Ritualul spălării picioarelor în Joia Mare, oficiat și la Galați. La slujbă au asistat și refugiați ucraineni
Este Joia Mare, iar în unele biserici s-a săvârşit ritualul spălării picioarelor. Este o lecţie de smerenie după modelul Mântuitorului care le-a spus ucenicilor: „Căpetenie este acela care slujeşte".
La Galaţi, Arhiepiscopul Casian al Dunării de Jos a primit 12 copii cărora le-a spălat şi le-a sărutat picioarele, aşezat în genunchi. La slujbă au participat și 100 de refugiați ucraineni, alături de copiii lor.
Momentul spălării picioarelor evocă momentele în care, înainte de Cina cea de Taină, Iisus a spălat picioarele celor 12 apostoli. Anul acesta, la slujba din Joia Mare au participat și refugiați ucraineni care, de la începutul războiului, sunt adăpostiți într-un cămin studențesc din apropierea Bisericii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos: „Hristos ne cheamă pe toți, indiferent de limbă și de țară. Toți suntem frați și toți stăm la aceeași masă. Masa se cheamă dragoste, liubov. Am dorit astăzi să fim împreună la această sărbătoare. Să fie sărbătoare în suflete. Să fiți fericiți de Paști!”
Înalt prea Sfințitul Casian Crăciun, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a împărtășit copiii refugiaților din Ucraina și a ținut ca o parte din predica sa să fie tradusă pentru credincioșii din țara vecină.
Femeile din Ucraina spun că au venit să se roage pentru liniște, pace şi ajutor de la Dumnezeu, în aceste zile de grele încercări..
Refugiată: „Foarte frumos! Foarte emoționant!”
Reporter: Veniți și în noaptea de Înviere?
Refugiată: „Da”.
Reporter: Cu ce gânduri petreceți această sărbătoare, ce vă doriți cel mai mult?
Refugiată: „Pace!”
Reporter: Să vă întoarceți acasă?
Refugiată: „Cred că da.”
Victoria – refugiată din Ucraina: „Mama, tatăl și fratele meu au rămas în Ucraina. Ei sunt acolo și noi aici.”
Reporter: Sunteți îngrijorată pentru ei?
Victoria: „Da, bineînțeles!”
La final, cu toţii au primit daruri de Paște. Cei 12 copii cărora le-au fost spălate picioarele sunt exemple pentru comunităţile din care fac parte. Provind din două sate din Galaţi şi au rezultate foarte bune la şcoală.
Iulian Măcișanu, profesor de religie: „Acești copii sunt copii deosebiți, care provin din Călmățui și Grivița, care s-au remarcat la școală și ați văzut ce frumos a fost la final, asemenea unor făclii au luminat și ei. Sper ca împreună cu ei să primim mai frumos acest Paște care sperăm să fie cu pace și liniște în suflete.”
Ceremonia spălării picioarelor se oficiază şi la Sfântul Mormânt în Ierusalim.