Hotelierii se opun sistemului Big Brother, care îi va monitoriza pe toți turiștii din România
Turiştii din România vor fi monitorizaţi excesiv, în vreme ce autorităţile nu par să facă mari eforturi pentru promovarea destinaţiilor. Este concluzia la care au ajuns hotelierii după ce au dezbătut proiectul Guvernului.
Un nou sistem informatic, gestionat de stat, va strânge informaţii despre toţi oaspeţii, de la numele lor, până la locul unde se cazează şi modul în care şi-au plătit vacanţele. Pe baza lor, autorităţile vor să facă statistici, dar şi să identifice eventualii evazionişti şi infractori.
Actualele fişe de cazare, completate pe hârtie şi puse mai apoi la dispoziţia Poliţiei, nu sunt suficiente pentru a strânge informaţii statistice despre ''cum se mişcă turiştii prin ţară'', spune ministrul de resort. Aşa că autorităţile vor să facă un sistem informatic special, asigurat de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.
Alegeri 2024
17:12
LIVE TEXT | Referendum București 24 noiembrie. A fost atins pragul de 30% prezenţă pentru validarea referendumului
17:11
LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2024 - prezența la vot în timp real. Au votat aproape 7,5 milioane de români
16:41
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A treia zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
16:34
Alegeri prezidențiale. Pelerinii care au votat la Mănăstirea Sihăstria au ridicat prezenţa la vot la peste 100% în secție
Turistul va pune la dispoziţie actul de identitate, care va fi scanat, softul va transmite mai departe către STS care se va ocupă să securizeze aceste date cu caracter personal.'
Datele cerute la cazare vor fi verificate de autorităţi şi păstrate în sistemul informativ vreme de cinci ani. Odată ajunşi la hotel sau la pensiune, turiştii vor da recepţionerului atât informaţii personale, cât şi detalii despre vacanţă lor. Pe lângă datele din buletin, vor spune cum au făcut rezervarea şi cum au plătit pentru sejur. Toate aceste informaţii vor putea fi verificate în timp real de poliţie, dar şi de serviciile secrete''.
Hotelierii sunt îngrijoraţi că Ministerul Turismului pare mai degrabă preocupat să ''monitorizeze'' turiştii decât să promoveze destinaţiile din România.
Călin Île, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România: “Vorbeşti 9 pagini din 38 de acest sistem informatic şi doar o pagină despre forţă de muncă, principala noastră problema, şi doar 2 despre promovare''
De cealaltă parte, ministrul Turismului spune că sistemul informatic îi va ajută pe turişti în caz de fraude. Noile reguli ar putea fi aplicate începând cu anul viitor. Deocamdată, legea este încă în faza de dezbatere publică.
Sursa: Pro TV
Etichete: turism, lege, ANAT, SRI, hoteluri, sts, CNP, sie, viata privata,
Dată publicare:
03-10-2017 07:14