Importanța unui ghid turistic într-o drumeție pe munte. Avertismentul salvamontiștilor
O simplă drumeţie se poate transforma într-un coşmar dacă nu aveţi alături un profesionist care să vă îndrume.
Specialiştii vă îndeamnă să apelaţi la serviciile unui ghid turistic care în situaţii neprevăzute va şti cum să reacţioneze şi cum să vă salveze viaţa.
Drumeţiile pe munte au început să fie tot mai căutate, iar numărul celor pasionaţi de plimbări pe creste creşte de la an la an. Salvamontiştii ne avertizează însă că şi accidentele pe munte s-au înmulţit. Aşa că situaţiile neplăcute ar putea fi evitate dacă oamenii ar fi însoţiţi de ghizi autorizaţi.
Marian Anghel, ghid montan: "Oamenii acceptă chestia asta şi acceptă să îşi dea copiii în tabere conduse de aceste persoane neautorizate, nici măcar nu îşi pun problema că sunt neautorizate. Îşi pun problema doar când apar accidente. Dacă ai intrat într-o situaţie de criză, te-a luat avalanşa, ţi-ai rupt piciorul, a trăsnit vara, iarna, ghidul ştie cum să reacţioneze.”
În sarcinile unui ghid intră informarea turiştilor cu privire la echipamentul pe care trebuie să îl poarte pe traseu până la rezolvarea situaţiilor critice. Pentru asta e nevoie de o pregătire temeinică.
„Au fost cazuri în toate condiţiile de vreme, suntem puşi la înnoptări în zăpadă, sub cerul liber, ceata, ploaie, arşiţă. Plus condiţii în care nici măcar harta nu te ajuta pentru că nu o aveai.”
În ţară există sute de persoane care oferă servicii de ghidaj montan, dar prea puţini au cunoştinţele necesare pentru a îndruma turiştii.
Sursa: Pro TV
Etichete: munte, salvamontisti, drumetie, ghid turistic,
Dată publicare:
24-09-2019 08:58