Ce riscă cei care ies din casă fără declaraţia pe proprie răspundere după decizia CCR

Ultima actualizare: 07-05-2020 19:46

Începem cu un avertisment cât se poate de serios pentru cei care vor să iasă din case fără declaraţia pe proprie răspundere sau să plece din localitate, fără un motiv temeinic.

Poliţiştii pot da în continuare amenzi, deşi Curtea Constituţională a considerat ca ordonanţa prin care se majorau sancţiunile încalcă legea fundamentală. Specialiştii în drept spun că articolele rămân în vigoare, cel puţin încă două săptămâni, până când se publică motivarea deciziei.

"Fără aceste sancţiuni, morţii pe care îi plângem astăzi, ar fi fost mult mai mulţi", a comentat în urmă cu puţin timp, preşedintele Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis, preşedintele României: "Nu e cu totul surprinzător ca aceste sancţiuni sunt discutabile. E evident pentru noi toţi că au fost necesare. Surprinzătoare a ca unele autorităţi au obligaţia de a nu pierde din vedere când iau decizii interesul general. O spun cu toată responsabilitatea. Fără aceste sancţiuni, morţii pe care azi îi plângem ar fi fost mult mai mulţi. Sancţiunile impuse nu au alt scop decât protejarea sănătăţii şi vieţii fiecăruia. Numai respectând aceste măsuri vom putea să ne reîntoarcem - să se joace copiii în parc, să ne revedem părinţii".

Din 15 martie, de când a debutat starea de urgenţă, cei care au ieşit din case nejustificat, fără să aibă asupra lor declaraţii pe propria răspundere sau adeverinţe de la angajator au fost amendaţi cu până la 5000 de lei pentru că au încălcat ordonanţa militară. Ba chiar, de la începutul lunii aprilie, amenzile au fost majorate printr-o ordonanţă de urgenţă pe care Curtea Constituţională o considera acum contrară legii fundamentale. Amenzile mărite pot fi însă anulate numai de judecători.

În mod normal, o amendă poate fi contestată la judecătorie în cel mult 15 zile din momentul în care poliţistul a redactat procesul verbal. Numai că, odată cu instituirea stării de urgenţă, Preşedintele României a suspendat acest termen. O prevedere despre care aceeaşi curte constituţională afirma că este de asemenea în contradicţie cu legea fundamentală.

Avocat Valentina Topor, specialist în drept civil: "În aceasta situaţie se pot contesta aceste amenzi în 15 zile de la expirarea stării de urgenţă"

De la instituirea stării de urgenţă, peste 300.000 de romani au fost sancţionaţi pentru încălcarea prevederilor ordonanţelor militare, unii în baza vechii reglementari, alţii privind amenzile mărite în baza oprdonantei ce tocmai a fost declarat neconstituţionale. Specialiştii în drept spun că în zilele ce au rămas poliţiştii vă pot amenda dacă nu aveţi la dumneavostra declaraţia pe propria răspundere. Decizia CCR devine obligatorie abia când va fi publicată în Monitorul Oficial evident, toţi cei sancţionaţi pot contesta în instanţă"

Premierul Ludovic Orban susţine însă ca amenzile se vor plăti la cuantumul redus, stabilit de legislaţia în vigoare până la momentul stării de urgenţă. Adică între 100 şi 500 de lei.

Ludovic Orban prim-ministru: "Nu înseamnă că nu se mai dau amenzi. Numai că se dau amenzile la nivelul anterior ordonanţei de urgenţă. Mi se pare o decizie anticonstituţională, împotriva ordinii de drept, dată în favoarea celor câteva zeci de mii de romani care nu au respectat regulile şi a milioanelor care s-au respectat regulile. Această decizie e aproape un îndemn la anarhie, la nerespectarea legilor, nu pot să înţeleg cum poate ccr să dea o astfel de decizie"

Pe de altă parte, opoziţia PSD-ALDE pregăteşte în parlament o iniţiativă prin care s-ar amnistia toate sancţiunile emise în această perioadă, mai puţin ale celor care au încălcat regulile în carantină sau au comis fapte cu violenţa.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO