai. Vama este cea mai scumpă destinație de la Marea Neagră
Litoralul românesc se pregătește să primească turiști de 1 Mai. Vama este cea mai scumpă destinație de la Marea Neagră

Se apropie 1 Mai, iar litoralul românesc se pregătește să primească turiști dornici de petreceri, dar și de leneveală pe șezlong.

Spectacol de culori în grădina botanică din Balcic. Mii de lalele înflorite pot fi admirate de turiști
Spectacol de culori în grădina botanică din Balcic. Mii de lalele înflorite pot fi admirate de turiști

Mii de lalele au înflorit în grădina botanică din Balcic.

Grădinile Casei Albe, deschise pentru turiști. Evenimentul are loc doar de două ori pe an
Grădinile Casei Albe, deschise pentru turiști. Evenimentul are loc doar de două ori pe an

Zeci de turiști au avut norocul în acest weekend să se plimbe prin grădinile Casei Albe.

Recomandări
Transapuseana a dus la explozia prețurilor pentru terenurile din zonă: ”S-au scumpit și de 50-60 de ori”
Transapuseana a dus la explozia prețurilor pentru terenurile din zonă: ”S-au scumpit și de 50-60 de ori”

O infrastructură bună scoate din anonimat zone cu potențial turistic și poate atrage investitori. O dovedește Transapuseana, drumul recent finalizat care trece prin Munții Apuseni și care a crescut în ultimele luni și de 8 ori prețul parcelelor.

Casa Verde 2024. Doritorii acuză fraude, pentru că banii se duc prea repede. Ministrul spune că e „victima propriului succes”
Casa Verde 2024. Doritorii acuză fraude, pentru că banii se duc prea repede. Ministrul spune că e „victima propriului succes”

Casa Verde a devenit un program în care românii își testează viteza. Este concluzia la care au ajuns asociațiile de prosumatori, care au făcut inclusiv plângeri de fraudă la Ministerul Mediului.

După creșterea bazată pe consum, pe datorie, vine și nota de plată. Experți: ne așteptăm ca TVA să crească, pentru început
După creșterea bazată pe consum, pe datorie, vine și nota de plată. Experți: ne așteptăm ca TVA să crească, pentru început

Cu o ușoară temperare a prețurilor dar și o creștere a veniturilor, oamenii nu au mai fost la fel de atenți cu bugetul familiei în ultimele luni.