În inima Maramureșului, tradițiile de Crăciun au animat satele pitorești. Ce surprize li s-au pregătit turiștilor
În Maramureșul istoric, tradițiile de Crăciun au animat satele pitorești.
Localnicii, îmbrăcați în straie de sărbătoare, s-au adunat cu familia în jurul mesei, iar la pensiuni gazdele harnice au pregătit bunătăți pentru puținii turiști care au ajuns în acest an în zonă.
Cei mai norocoși au prins și zăpadă și au putut admira peisajele splendide din săniile trase de cai.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În inima Maramureșului, la poalele Munților Gutâi, vizitatorii au fost încântați de tot ce au văzut. Drumul care șerpuiește prin pădurea de brazi îi poartă dintr-un anotimp în altul, de la o toamn[ târzie, la o iarnă de poveste.
Localnică: „La noi, în Maramureș, de sărbătorile de iarnă se păstrează tradiția de a umbla cu colinda, dar anul ăsta a fost unul mai greu. Cu rudele nu ne-am putut întâlni, am fost mai retrași."
Dacă în alți ani, localnicii porneau din casă în casă cu colinda, în grupuri mari, acum s-au oprit și au urat pe stradă, de la distanță.
Localnic: „Noi ne bucurăm că copiii s-au învățat cu hainele tradiționale. Când am fost eu fecior se făceau jocuri prin sat și de la un timp s-a pierdut."
Localnică: „Am pânzatură. Noi, fetele nemăritate, o purtăm legată în spate și mai deschisă. Asta-i cămașa moștenită de la bunica."
Gopodinele au trudit câteva zile cu gătitul, în timp ce bărbații au scos cel mai bun vin din pivniță.
Și la pensiuni, unde au ajuns mai puțini turiști, se sărbătorește, dar în cadru restrâns. Gazdele au pregătit, ca de obicei, de toate.
Vasile Marincă, proprietar pensiune: „Noi am tăiat porcul și am făcut de toate: cârnați, slănină, șuncă, tobă, costiță. Aici avem un picior de porc, ce a stat la afumat 3 săptămâni, înainte însă a stat în saramură în sare adusă de la Ocna Șugatag. Îl punem 2 săptămâni în saramură și după îl afumăm la foc mic de fag, numai rumeguș."
Tot de sărbători, femeile coc în cuptor o pâine plămădită pe care apoi o învelesc în fân. Cine mănâncă din această pâine, spun localnicii, va fi sănătos și va avea spor în toate în noul an.