Tradiția colindatului, știrbită de pandemie. Cum se merge cu uratul în acest an
Ar fi vremea colindatului, dacă n-am fi în pandemie. În Maramureş, coconii obişnuiţi să meargă cu uratul, vestind naşterea Domnului repetă cântecele şi se organizează în grupuri mici, doar cu fraţii şi verişorii.
Colindă cu masca şi fără să intre în case. Secretarul de Stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat, recomandă însă evitarea acestui obicei de Crăciun şi Anul Nou.
În satele de munte din Maramureş, tradiţia colindatului din poartă în poartă se păstrează din moşi strămoşi.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Coconii - copilaşi îmbrăcaţi în straie populare, cu obrajii ciupiţi de ger -, porneau anii trecuţi prin zăpada mare cu colinda pe la toate casele. Anul acesta însă nici zăpada n-a căzut, iar obiceiul nu se ştie dacă va mai putea fi ţinut. Copiii repetă totuşi cântecele şi şi-au completat frumoasele costume cu masca de protecţie.
Iuliana Fînc, localnic: "O să vină 2-3 copii însoţiţi de un bunic sau un părinte, la poartă, şi noi o să-I aşteptăm afară să le dăm nuci, mere şi dulciuri, fiindcă situaţia este de aşa natură, trebuie să ne bucurăm de sărbători, dar cu sufletul mai îndoit. O să respectăm regulile pentru a ne putea proteja, pe noi pe copii, pe bătrâni."
Copiii speră totuşi să meargă şi anul acesta chiar şi în grupuri mici - fraţi şi verişori - să colinde pe afară pe vecinii care îi aşteaptă în prag.
Maria Muntean, colindător: "Noi am început deja să ne întâlnim şi să învăţăm colinde, eram 6-7 copii şi anul acesta cred că doar 2."
Ștefan Rednic, localnic: "Pe colindători îi aşteptăm, dar o să vină puţini 3-4, nu mulţi, ca să respectăm regulile."
Amalia şi Raul, doi fraţi de 10 ani şi respectiv 8 ani, obişnuiau să colinde alături de alţi 10 prieteni. Anul acesta au filmat în schimb un colind pe care-l vor trimite online tuturor rudelor.
Şi în oraşele mari au început să vină urători printre blocuri. Deşi, pentru siguranţa tuturor, secretarul e stat Raed Arafat recomandă să evităm acest obicei anul acesta.
Raed Arafat, secretar de stat în MAI: "Colindatul poate să fie 3 persoane care merg de la casă la casă. Dar sfatul este să evitaţi acest lucru. Chiar dacă este o tradiție, mersul din casă în casă crește riscul. Intratul în mai multe case, mai scoți masca, te întâlneşti cu cineva, riscul crește și pentru tine și pentru ceilalți."
În mod tradiţiona,l colindătorii aduc în fiecare an în casele românilor voioşie şi urări de bine şi sănătate.