Obiceiul colindatului, adaptat în an de pandemie. De la cor virtual la cântece de la balcon

Într-un an dificil, cu o mulțime de reguli, și obiceiul colindatului a fost adaptat. Cei care s-au încumetat să iasă din casă s-au adunat în grupuri mici.

Alții au renunțat de tot și s-au mutat pe internet, chiar dacă așa efortul le-a fost răsplătit doar cu likeuri.

În anii trecuţi, coconii, copiii îmbrăcaţi în haine populare din satele maramureşene, colindau în grup mare. Se strângeau câte 10 - 15 şi umblau din poartă în poartă prin tot satul. Anul acesta, abia au ieşit câte patru copii.

Anisia şi Maia, două surori de 6 şi 3 ani din Piteşti, şi-au colindat doar bunicii. Părinţii le-au explicat că din cauza pandemiei e mai bine să păstreze obiceiul în familie.

Alți prichindei au mers şi la vecini, dar nu în grupuri mari.

Au fost şi colindători care nu au ieşit deloc din casă. Peste 60 de elevi şi profesori de la Colegiul Andrei Șaguna din Braşov au pus la cale un cor virtual.

Doru Modrișan, profesor de informatică: „Mi-a încolţit ideea că, dacă tot sunt de info şi mă pricep puţintel şi la muzică, hai să fac acest gen de cor virtual”.

Până şi un concurs de colinde din Buzău, ajuns la a şasea ediţie, a fost organizat online în acest an. Aproape o sută de copii şi îndrumătorii lor au postat colinde tradiţionale din zona de munte a Buzăului, iar publicul votează. Pagina concursului a strâns aproape 170.000 de vizitatori.

Larisa Sârbu, o artistă din Timişoara, le-a făcut o surpriză vecinilor şi i-a colindat de la balcon.

Deşi adaptat în mare parte vremurilor, obiceiul colindatului printre blocuri a rămas neschimbat. În Braşov, câţiva lăutari au luat oraşul la pas cu trompeta, toba şi acordeonul. Iar oamenii i-au răsplătit de la ferestre.


VIDEO PROTVPLUS.RO