Haos în turism din cauza stării de urgență. Când s-ar putea redeschide de fapt hotelurile
Până să ajungem peste hotare în ţară, hotelierii se aşteaptă la un prim val de turişti imediat după relaxarea condiţiilor de deplasare, iar o speranţă le-a dat chiar ministrul de interne, Marcel Vela.
Oficialul a afirmat că vom putea să ieşim din localitate fără restricţii, adică şi în scop turistic. Declaraţia a fost nuanţata însă astăzi, de premier, care a precizat că decizia finală va fi luată în 14 mai.
Marcel Vela: "Puteţi să mergeţi fără a ţine cont de limita de municipiu sau limita de judeţ"
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ludovic Orban: "Exista mai multe variante"
Aceste mesaje contradictorii care vin din partea oficialilor bulversează hotelierii din România.
Ludovic Orban: "Că ceea ce a comunicat preşedintele este sigur. Dacă vor apărea şi alte motive temeinice de părăsire a localităţii ele vor fi incluse. Vă repet suntem într-o analiză a acestor motive de părăsire a localităţii, când vom lua o decizie, o vom anunţa."
Hotelierii aşteaptă ca deplasările între localităţi în scop turistic să fie aprobate, iar oficialii să anunţe şi norme clare de siguranţă pentru cazare.
Pentru a se pregăti, unii s-au inspirat din deciziile altori țări. În Turcia, de exemplu, hotelurile au un grad de ocupare de cel mult 60 la sută, iar turiştilor le sunt oferite măşti. În Italia, turiştii intră şi ies pe trasee diferite.
Silviu Barbu: "Oficial, nu avem nimic, ne-am inspirat din alte ţări, ne-am informat pe internet."
Hotelierii vin cu propuneri şi le cer să autorităţilor să îşi asume un set de reguli.
Calin Ile: "Încercam eliminarea fisei de pasager, luarea temperaturii, dezinfectanţi. În camera eliminăm multe lucruri care pot înseamnă factori de risc. Camerele poate ar trebui să aibă o perioade de folosire de 24 - 48 de ore "
Reprezentanţii patronatelor hoteliere anunţă condiţii flexibile de rezervare. Ceea ce înseamnă că în cazul în care autorităţile nu ne lasă să părăsim localitatea în scopuri turistice, vor fi înapoiaţi banii plătiţi pentru cazare. Nu este însă literă de lege, cel puţin nu acum, aşa că înainte să plătiţi, întrebaţi hotelierul de condiţiile în care vă puteţi primi banii înapoi. Şi cereţi-I în scris aceste condiţii.
Secretarul de stat în turism, Răzvan Pârjol, avansează 15 iunie, limita la care unităţile de cazare ar putea fi pregătite să primească oaspeţi. Pe de altă parte, afirmă că hotelurile nu au fost închise de autorităţi aşa că pot funcţiona, dacă au clienţi. În prezent, sunt deschise în jur de 100 din cele aproximativ 1800.
Răzvan Pârjol: "Ei vor putea deschide cu ceee ce ştiu în acest moment. Şi ei ce ştiu în acest moment? Ei cred că ştiu ce a fost publicat în mass media distanţarea socială, necesitatea de a avea igiena sporită, dar nu sunt măsuri impuse. În momentul de faţă, nu exista o măsură impusă."
Hotelierii estimează că toate aceste măsuri speciale înseamnă o cheltuială în plus, lunar, între 50 şi 100 de euro pe angajat. Ministerul economiei a anunţat că va susţine o parte din aceste investiţii, dar nu există deocamdată măsuri concrete.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: turism, rezervari, hoteluri, stare de alerta,
Dată publicare:
07-05-2020 19:06